ID: 5572 URI: https://id.erfgoed.net/personen/5572
Broer van Paul Van Ysendijck
Grote Markt 34, Sint-Maartensplein 1-3 (Ieper)
Het voorheen commerciële en administratieve complex tussen Grote Markt en Sint-Maartensplein - het voormalige kerkhof en kerk - biedt een unieke en geïntegreerde combinatie van Belfort-Lakenhal en bovendien Stadhuis.
Rossemdorp 30-32 (Meise)
In oorsprong gemengde gemeenteschool, later (vanaf 1913) gemeentelijke jongensschool, met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck.
Beekstraat 5 (Meise)
Gemeenteschool met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck. Op het kadaster werd de school geregistreerd in 1873, in eigendom van de gemeente Wolvertem. Voortgaande op het uitzicht werd de schoolvleugel in een latere periode vernieuwd.
Jan Hammeneckerstraat 1, Patatestraat 59 (Meise)
Gemeenteschool met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck. Op het kadaster werd de school als nouvelle construction geregistreerd in 1873, in eigendom van de gemeente Wolvertem.
Bisdomplein 3 (Gent)
Voormalige woning van de gouverneur, daterend van 1899, naar ontwerp van architect Van Ysendyck gebouwd in neoclassicistische stijl met zekere Lodewijk-XV-reminiscenties, in combinatie met een bijgebouw. U-vormig ingeplant dubbelhuis met voorhof en hek, twee bouwlagen en zeven traveeën onder mansardedak (leien en pannen).
Pastoor Bolsstraat zonder nummer (Beersel)
De neogotische kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand werd opgetrokken in 1894 in opdracht van juffrouw Barbara Walschot, naar ontwerp van architect Jules Jacques Van Ysendijck.
Hoogstraatsebaan 93 (Brecht)
Neo-Vlaamserenaissance-gebouw van circa 1890 naar ontwerp van architect Jules Jacques Van Ysendijck, opgetrokken in bak- en zandsteen met gebruik van breuksteen voor het souterrain.
Grote Markt 2 (Diest)
Gewelfschilderingen rondom alle sluitstenen: rankwerk met bloemen tweede helft 15de eeuw - circa 1500.
Museumkwartier 2 (Tongeren)
De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek is een gotische kerk met een rijk verleden dat teruggaat tot de Romeinse tijd.
Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.
Casselstraat zonder nummer (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.
Garenstraat zonder nummer (Poperinge)
Parochiekerk Sint-Bertinus is een laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.
Kerkplein zonder nummer (Ternat)
Zandstenen gebouw met omringend kerkhof, aansluitend bij de Brabantse gotiek uit de 15de, 16de eeuw, volledige restauratie in de jaren 1892-1896, onder leiding van architect J. van Ysendijck.
Sint-Janskruisstraat zonder nummer (Poperinge)
Parochiekerk St.-Jan. Georiënteerde gotische kerk uit eind XIII-XV, gelegen aan de O.-zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg (cf. infra); tussen de huidige SintJanskruisstraat (ten W.), de Valkestraat (ten O.), de Bruggestraat (ten N.) en de Ieperstraat (ten Z.). Oudste vermelding van 1290: op verzoek van de stad verlenen de abt van de St.-Bertinusabdij van St.-Omaars en de bisschop v
Janseniusstraat 59 (Ieper)
Volgens overleveringen, eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten, de patroonheilige van oude fiscus-bedehuizen; vervangende kerk vanaf 1088 door toedoen van Robrecht II met eraan gekoppelde huisvesting voor bedienende priesters.
Brusselsesteenweg 1 (Meise)
Georiënteerde, laatgotische parochiekerk uit de 16de-17de eeuw, opgericht op een kleine verhevenheid en eertijds omgeven door een ruim, ommuurd kerkhof, middenin het dorpscentrum.
Grote Baan 224 (Drogenbos)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk aansluitend bij de Brabantse gotiek en voorzien van een vieringtoren. Het omringende kerkhof werd opgeheven en verplaatst.
Sint-Pieterskerkhof 87 (Ieper)
Oorsprong soms teruggebracht tot 1073 met bouw van een bedehuis dank zij Robrecht de Fries; historisch en architectuuronderzoek situeren nu de oprichting in de tweede helft van de 12de eeuw; in 1102 stichting van de parochie, afhankelijk van het Sint-Maartenskapittel in Ieper.