Persoon

Burm, Alphonse

ID
559
URI
https://id.erfgoed.net/personen/559

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Dorp 36 (Berlare)
Burgerhuis teruggaand op twee smalle panden die volgens kadastergegevens in 1904 herbouwd werden tot één huis en vergroot in 1913. Nogmaals vergroot in 1949 naar ontwerp van architect Alphonse Burm. Sindsdien een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee diepe schilddaken.


Burgerhuis

Langemuntstraat 51 (Zele)
Breed burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen volgens bouwaanvraag van 1945 naar ontwerp van architect Alphonse Burm voor textielondernemer Godfried De Geest. Standingvol dubbelhuis met mooie gevelcompositie en fraaie combinatie van rood bakstenen parement met verwerking van hardsteen.


Burgerhuis

Dorp 53 (Berlare)
Rijhuis volgens bouwplan opgericht in 1947 naar plannen van architect Alphonse Burm. Breed dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met centrale deur en garagepoort rechts.


Café-restaurant

Donklaan 162 (Berlare)
ingeplant tegenover de Brielstraat met uitzicht op het Donkmeer. Villa volgens bouwaanvraag van 1951 opgericht als café-restaurant voor rekening van De Saedeleer Laura en De Leenheer P., naar ontwerp van architect A. Burm (Berlare). Benaming verwijzend naar één van de oudste café-restaurants eeuw bij het Donkmeer.


Gemeentehuis van Berlare

Dorp 22 (Berlare)
Gemeentehuis, gebouwd in 1846 naar ontwerp van architect J.-B. De Pauw van Dendermonde. Bij dit nieuwe gemeentehuis hoorde eveneens een woning en herberg. Vanaf 1907 uitsluitend in gebruik als gemeentehuis en een woning voor de politiecommissaris. Gebouw van vier traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak, in neoclassicistische stijl.


Hoeve Hof Moens

Hogeweg 46 (Berlare)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen vooraan en daarachter ingeplante boerenwoning. Deze aanleg gaat deels terug op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastergegevens gereconstrueerd in 1865; volgens lokale overlevering na huisbrand omstreeks 1870 grotendeels vernieuwd. Aan de straat palende voormalige dwarsschuur met geïncorporeerde gevelhoge toegangspoort. Twee lagere stalvleugels parallel aan weerszij van het erf.


Landhuis Groot Huys met park en tuinpaviljoen

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Het Groot Huys is een voorbeeld van een minstens tot de 17de eeuw opklimmende afspanningssite, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een landhuis met aanzien als eigendom van een adellijke familie. Gedurende de 19de eeuw werd het landhuis verbouwd en uitgebreid tot een U-vormige residentie in empire- en neoclassicistische stijl met een rijkelijk interieur en bijhorend koetshuis. Tot het domein behoort een park in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1866 en voorzien van een tuinpaviljoen uit dezelfde bouwperiode.


Sociale woonwijk De 13 Huizen

Dendermondse Steenweg 36-60 (Berlare)
Klein naoorlogs sociaal huisvestingsproject van 13 woningen, in 1953-1954 gebouwd door de lokale maatschappij Hulp in Woningnood naar ontwerp van architect Alphonse Burm. Tussen 2006 en 2008 werd dit geheel gerenoveerd door de maatschappij met inhuldiging op 23 mei 2008, zie gedenkplaat.


Villa

Heikant 21 (Zele)
Vrijstaande villa in cottagestijl, aanvankelijk met herberg, naar ontwerp van architect Alphonse Burm van 1938. Charmante villa met enkelhuisopstand samengesteld uit verschillende volumes van één en twee bouwlagen onder pannen schild- en afgewolfde zadeldaken.


Villa

Brielstraat 19 (Berlare)
Achterin gelegen villa aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers en hoge haag, gebouwd tijdens het interbellum. In 1958 verbouwd naar bewaard ontwerp van architect Alphonse Burm.


Villa met atelier

Overheet 7 (Berlare)
Villa met atelier, gebouwd in 1948 op puin van een vroeger huis met melkerij Sint-Jozef dat werd opgericht in 1901 en uitgebreid in 1911. Volgens bouwvergunning in 1948 verbouwd tot woning met meubelwinkel bij behouden werkplaats door architect A. Burm.


Winkel

Cesar Meeusstraat 2 (Zele)
Beeldbepalend woon-/ winkelhuis op de hoek met de Markt tegenover het westportaal van de Sint-Ludgeruskerk. Ruim hoekgebouw van 1939 naar ontwerp van architect Alphonse Burm (Berlare) in modernistisch getinte stijl.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burm [online] https://id.erfgoed.net/personen/559 (Geraadpleegd op )