Persoon

Van Wassenhove, André

ID
5551
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5551

Beschrijving

André Van Wassenhove begon zijn carrière als tuinaanlegger in samenwerking met tuinarchitect Paul Deroose. Later ontwierp hij zelf tuinen die zich onderscheiden door de combinatie van strakke structuren van hagen en snoeivormen vergezeld van een uitgekiende en weelderige beplanting. Hij was in zekere zin een pionier in het gebruik van vaste planten in ons land en introduceerde in zijn tuinen tientallen bomen en struiken die hier nauwelijks bekend waren, maar die hij meebracht van zijn vele reizen naar gespecialiseerde kwekers in het buitenland.

  • Online biografie van André Van Wassenhove (geraadpleegd op 14 januari 2014).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herenhuis

Ezelstraat 33 (Brugge)
Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel van 1843, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, zie poort in rechter travee "Kunstige Herstelling" van 1975 naar ontwerp van architecten V. Desmet en J. Depuydt (Brugge).


Herenhuis De Cleene Eeckhoute

Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1 (Brugge)
Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw.


Tuin van het White Chateau

Meenseweg 261 (Ieper)
Recente tuin van 76a ontworpen door André Van Wassenhove rondom een in de jaren 1920 gebouwd landhuis, dat na WOI op de plaats van het voormalig White Chateau werd opgetrokken.


Villa Balmoral

Sint-Baafsstraat 14 (Brugge)
Cottage ingeplant in een ruime tuin aangelegd door tuinarchitect André Van Wassenhove (Brugge).


Villa Verhaeghe

Stationsstraat 18 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime tuin op de hoek met de Kattestraat. Ontworpen en gebouwd in 1932 in opdracht van Karel Lodewijk Verhaeghe van het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe. Monumentale villa met kasteelallures in een typische jaren 1930-stijl met lichte art-deco-inslag. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Wassenhove [online] https://id.erfgoed.net/personen/5551 (Geraadpleegd op )