Persoon

Vandenheuvel, Joseph

ID
5666
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5666

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerswoning van brouwerij De Drie Ringen

Veerstraat 4 (Deinze)
Brouwerswoning van brouwerij De Drie Ringen, opgericht in de eerste helft van de 19de eeuw en in werking tot 1942. Herenhuis met omringende tuin afgesloten door ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers. Dubbelbuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, naar verluidt gebouwd circa 1900 naar ontwerp van architect Vandenheuvel. Gewitte bakstenen aanhorigheden onder pannendak.


Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Biebuyckstraat zonder nummer (Deinze)
De kapel werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, naar ontwerp van architect Joseph Vandenheuvel. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning. De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien.


Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat zonder nummer (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vandenheuvel [online] https://id.erfgoed.net/personen/5666 (Geraadpleegd op )