Persoon

Vandenberghe, Alphonse-Antoine

ID
5641
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5641

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Alphonse Vandenberghe

Jan Breydellaan 4 (Kortrijk)
Architectenwoonst van Alphonse Vandenberghe van 1910. Parement van witgeglazuurde baksteen geïnspireerd door de art nouveau.


Burgerhuis

Kapelstraat 29 (Deerlijk)
Fraaie burgerwoning opgetrokken in 1911, zie kadastrale gegevens. Enkelhuis met bakstenen lijstgevel centraal doorbroken door getrapt dakvenster.


Burgerhuis in art-decostijl

Jan Breydellaan 70 (Kortrijk)
Art-decorijwoning van 1929, naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk). Bakstenen parement getypeerd door de boven de kroonlijst doorgetrokken venstertravee gemarkeerd door penanten en benadrukt portaal.


Burgerhuis van 1929

Minister Liebaertlaan 27 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1929, naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk). Sobere baksteenbouw onder plat dak, verlevendigd door het gebruik van strekse metselverbanden voor onder meer borstwering, licht vooruitspringende muurvlakken en de traditionele driezijdige erker.


Burgerhuis van 1929

Jan Breydellaan 62 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1929, naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk). Parement van gediversifieerde baksteen, getypeerd door spaarvelden met muizentandfries.


Burgerhuis van 1931

Graaf de Smet de Naeyerlaan 81 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1931, naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk). Rode bakstenen lijstgevel aanknopend bij de art deco cf. de hoger opgetrokken venstertravee met driezijdige erker en portaal met geglazuurde baksteen.


Burgerhuizen van 1911

Jan Breydellaan 18-20 (Kortrijk)
Burgerhuizen naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk), van 1911.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Veldstraat 125-129 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van drie woningen van 1910 naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk) in eigen opdracht. Opmerkelijk gevelspel door geschrankte bouwlagen, tengevolge van verhoogde begane grond.


Klokhofstede

Diksmuidestraat 48 (Middelkerke)
Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Vandenberghe van 1922. in aansluiting met de regionale hoevebouw confer opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een verhard erf, met lange verharde erfoprit en inrijpoort ten oosten; boerenwoning, stal en schuurvleugel respectievelijk ten noorden, ten zuiden en ten westen; aanplantingen: resten van omwalling ten zuiden en ten oosten; notelaar ten noorden van boerenhuis.


Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.


Passionistenklooster met kloostertuin en kerk

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.


Samenstel van burgerhuizen

Grote Markt 9-10 (Kortrijk)
Diephuizen waarvan het oostelijke met 19de-eeuwse lijstgevel. Onder de huizen, 13de-eeuwse kelder in Doornikse kalksteen.


Stadswoning van 1912

Veldstraat 111 (Kortrijk)
Stadswoning van 1912 naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk) getypeerd door rode baksteenbouw verfraaid door arduin en gele baksteen, onder meer voor omlijsting van rond bovenlicht boven rondbogige deur; houten erker.


Stadswoning van 1932

Vredelaan 63 (Kortrijk)
Halfvrijstaand woonhuis van 1932, naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk) in art-decostijl, zie doorgetrokken deurtravee met portiek met decoratieve deur en venster met ijzeren hek waarboven erker.


Winkel

Overleiestraat 12 (Kortrijk)
Winkelpand met parement van 1923 van geglazuurde baksteen naar ontwerp van Alphonse Vandenberghe (Kortrijk); oudere kern, met diverse verbouwingen onder meer in 1912 omvormen van een raam en een deur in een poort.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Alphonse Vandenberghe

Jan Breydellaan 4 (Kortrijk)
Architectenwoonst van Alphonse Vandenberghe van 1910. Parement van witgeglazuurde baksteen geïnspireerd door de art nouveau.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vandenberghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/5641 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.