Persoon

Vanassche, Eugène

ID
5579
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5579

Beschrijving

Eugène Vanassche behoorde tot een generatie die na een fase van strak modernisme overschakelde naar een vormentaal met expressief baksteengebruik. Hij behaalde in 1956 zijn diploma aan Sint-Lucas Gent. Na zijn stage bij architect Landsoght kreeg hij in 1960 de 4e prijs van de Europese Woning en in 1961 won Vanassche de 2de prijs voor de wedstrijd van de bedevaartkapel Kerselaere. In 1960 begon hij een eigen praktijk met studiegenoot Yvan Claeys. Naast architect en stedenbouwkundige was hij ook medeoprichter van de vzw Archipel, bestuurder van Eigen Huis, stichter-docent van de afdeling Assistent Architectuur Hriton en lid van de heemkundige kring van Wingene.

In de eerste periode van zijn carrière is de invloed van Le Corbusier merkbaar. Zijn studiereizen naar Scandinavië en de Verenigde Staten brachten nieuwe inspiratiebronnen. Beton en cederhout werden vaste elementen in zijn ontwerpen waarbij hij poogde deze verschillende materies op een natuurlijke wijze in harmonie te brengen. Voorbeelden hiervan zijn het stedenbouwkundig plan en de gebouwen voor de universiteitscampus van de KU Leuven in Kortrijk (1968-1977) en De Schakel in Waregem (1971-1973), een van de eerste culturele centra in Vlaanderen. Hij verwezenlijkte een daarbij aansluitend project met handelszaken en kantoren (1973-1978). Voor zijn nieuwbouwprojecten in Brugge opteerde hij voor een filosofie van zachtere integratie. Zijn ontwerpen van de jaren 80 werden gekenmerkt door een postmodern karakter. Een voorbeeld is het project in de Spiegelrei te Brugge, waarrond controverse ontstond die stopte toen dit project op de voorpagina van een toonaangevend Amerikaans architectuurtijdschrift werd gepubliceerd als voorbeeld voor een smaakvolle eigentijdse architectuur in de historische Brugse binnenstad.

Bronnen:

  • VAN DE PERRE D. 2003: Op de grens van twee werelden: beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent, 89, 97.
  • MOERMAN K. 1983: Vier architecten te Brugge, Charles Vermeersch, Philip Cardinael – Luc Laloo, Eugène Vanassche, Erik Van Biervliet, Tielt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis gedateerd 1571

Oude Burg 33 (Brugge)
Diephuis van vier/drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gedateerd in gevelstenen met opschrift "1571" en "XVCLXXI".


Cultureel Centrum De Schakel

Gemeenteplein 5, Schakelstraat 8-10 (Waregem)
Cultureel Centrum met theaterzaal, stadsbibliotheek, tentoonstellingsruimte, gebouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Eugeen Vanassche in 1971-1973, en daarmee één van de eerste culturele centra in Vlaanderen.


Het Pand, Gemeentelijk Centrum van Waregem

Gemeenteplein 2 (Waregem)
Gemeentelijk Centrum van Waregem, zogenaamd "Het Pand", gerealiseerd in 1971-1975 naar een ontwerp van architect Eugeen Vanassche. Gebouwd om de Markt te verbinden met het nieuwe recreatie- en sportdomein (Schakelstraat).


Klooster en school

Remi Baertlaan 2 (Waregem)
Voormalig klooster van de zusters van Heule, gesticht in 1891 en vergroot in 1907 tot het huidige volume. Gebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën, opgevat als een verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


Sociale woonwijk De Linde

Lindestraat 1-67 (Zedelgem)
Sociale woningen naar ontwerp van Eugène Vanassche, gelegen in een verkaveling die tussen 1973 en 1975 opgetrokken werd door de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de Huisvesting. Opvallende vormgeving met platte daken, getrapte bakstenen volumewerking, half verzonken garages en splitlevel planindeling.


Stadswoning

Vlamingstraat 19 (Brugge)
Hoekpand van twee + vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


Stadswoning

Boeveriestraat 38 (Brugge)
Diephuis met enkelhuisopstand met 18de-eeuwse kern, heden van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Resultaat van het verbouwen in 1850 van een puntgevel van één travee en van verbouwingswerken in 1993-1994 naar ontwerp van architect E. Vanassche (Brugge).


Villa

Gerard Davidstraat 8 (Kortrijk)
Vrijstaande woning opgetrokken in 1976-1977 naar ontwerp van Eugène Vanassche. Opvallende plattegrond getypeerd door de lichte niveauverschillen van de verschillende ruimtes.


Villa Desmet

Kasteeldreef 2 (Wielsbeke)
Woning Desmet, gebouwd in 1964-1965 naar ontwerp van architect Eugène Vanassche (Brugge, °1933). Ontwerp uit de beginperiode van architect Vanassche waar hij nog een strak modernisme nastreeft.


Woonerf Hermitage

Molenijzer 1-18, 20-24, Molenroede 1-18 (Brugge)
Klein woonerf van 39 woningen, in 1982 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de Huisvesting naar plannen van architect Eugène Vanassche uit 1978.


Thema's

Ontwerper van

Gentpoortvest

Jakob van Ooststraat

Kazernevest

Minderbroedersstraat

Nieuwstraat

Niklaas Desparsstraat

Oude Gentweg

Sint-Jan in de Meers

Sociale woonwijk Groene Meersen

Spiegelrei

Vuldersstraat

Xaverianenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vanassche [online], https://id.erfgoed.net/personen/5579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.