Persoon

Van Ysendyck, Jules Jacques

ID
5572
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5572

Beschrijving

Jules Jacques Van Ysendyck was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het historicisme in de tweede helft van de 19de eeuw. Na zijn opleiding in Bergen, won hij aan de academie van Brussel in 1858 een eerste prijs, waardoor hij de kans kreeg zijn opeiding te volmaken in Parijs bij Hippolyte Lebas. Van Ysendyck werd beïnvloed door Viollet-le-Duc en zijn ideeën voor het teruggaan naar de primaire stijl van het gebouw, de eenheid van stijl en het vervolmaken van de ontbrekende delen. Onder die filosofie restaureerde hij tal van kerken, waaronder Grimbergen, Ieper en Anderlecht. Ook nam hij deel aan het debat over de stijlidentiteit van het jonge land België. Samen met Beyaert en Janlet beschouwde hij de architectuur van de renaissance als een ideaal. Tussen 1880 en 1889 publiceerde hij een werk over de decoratieve kunsten van de Nederlanden tussen de 10de en de 18de eeuw, een werk dat meer dan 700 gravures en foto's bevatte. Zelf bouwde hij ook in een Vlaamse neorenaissandestijl, waaronder de gemeentehuizen van Anderlecht en Schaarbeek. Vader van architect Maurice Van Ysendyck, schoonbroer van architect Eugène Geefs.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Belfort-Lakenhal

Grote Markt 34, Sint-Maartensplein 1-3 (Ieper)
Het voorheen commerciële en administratieve complex tussen Grote Markt en Sint-Maartensplein - het voormalige kerkhof en kerk - biedt een unieke en geïntegreerde combinatie van Belfort-Lakenhal en bovendien Stadhuis.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beekstraat 5 (Meise)
Gemeenteschool met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck. Op het kadaster werd de school geregistreerd in 1873, in eigendom van de gemeente Wolvertem. Voortgaande op het uitzicht werd de schoolvleugel in een latere periode vernieuwd.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Rossemdorp 30-32 (Meise)
In oorsprong gemengde gemeenteschool, later (vanaf 1913) gemeentelijke jongensschool, met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning van 1872

Jan Hammeneckerstraat 1, Patatestraat 59 (Meise)
Gemeenteschool met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck. Op het kadaster werd de school als nouvelle construction geregistreerd in 1873, in eigendom van de gemeente Wolvertem.


Gouverneurswoning

Bisdomplein 3 (Gent)
Voormalige woning van de gouverneur, daterend van 1899, naar ontwerp van architect Van Ysendyck gebouwd in neoclassicistische stijl met zekere Lodewijk-XV-reminiscenties, in combinatie met een bijgebouw. U-vormig ingeplant dubbelhuis met voorhof en hek, twee bouwlagen en zeven traveeën onder mansardedak. Bepleisterde en beschilderde voorgevel met drie middentraveeën uitlopend op klokgevel met bekronend gebogen fronton. Bijgebouw met twee bouwlagen en vier traveeën eveneens uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Pastoor Bolsstraat (Beersel)
De neogotische kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand werd opgetrokken in 1894 in opdracht van juffrouw Barbara Walschot, naar ontwerp van architect Jules Jacques Van Ysendyck.


Kasteel de Eester

Hoogstraatsebaan 93 (Brecht)
Neo-Vlaamserenaissance-gebouw van circa 1890 naar ontwerp van architect Jules Jacques Van Ysendyck, opgetrokken in bak- en zandsteen met gebruik van breuksteen voor het souterrain.


Muurschilderingen parochiekerk Sint-Sulpitius en Sint-Dionysius

Grote Markt 2 (Diest)
Gewelfschilderingen rondom alle sluitstenen: rankwerk met bloemen tweede helft 15de eeuw - circa 1500.


Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en kloostergang

Museumkwartier 2 (Tongeren)
De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek is een gotische kerk met een rijk verleden dat teruggaat tot de Romeinse tijd.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Casselstraat (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Bertinus

Garenstraat (Poperinge)
Laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.


Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerkplein (Ternat)
Zandstenen gebouw met omringend kerkhof, aansluitend bij de Brabantse gotiek uit de 15de, 16de eeuw, volledige restauratie in de jaren 1892-1896, onder leiding van architect J. van Ysendyck.


Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Janskruisstraat 21 (Poperinge)
Georiënteerde gotische kerk uit het midden van de 14de eeuw, gelegen aan de oostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg. De oudste vermelding dateert van 1290. Het bouwschema wijkt enigszins af van de andere Poperingse gotische kerken, maar het bouwmateriaal en de architectonische versieringen zijn echter hetzelfde. In de 19de en 20ste eeuw gebeurden uitbreidingen en herstellingswerken.


Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Volgens overleveringen teruggaand op de eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten. In de loop van de 13de en 14de eeuw verkreeg zij een gotisch uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk volledig vernield. Reeds in 1922 startte de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans met de wederopbouw van de kerk. Het interieur van de kerk heeft een heel correcte reconstructie gekend. Enkel de dekenkapel werd niet opnieuw opgebouwd. De kerk werd uiteindelijk op 15 juli 1930 ingewijd, met een torenspits van 100 meter. In de kerk refereren heel wat elementen en gedenktekens naar de Eerste Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Martinus

Brusselsesteenweg 1 (Meise)
Georiënteerde, laatgotische parochiekerk uit de 16de-17de eeuw, opgericht op een kleine verhevenheid en eertijds omgeven door een ruim, ommuurd kerkhof, middenin het dorpscentrum.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Grote Baan 224 (Drogenbos)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk aansluitend bij de Brabantse gotiek en voorzien van een vieringtoren. Het omringende kerkhof werd opgeheven en verplaatst.


Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.


Parochiekerk Sint-Pieter

Rijselstraat 87 (Ieper)
Parochiekerk, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog volgens plannen voor ruwbouw naar ontwerp van Jules Coomans naar model van de gerestaureerde vooroorlogse toestand met integratie van gespaard gebleven muren en partijen, voornamelijk in het westblok.


Stadhuis van Leuven

Boekhandelstraat 2, Grote Markt 8-9, 8A, Naamsestraat 3 (Leuven)
Het laatgotische stadhuis van Leuven werd gebouwd tussen 1439 en 1469. Het voorste huis met de rijk versierde gevel aan de Grote Markt is een deel van een groter gebouwencomplex tussen de Naamse- en de Muntstraat.


Thema's

Ontwerper van

Bolivarplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Ysendyck [online], https://id.erfgoed.net/personen/5572 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.