Persoon

Van Waeterschoodt, Edmond

ID: 5548   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5548

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ensemble van vier burgerhuizen

De Moystraat 5, 7, 9, 11 (Antwerpen)
Ensemble van vier burgerhuizen gebouwd in opdracht van de advokaat Polydore Van de Velde, naar ontwerpen door de architect Edm. Van Waeterschoodt uit 1892 en 1894. In een eerste fase werden de nummers 9 en 11 opgetrokken, in een tweede fase de nummers 5 en 7. De twee middenpanden hebben een geïndividualiseerd gevelfront in neo-Vlaamserenaissance-stijl, de twee zijpanden in neoclassicistische stijl.


Ensemble met neogotisch hoekhuis

Dolfijnstraat 36, 38, Tweelingenstraat 2, 4 (Antwerpen)
Op de hoek van de Dolfijn- met de Tweelingenstraat ontwierp architect Edm. Van Waeterschoodt in 1897 een gevarieerd ensemble van een hoek- en drie rijhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Hoekensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Van Ruusbroecstraat 31, Rolwagenstraat 79 (Antwerpen)
Op de hoek van de Lange Van Ruusbroec- en de Rolwagenstraat ontwierp architect Edm. Van Waeterschoodt een ensemble van zes woningen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Van Ruusbroecstraat 95 (Antwerpen)
Deze woning met neo-Vlaamserenaissance-topgevel was een ontwerp uit 1894 van architect Edm. Van Waeterschoodt, en werd samen met de belendende nummers 93 en 97 in één bouwdossiers vergund.


Neorenaissance burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 97 (Antwerpen)
Deze woning met strakke neorenaissance-lijstgevel was een ontwerp uit 1894 van architect Edm. Van Waeterschoodt, en werd samen met de belendende nummers 95 en 97 in één bouwdossiers vergund.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Molenstraat_AN 52, 54, 56 (Antwerpen)
‘Maison de campagne’ in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de heer Ed. Van Der Straeten. Joseph Lambo-Franssen liet het pand in 1884 uitbreiden met een poorttravee, door aannemer Corneille Joseph Kennes. Getroffen door de Duitse beschietingen van 1914, werd het hotel door Charles Peeters-Mennen 'heropgebouwd', naar ontwerp van architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1915.


Comptoir Sucrier

Oudesteenweg 85, 87, 89, 91 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl, met een achterliggende broodbakerij, gebouwd in opdracht van de heer A. Van Seters-Belsac, naar een ontwerp door de architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1892. Sinds 1920 Comptoir Sucrier.


Kunstenaarswoning Edouard de Jans

Schulstraat 38 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in eclectische stijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1899. Opdrachtgever was de kunstschilder Edouard de Jans (Sint-Andries, 1855- Antwerpen, 1919), die samen met het huis werd achteraan in de tuin een nog bestaand atelier liet optrekken.


Twee burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Generaal Lemanstraat 70, 72 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd naar een ontwerp door Edm. Van Waeterschoodt uit 1896. Het geheel is representatief voor de rijpe oeuvre van de architect.


Burgerhuis Brabo

Cogels-Osylei 1 (Antwerpen)
Het herenhuis Brabo werd in 1896 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt; het bijhorende hoekpand met café op de begane grond, werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Transvaalstraat 73 (Antwerpen)
Dit burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd samen met het naastgelegen hoekpand met het Tramplein in 1899 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.


Hoekpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Transvaalstraat 75 (Antwerpen)
Dit hoekpand met winkel op de begane grond en appartementen op de verdiepingen, werd samen met het naastgelegen pand in de Transvaalstraat in 1899 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.


Neoclassicistisch burgerhuis

Plaatsnijdersstraat 7 (Antwerpen)
Deze hoge neoclassicistische burgerwoning werd gebouwd rond 1899 voor rekening van A. Mennen naar een ontwerp van architect Edm. Van Waeterschoot.


Neoclassicistisch burgerhuis

Pretoriastraat 2 (Antwerpen)
De woning werd in 1896 ontworpen als deel van een groot hoekensemble van vier panden door architect Edm. Van Waeterschoodt. De Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier was opdrachtgever van het ensemble.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Tramplein 4 (Antwerpen)
Deze woning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd rond 1901 toegevoegd aan het ensemble dat Edm. Van Waeterschoodt twee jaar eerder ontwierp op de hoek van het Tramplein en de Transvaalstraat.


Geheel van vijf burgerhuizen in eclectische stijl

Lange Leemstraat 401, 403, 405, 407, 409 (Antwerpen)
Geheel van vijf burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Th. Cupérus, naar een ontwerp door de architect Edm. Van Waeterschoodt uit 1905.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Rembrandtstraat 23 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Romain Donas, naar een ontwerp door de architect Edm. Van Waeterschoodt uit 1890. Aannemer was André-Jean Peeters uit de Vinkenstraat.


Burgerhuis in eclectische stijl

Cuperusstraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, gebouwd in opdracht van de heer L. Slagmeulders, naar een ontwerp door de architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1913.