Wagenmakersstraat 4 (Kortrijk)
Art-deco-enkelhuis van 1921, gebouwd in opdracht van V. Glorieux, "miroiteries de Courtrais" naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). In 1928 bouwaanvraag voor magazijn met twee woonvertrekken rechts van woonhuis. In 1945, aanpassing van linkertravee door steken van een deur. Ten zuiden spiegelfabriek van V. Glorieux, gesticht in 1920.
Minister Liebaertlaan 21 (Kortrijk)
Art-deco-enkelhuis van 1932 naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Drie bouwlagen en souterrain onder plat dak. Burgerwoning opgetrokken uit gele baksteen en geaccentueerd door de muurvlakken in decoratief metselverband van grote gele baksteen.
Kuurnsesteenweg 16-18 (Kortrijk)
Twee art-decowoonhuizen in spiegelbeeldschema van 1933 ontworpen voor en door Werner Van Spranghe (Kortrijk), (zie inscriptie). Strakke lijstgevel van rode baksteen met bow window waarin ondergrondse garage gevat is.
Kortrijksestraat 93 (Kortrijk)
Deels vrijstaand burgerhuis van 1936, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Baksteenbouw getypeerd door de contrasterende bepleisterde en beschilderde bovenverdieping. Deur bereikbaar via bordestrap. Trappenhuis aangegeven door glas in lood met maritiem tafereel.
Kortrijkstraat 294 (Menen)
Woonhuis uit de jaren 1930 gesigneerd: W. Van Spranghe Arch. Kortrijk. Sobere gele bakstenen lijstgevel, portaal en garage in omlijsting van zwartgeglazuurde tegels. Burgerhuis aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid confer strakke gevelopbouw.
Kortrijkstraat 53 (Wevelgem)
Burgerhuis uit de jaren 1930 gesigneerd in plint "W. VAN SPRANGHE KORTRIJK" en aanknopend bij de nieuwe zakelijkheid. Lijstgevel met typisch parement van gele baksteen met balkon met afgeronde hoek, afgelijnd door zwartgeglazuurde tegels op de tweede bouwlaag. Bordestrap met buisleuning. Deels vernieuwd schrijnwerk.
Jan Breydellaan 88 (Kortrijk)
Art-decoburgerhuis uit de jaren 1930, volgens P. Debrabandere naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Sterk geometrisch en plastisch uitgewerkt parement van twee traveeën en souterrain en twee bouwlagen onder plat dak.
Graaf Boudewijn IX-laan 64 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1930 naar ontwerp van Werner Van Spranghe, van vier traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond van zwarte, streks geplaatste sierbaksteen. Gediversifieerde bakstenen lijstgevel afgelijnd door simili-natuurstenen borstwering.
Passionistenlaan 10 (Kortrijk)
Half vrijstaand burgerhuis van 1933, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Enkelhuis van twee bouwlagen en souterrain. Trap naar portaal afgelijnd door balustrade met buisprofiel. Gele baksteenbouw onder plat dak. Lijstgevel afgelijnd door overstekende kroonlijst. Erker met aansluitend balkon.
Koning Albertpark 26 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1935 aanknopend bij de nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Strakke lijstgevel van gele baksteen. Op de begane grond rechthoekige erker bekroond door balkon. De typisch zwartgeglazuurde tegels zijn heden wit overschilderd.
Albertstraat 43-45 (Wevelgem)
Eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van twee bouwlagen en souterrain onder plat dak. Burgerwoningen uit de jaren 1930, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk), aanknopend bij de nieuwe zakelijkheid zie het gebruik van gele baksteen voor het parement, het gebruik van zwart geglazuurde tegels en de rechthoekige erker met aansluitend balkon met afgeronde hoek op de tweede bouwlaag.
Graaf de Smet de Naeyerlaan 2-4 (Kortrijk)
Twee woningen naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk) van 1937. Rode baksteenbouw verfraaid met donkere baksteen. Betegelde trap met buisleuning leidt naar overluifelde inkomdeur.
Jan Breydellaan 82 (Kortrijk)
Rijwoning van 1933, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Bakstenen lijstgevel opgetrokken in nieuwe zakelijkheid, zie strakke gevelbehandeling, plat dak en gebruik van zwarte geglazuurde tegels voor lateien en onderdorpels.
Goedendaglaan 92 (Kortrijk)
Halfvrijstaand woonhuis van 1933 naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk), aansluitend bij de internationale stijl en gekenmerkt door strakke volumes gecombineerd met ronde bow window bekroond met gebogen balkon. Kleurrijke materiaalcombinatie.
Kuurnsesteenweg 52 (Kortrijk)
Woning van 1934 naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk) in art-decostijl, zie gediversifieerd materiaal- en kleurgebruik, rode en gele baksteen, zwarte gevelpannen.
Graaf de Smet de Naeyerlaan 123 (Kortrijk)
Enkelhuis naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk) van 1929. Opvallende gevelafwerking met imitatiebossage. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en gekleurd glas in bovenlicht.
Jan Breydellaan 73 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1933, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk), in opdracht van de Maatschappij "Prévoyance Sociale" (Brussel). Rijhuis opgetrokken in gele baksteen, aansluitende bij de nieuwe zakelijkheid.
Pladijsstraat 231 (Deerlijk)
Villa van 1938 gesigneerd "W. VAN SPRANGHE -KORTRIJK". Modernistische villa met strakke vormgeving. Onderkelderd bakstenen gebouw onder pannen schilddak.
Liebaardstraat 232 (Waregem)
Voormalige vlasserswoning met oorspronkelijk botehuis, later aangepast tot winkelruimte. Volgens het kadaster opgetrokken in 1930 door vlashandelaar Robert Himpe. Naar verluidt ontworpen door architect Werner Van Spranghe.
Moorseelsestraat 25 (Kortrijk)
Weverij met werkhuis van 1929, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Thans witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zaagtanddaken met aan de noordzijde glas. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters. Grote rechthoekige drielichten met traliewerk.
Zwevegemsestraat 119-121 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis van 1941, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk) en P.A. Pauwels (Kortrijk). Eenvoudige baksteenbouw typerend voor de architectuur van de jaren 1930 en begin 1940. Afgeronde hoektravee.
Grote Markt 39 (Kortrijk)
Heropgebouwd winkelwoonhuis van 1945 naar ontwerp van Werner Van Spranghe. Volgens het bouwplan bleven de kelder en het café onveranderd. Arduinen gevel met in- en uitzwenkende top geaccentueerd door rechthoekige doorgetrokken erker. Rechthoekige muuropeningen. Bovenvenster geritmeerd door zuilen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Spranghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/5525 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.