Persoon

Vandenheuvel, Gaston

ID
5665
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5665

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Basisschool De Kiem

Pensionaatstraat 23 (Ruiselede)
Schoolgebouw opgericht in 1937-1938 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel uit Knesselare en aanzienlijk gewijzigd in 2004 door ingenieur-architect Freddy De Schacht uit Ruiselede. Van het oorspronkelijke gebouw met modernistische invloed is weinig bewaard. Het voormalige schilddak is vervangen door een plat dak met hoger opgetrokken metalen volume met segmentboog.


Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorpsstraat 28 (Sint-Martens-Latem)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van 1856 gebouwd door architect Edmond de Perre en uitgebreid met een klaslokaal in 1910 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel. Heden witgeschilderd bakstenen gebouw met één bouwlaag onder zadeldak met brede voorpuntgevel met centrale rondboogdeur en twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.


Klooster en schoolcomplex der zusters franciscanessen

François Benardstraat 86, Leeuwstraat 1, Tentoonstellingslaan (Gent)
Dit voormalige klooster en schoolcomplex van de zusters franciscanessen, dat ook het Crombeen genoemd wordt, neemt een groot deel van het bouwblok tussen de Leeuwstraat, de François Benardstraat en Tentoonstellingslaan in en getuigt van een zeer hoge ensemblewaarde dankzij de homogene, neogotische stijl. De eerste gebouwen kwamen tot stand tussen 1886 en 1888 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Deze werden op het einde van de 19de eeuw en tijdens de 20ste eeuw stelselmatig uitgebreid tot de huidige eenheidsarchitectuur, onder meer naar ontwerp van architecten Henri Valcke (1902), Edmond Haché (1909-11, 1914), Gaston Vandenheuvel (1930) en Prosper Schrans (1959).


Klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse

Hijfte-Center 35, 35A (Lochristi)
Voormalig klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse, gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel en opgericht voor de bediening van de erachter gelegen vroegere zogenaamde Mariaschool.


Parochiekerk Sint-Aldegonde

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
Pseudohallenkerk uit de eerste helft van de 19de eeuw van vijf traveeën met drie beuken onder één zadeldak met gedeeltelijk uitspringende vierkante westtoren met flankeertorentjes, achthoekige klokkenkamer en naaldspitsbekroning. In het oosten iets smaller koor met driezijdige apsis en twee sacristieën. Huidig uitzicht van na de verbouwings- en herstellingswerken van 1912. Omringend kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.


Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Poekedorpstraat (Aalter)
Neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met romaanse toren. In de loop der tijd verschillende malen hersteld. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vijf traveeën met westtoren, een rechthoekig koor van één travee met halfronde apsis en twee sacristieën. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met graftekens van de kasteelheren van Poeke en een geheel aan graftekens die de 20ste eeuw overspannen.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

De Plaats (Aalter)
Neogotische parochiekerk, gebouwd volgens plan van architect J. Soete van 1891, gebaseerd op voorgaande ontwerpen, en ingewijd in 1893. De huidige plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk met schip van vijf en twee traveeën onderbroken door een transept van twee traveeën.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Middelaresparochie

Hijfte-Center 40 (Lochristi)
Pastorie van Hijfte gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel. Alleenstaand bak- en hardstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met tentdak.


Villa

Sint-Andreaslaan 7 (Beernem)
Volgens het kadaster gebouwd in 1908 samen met het oorspronkelijke woonhuis Sint-Andreaslaan nummer 5 en vergroot tot huidig volume in 1970; twee bouwlagen onder pannen schild- en zadeldak.


Ziekenhuis

Sint-Andreaslaan 5 (Beernem)
Ziekenhuis, geëvolueerd uit vrijstaande villa, in 1908 opgetrokken tegelijk met naastliggend identiek woonhuis. In 1935 wordt de woning volgens kadastergegevens door de Commissie van Openbare Onderstand vergroot tot kliniek. De kliniek wordt verder uitgebreid naar ontwerp van architect G. Vandenheuvel. In 1947 wordt een tweede bouwlaag toegevoegd en wordt er achteraan klein haaks volume toegevoegd. Grosso modo een L-vormige plattegrond. Hoofdvolume van zes traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vandenheuvel [online], https://id.erfgoed.net/personen/5665 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.