Persoon

Buyck, Pierre François

ID
568
URI
https://id.erfgoed.net/personen/568

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ambtswoning van de Gouverneur

Burg 3-4 (Brugge)
Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.


Beeld van Jacob van Maerlant

Markt zonder nummer (Damme)
Opgericht op initiatief van het stadsbestuur, bestendigd bij besluit van de Belgische regering (K.B. van 15 mei 1859). Gemaakt door de Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery (1828-1894) en onthuld op 9 september 1860.


Directeurswoning van spinnerij Dujardin

Nijverheidsstraat 29, 29B (Brugge)
Voormalige directeurswoning van de spinnerij Dujardin , gebouwd in 1864 naar een ontwerp van architect Pierre Buyck (Brugge). Alleenstaande herenwoning in zwaar vervallen en verhakkelde toestand, oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels.


Gedenkstenen voor de gesloopte gemeenteschool

Sterrestraat zonder nummer (Koekelare)
Drie gedenkstenen voor de gemeenteschool die in 1982 gesloopt werd en voor de "residentie Schoolpand" naar ontwerp van architect John D'Hollandere (Koekelare) die in 1988 in de plaats kwam. Het gebouw kreeg vóór de afbraak nog uiteenlopende functies.


Gemeentehuis van Ramskapelle en gemeenteschool

Ramskapellestraat 91-93 (Knokke-Heist)
Voormalige gemeentehuis en -school, gerealiseerd in twee bouwfases. Laag gemeentehuis (nummer 91) vermoedelijk van 1925 als witgeschilderd volume onder pannen zadeldak, typerende tuitgevels. Gemeenteschool van 1876 (zie puilijst) naar ontwerp van architect P.F. Buyck (1805-1877).


Gemeentelijke basisschool

Westkerkestraat 53 (Ichtegem)
Voormalige jongensschool. Volgens opschrift: "C L DARAS BURGEMEESTER/ A. VANDENBROUCKE – P. VERLEYE SCHEPENEN/ RAADSLEDEN". Thans gemeentelijke basisschool.


Gemeentelijke basisschool De Stapsteen

Koningin Astridstraat 4 (Zedelgem)
In 1868 wordt op een perceel ten oosten van de pas opgerichte kerk (1863-1865) een school en onderwijzerswoning gebouwd.


Gemeenteschool

Pollinkhovestraat 39, 37A-C (Lo-Reninge)
Pollinkhovestraat nr. 39. Voormalige gemeenteschool, markeert door zijn hoger opgetrokken volume en zijn neoclassicistische bepleistering het einde van de dorpsbebouwing in deze straat. In de tweede helft van de 19de eeuw worden ten gevolge van de schoolwet van 23 september 1842 talrijke gemeentescholen opgericht. Deze wet verplichtte de gemeente een school te bouwen of te onderhouden. Hie


Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorpsstraat 44 (De Haan)
Voormalige onderwijzerswoning en "GEMEENTE/ SCHOOL" zie opschrift, daterend van 1866-1867.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorpsstraat 60 (Knokke-Heist)
Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning van 1871 (zie gevelopschrift) naar ontwerp van architect P.F. Buyck, nu P.O.B. en Vrije Basisschool. Statig pand van twee bouwlagen onder leien zadeldak (dominant in het straatbeeld zie de hogere nokhoogte).


Gemeenteschool van Hoeke

St. Jacobsstraat 10 (Damme)
Voormalige gemeenteschool van Hoeke, gebouwd in 1861 in opdracht van de gemeente Hoeke door metselaar Benedictus Broucke uit Damme. Al in 1842 beslist de gemeenteraad tot de bouw van een school. In 1858 wordt opdracht gegeven aan de Provinciaal Bouwmeester Pierre François Buyck om de plannen op te maken voor een schoollokaal met bijhorende onderwijzerswoning. Het wordt een sobere witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), met links en rechts een lagere aanbouw.


Gemeenteschool van Snellegem

Eernegemweg 32-34 (Jabbeke)
"GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "1873". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Zerkegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).


Gemeenteschool van Stalhille

Cathilleweg 38/1-3 (Jabbeke)
Samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1874". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Zerkegem en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).


Gemeenteschool van Varsenare

Oude Dorpsweg 94 (Jabbeke)
Voormalige "GEMEENTESCHOOL" van Varsenare, gebouwd in 1867 door aannemer August Fonteyne uit Brugge. Gebouwd volgens dezelfde plannen en bestek als de gemeentescholen in Zerkegem, Stalhille en Snellegem, opgemaakt door Provinciaal Bouwmeester Pierre François Buyck (Brugge).


Gemeenteschool van Zerkegem

Sarkoheemstraat 2-4 (Jabbeke)
Voormalige "GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1871". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge). Onderwijzerswoning langs de straat, baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Herenhuis

Geerwijnstraat 11 (Brugge)
Monumentaal neoclassicistisch herenhuis (nok parallel aan de straat) van negen traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, vermoedelijk naar ontwerp van architect P. Buyck (Brugge) van 1870; in plaats van vijf kleinere panden. In de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw gesplitst in twee woningen.


Heropgebouwde parochiekerk Sint-Martinus met omringend kerkhof

Vladslostraat zonder nummer (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof is heropgebouwd in 1924-1925, naar ontwerp van de Brugse architect Théodore Raison.


Heropgebouwde parochiekerk Sint-Pieter met omringend kerkhof

Stuivekenskerkestraat zonder nummer (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1924-1927, kerkhof langs weerszijden van de westtoren toegankelijk.


Kasteelsite De Spijker

Spijkersdreef zonder nummer, Spijkerswegel 11-17 (Brugge)
Kasteelsite zogenaamd "De Spijker" met monumentale toegangsdreef, park, oude omwallingen, kasteel, koetshuis, ijskelder met grot en boerderij.


Kasteelsite De Vijvers

Maalse Steenweg 488 (Brugge)
Kasteelsite, met park en restant van de Malevijver. Heden in gebruik als hotel-restaurant "LODEWIJK VAN MALE".


Kerktoren van de vroegere Sint-Margaretakerk

Pastoor Opdedrinckplein zonder nummer (Knokke-Heist)
Kerktoren van de vroegere Sint-Margaretakerk. Eerste vermelding van een Sint-Katharinakapel in 1227, officiële oprichting van de parochie "Sint-Catharine-ten-Cnocke" in 1253, hierbij wordt de kapel wellicht verheven tot doopkerk of parochiekerk.


Koninklijke hoofdgilde van Sint-Sebastiaan

Carmersstraat 174 (Brugge)
Gebouwencomplex ten noorden begrensd door de Carmersstraat, ten oosten door de Kazernevest, ten zuiden door de Rolweg en ten westen door het buurpand nummer 176. Opgenomen in een beschermd landschap.


Landhuis van het Brugse Vrije

Burg 11 (Brugge)
Van 1794 tot 1984, gerechtshof; sindsdien locatie van de administratieve stadsdiensten, Toeristische Dienst en sinds 1988 van het Stadsarchief. Sinds 1985 is de zogenaamde "Schepenkamer" opengesteld als Provinciaal Museum "Het Brugse Vrije".


Neoclassicistisch herenhuis

Adriaan Willaertstraat 9 (Brugge)
Neoclassicistisch herenhuis van 1869 naar ontwerp van architect P. Buyck (Brugge).


Onderwijzerswoning

Bovekerkestraat 168 (Koekelare)
Woning van de bestuurder van de vroegere gemeenteschool, zie opschrift in blauwhardstenen puilijst "GEMEENTESCHOOL ANNO 1873". IJzeren bord met opschrift "D'OUDE SCHOLE". Vormt een visueel geheel met het naastgelegen gemeentehuis van 1922 in regionalistische stijl.


Onderwijzerswoning met nutsgebouwen en kerselaar

Groenestraat 20 (Zedelgem)
Voormalige onderwijzerswoning van de Zedelgemse gemeenteschool met nutsgebouwen. Beeldbepalend complex, daterend van 1878 en ontworpen door provinciaal architect Pierre Buyck. Symmetrisch dubbelhuis in neoclassicistische stijl, opgevat als een baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak. Kerselaar, prunus avium, in de noordoosthoek van de vroegere speelplaats.


Oud Stadhuis van Blankenberge

Kerkstraat 41 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken circa 1680 naar ontwerp van R. Coppet, aangeduid op een stadsplan van 1696. Aannemer Donaes Van Troostenberghe zorgt voor de uitvoering.


Parochiekerk Heilige Drievuldigheid en Heilige Christianus

Lapscheurestraat zonder nummer (Damme)
Georiënteerde renaissancistische polderkerk, uitzonderlijk voor de streek met oosttoren, gelegen in de dorpskern van Lapscheure, aan het kruispunt van de Lapscheure- met de Hoogstraat. Omringend kerkhof ten zuiden en westen, afgezoomd met lage, bakstenen muur onder ezelsrug, westelijk en zuidelijk toegankelijk via twee gietijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers. Rijen zerken, waarvan de oudste van arduin; tien gietijzeren kruisen, verspreid over het kerkhof. Vier eenvoudige rode bakstenen pijlerkapelletje


Parochiekerk Heilige Maria Magdalena en Heilige Catharina

Schaarstraat zonder nummer (Brugge)
Vrijstaande, neogotische parochiekerk; één van de vroegste neogotische kerken op het vasteland waar Engelse opvattingen herkenbaar zijn, zie stijlkenmerken aansluitend bij de zogenaamd "archeologische neogotiek". Driebeukige, niet-georiënteerde kruiskerk van het basilicale type.


Parochiekerk Maria ten Hemel Opgenomen

Zandvoordedorpstraat zonder nummer (Oostende)
* Zandvoordedorpstraat z.nr. <italic>Parochiekerk Maria ten Hemel opgenomen </italic>(middenbeuk en kruising beschermd als monument bij K.B. van 19.04.1937).Georiënteerd bedehuis omringd door parking en grasperkjes, ten zuiden met bewaarde kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw (recente opruiming van het omhaagd kerkhof). Vier grafstenen, 16de, 17de en 19de eeuw, ingemetseld in de


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat zonder nummer (Oudenburg)
De Onze-Lieve-Vrouwkerk van Oudenburg is een neogotische kruisbasiliek van 1870 naar ontwerp van P. Buyck.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer (Zedelgem)
Kerk van de Onze-Lieve-Vrouwparochie in vereenvoudigde neogotische stijl, gebouwd in 1863-1865 naar een ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge). Ingang tegenover de Rembertstraat, geplaatst naar het zuidwesten en koor naar het noordoosten.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Onder de Toren zonder nummer (Brugge)
De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw (circa 1225-1275) is een schoolvoorbeeld van de vroeggotische Vlaamse baksteengotiek. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is geflankeerd door leilinden.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

Kerkstraat zonder nummer (Gistel)
Georiënteerde kerk met omringend voormalig kerkhof, ontruimd in 1980-1987, afgezoomd door middel van oude beuken en esdoorns. Toegangsdreef aan de westzijde.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Kerkstraat zonder nummer (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde vroeggotische kerk (Scheldegotiek), uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof ten zuiden en kerkplein ten noorden.


Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Kerkweg zonder nummer (Ichtegem)
Kleine georiënteerde, pseudo-basilikale kerk. Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaberde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn tot een haag.


Parochiekerk Sint-Andreas

Woumenweg 251 (Diksmuide)
Parochiekerk uit de wederopbouwperiode, toegewijd aan Sint-Andreas. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof omringd door roodbakstenen muur onder ezelsrug. Een aantal bewaarde arduinen grafmonumenten in neogotische stijl en gietijzeren kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer arduinen grafmonument voor de familie de Coninck de Merckem voorzien van wapenschild in witte natuursteen. Ten oosten buiten het kerkhofareaal, groot Heilig Hartbeeld in witte natuursteen op veldstenen sokkel.


Parochiekerk Sint-Andries

Sint Andriesstraat zonder nummer (Koekelare)
Oostelijk georiënteerde kerk heropgebouwd in 1910-1911 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette en geïnspireerd op de 13de-eeuwse vroeggotische kerk.


Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof

Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard.


Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorpsstraat zonder nummer (De Panne)
Aan de kruising van Dorpstraat en Stationsstraat, nabij het Meester G. Vlaeminckplein gelegen bedehuis met omringend kerkhof, aan de Stationsstraat begrensd door een muur met hek. Neogotische hallekerk naar ontwerp van architect P. Buyck van 1855 met deels romaanse (circa 1100), deels gotische toren en transept.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag (noord- en zuidzijde), bomenrij (oostzijde) en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen (westzijde).


Parochiekerk Sint-Bavo

Westbroekstraat 3 (Houthulst)
Georiënteerd bedehuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Janssens (Gent).


Parochiekerk Sint-Bertinus

Bulskampstraat zonder nummer (Veurne)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met bewaarde 15de-eeuwse westtoren. Bakstenen toegangspad gemarkeerd door gietijzeren hekpijlers met vaasbekroning en gesmeed ijzeren hek, en afgezet met linderij. Omhaagd kerkhof met oorlogsgraven van het Gemenebest.


Parochiekerk Sint-Gertrudis

Bovekerkestraat zonder nummer (Koekelare)
Neoromaanse kerk van 1841-1848, met 12de-eeuwse romaanse toren. De kerk is niet georiënteerd, het koor ligt aan de westzijde. De kerk is nog omgeven door het kerkhof. Het kerkhof is omgeven door een beukenhaag en door een omheining begroeid met klimop.


Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Markt zonder nummer (Houthulst)
Wederopbouwkerk gelegen in omringend, trapeziumvormig kerkhof met beukenhaag, bewaarde grafmonumenten vanaf de jaren 1920, enkele oorlogsdoden en een eenvormig perk voor de oud-strijders, tevens enkele graven van het Gemenebest (Tweede Wereldoorlog).


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Nieuwkapellestraat 46 (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk toegewijd aan Sint-Jan-de-Doper. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met een dubbele rij linden. Laag bakstenen muurtje (Nieuwkapellestraat), ijzeren toegangshekken tussen pijlers; hogere muur als scheiding met pastorietuin. Bewaarde grafmonumenten, onder meer neogotisch arduinen monument uit de tweede helft van de 19de eeuw van de familie Annoot-Noterdaeme.


Parochiekerk Sint-Kwinten

St.-Kwintensstraat zonder nummer (Damme)
Parochiekerk van Oostkerke, gelegen in een ommuurd kerkhof waarrond de belangrijkste straten van het kerkdorp lopen. Monumentale vroeggotische westtoren met 17de-eeuws schip. Na vernieling tijdens de Tweede Wereldoorlog getrouw gereconstrueerd in de periode 1952-54 onder leiding van architect Luc Viérin (Brugge).


Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkplein 5 (Zedelgem)
Driebeukig neoclassicistisch bedehuis met 14de-eeuwse westtoren. Toren en kerk met roerende goederen beschermd, en gelegen binnen een gaaf bewaarde kerkomgeving. De kerk is als puntrelict opgenomen in de Landschapsatlas.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Dorpsstraat zonder nummer (Houthulst)
Wederopbouwkerk, tot de jaren 1960 omgeven door kerkhof met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Nu omgeven door plantsoen en parkeerplaatsen.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp zonder nummer (Zedelgem)
Parochiekerk Sint-Martinus, beschermd als monument bij M.B. van 17/05/1999, en met omringend grasplein.


Parochiekerk Sint-Medardus

Eernegem-Markt zonder nummer (Ichtegem)
Westgeoriënteerde kerk gelegen tussen Westkerkestraat en de Sint-Sebastiaanstraat. Driebeukige kruiskerk met oosttoren. Toren van de kerk beschermd als monument.


Parochiekerk Sint-Michiel

Markt zonder nummer (Ichtegem)
De kerk wordt aan de oostzijde gemarkeerd door een romaanse toren en het vroegere romaanse koor (nu in gebruik als oostportaal) en transept. Deze oorspronkelijke romaanse delen (onderste deel toren, koor en transept) zijn beschermd als monument.


Parochiekerk Sint-Michiels

Rijselstraat zonder nummer (Brugge)
Georiënteerde kerk van 1950-1954 naar ontwerp van architect A. Nolf (Torhout), dit ter vervanging van een neogotische kerk van 1860, ontworpen door P. Buyck.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Smallestraat 11 (Brugge)
Georiënteerde hallenkerk van oudsher omgeven door een kerkhof en sinds de 17de eeuw gelegen rechtover de pastorie.


Parochiekerk Sint-Petrus

Sint-Pietersplein 10 (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk toegewijd aan Sint-Petrus. Georiënteerde kerk, gelegen in een omringend kerkhof.


Parochiekerk Sint-Pieters

Blankenbergse Steenweg 227 (Brugge)
De kerk ligt aan de kruising van de Blankenbergse Steenweg met de Sint-Pieterskerklaan en de Sint-Pietersgroenestraat.


Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Zwanestraat zonder nummer (Torhout)
Georiënteerd, grotendeels neoromaans bedehuis van het basilicale type, gelegen te midden van de centrumbebouwing met omlopend pad begrensd door witgeschilderde bakstenen tuinmuren boven gepekte plint.


Parochiekerk Sint-Rickier, Bredene-Dorp

Kerkstraat zonder nummer (Bredene)
Georiënteerd, neogotisch bedehuis aan het oostelijk uiteinde van de dorpskom; omringend kerkhof afgezoomd door muur en kastanjebomen; bak­stenen hekpijlers, waarvan deze ten zuidwesten nog uit de 19de eeuw dateren.


Parochiekerk Sint-Vincentius met kerkhof

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en oudere leilinden naar het portaal. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.


Parochiekerk Sint-Wandregesilus

Hendrik Consciencestraat 1 (Diksmuide)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Wandregesilus, heropgebouwd in de jaren 1920. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, deels afgezoomd door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers (Hendrik Consciencestraat - Ommegangstraat) en deels omhaagd. Bewaarde arduinen grafmonumenten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.


Parochiekerk toegewijd aan Sint-Dionysius

Esenstraat zonder nummer (Kortemark)
Wederopbouwkerk van 1922-1924 naar ontwerp van architect Jerome Deboutte (Ardooie). Aan de west- en noordzijde is de kerk omgeven door een parking in betonklinkers, aangelegd na afschaffing van het kerkhof in 1967. De omtrek van de kerk en de toegang zijn gemarkeerd door leilindes. Ten westen en ten noorden van de kerk zijn nog weilanden bewaard. Links van de kerk langs de Esenstraat bevindt zich een oorlogsgedenkteken. Naast het hoofdportaal is een 'roepsteen' bewaard.


Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef

Moerkerkse Steenweg 192 (Brugge)
Moerkerkse Steenweg nr. 192. Georiënteerde parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef. Vroeg voorbeeld van rijpe neogotiek. Centrale en vrij geïsoleerde ligging op een verhoogde site in de dorpskern.


Pastorie

Clemensstraat 8 (De Haan)
Vrijstaande en beeldbepalende voormalige pastorie met voortuintje op de hoek met de Vlissegemstraat, heden in gebruik als bibliotheek. Ontworpen door provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge) en gebouwd in 1873 ter vervanging van een ouder pand.


Pastorie

Sint Andriesstraat 8 (Koekelare)
Pastorie van circa 1851, zie smeedijzeren opschrift links van de deur "D’OUDE PASTORIE". Vrijstaand volume langs de straat gelegen.


Pastorie

Hoornstraat 7 (Beernem)
Pastorie horend bij de Sint-Amanduskerk van Beernem. Ten noorden van de kerk te situeren. Gelegen binnen een omwalling en toegankelijk via een brug voorzien van een smeedijzeren leuning eindigend bij een bakstenen eenvoudig toegangsgebouw.


Pastorie bij de Sint-Pieterskerk

Blankenbergse Steenweg 225 (Brugge)
Pastorie bij de Sint-Pieterskerk gelegen in een ruime tuin en ontworpen door architect Pierre Buyck (Brugge). Vervangt in 1854 de dieper gelegen oudere pastorie wanneer die moet verdwijnen wegens uitbreidingswerken aan de kerk.


Pastorie Sint-Blasiusparochie

Dorpsplaats 5 (De Haan)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site met kerk, pastorie en dorpsplaats afgebeeld binnen een rechthoekig, omhaagd perceel ten oosten afgebakend door het verloop van de Dorpzwin.


Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Werkenstraat 1 (Koekelare)
Vrijstaande pastorie gebouwd in 1861-1868 naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge, 1805-1877). Werken uitgevoerd door aannemer Napoleon Persyn uit Werken (Kortemark).


Sint-Antonius Abtkerk

Sint-Jozefsstraat 1 (Knokke-Heist)
In 1863 wordt beslist om de vroeggotische kerk in het zuiden van Heist (Koudekerke) te vervangen door een nieuwe, grotere kerk in de naar het noorden verschoven dorpskern.


Sint-Bartholomeuskerk

Markt zonder nummer (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925. Tegen de kerkmuren zijn vier graftekens van voormalige pastoors bewaard, dit is een restant van het vooroorlogse kerkhof. Eveneens oorlogsgedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen. Gedeeltelijk omgeven door parkaanleg met waterpartij, afgezet door leilindes, toegangspad geaccentueerd door lange zitbank en leilindes. Aanleg van omgeving in 2004 naar ontwerp van ingenieursbureau Ch. Lobelle (Sint-Andries, Brugge).


Sint-Dionysiuskerk gelegen in rechthoekig kerkhof

Vissersstraat zonder nummer (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1867-1869 ter vervanging van een in kern 16de-eeuwse kerk. Georiënteerde kerk omringd door rechthoekig kerkhof op de hoek van de Vissers- en de Kasteelstraat, de twee belangrijkste assen van het dorp.


Sint-Guilielmuskerk met kerkhof

Fleriskotstraat 33B (Middelkerke)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Guilielmus of aan de Heilige Willem gelegen in een omgevend kerkhof. Bedehuis uit de wederopbouwperiode, naar ontwerp van architect T. Raison. De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste westtoren met oudere kern en een kerk van het basilicale type.


Sint-Janshospitaal

Burgstraat 2-4, Kerkstraat 33 (Damme)
13de-eeuws hospitaal opgetrokken in vroeggotische stijl, in de loop van de 15de tot de 20ste eeuw uitgebreid met diverse bijgebouwen. Is één van de zeldzaam bewaarde vroege voorbeelden van burgerlijke architectuur in Vlaanderen.


Sint-Janshospitaal - Ziekenzalen van 1856-1864

Mariastraat 38 (Brugge)
Hospitaalcomplex in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge).


Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof zonder nummer (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de zuidzijde van de Steenstraat. Ten noorden, voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; als tuin aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, hernieuwd met ijzeren afsluiting in 1878-1879, sedert 1970 vervangen door stenen muur; ten oosten en ten westen omringd door het Sint-Salvatorskerkhof, en ten zuiden geflankeerd door de kapittelgebouwen en het museum.


Spinnerijzaal

Nijverheidsstraat 7 (Brugge)
Voormalig spinnerijzaal van 1919 horende bij een nu verdwenen katoenspinnerij, heden in gebruik als handelszaak. De bankier Felix Dujardin koopt in 1846, net buiten de stadsgracht een strook tuingrond aan om er een katoenspinnerij op te richten. Met dit initiatief wenst hij vermoedelijk de zorgwekkende economische toestand van de stad Brugge wat aan te zwengelen.


Stadhuis van Damme

Markt 1 (Damme)
Stadhuis in tertiaire (Brabantse) gotiek, opgetrokken op in 1464-1467 op de plaats van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem.


Stadswoningen naar ontwerp van Pierre François Buyck

Geerwijnstraat 14, Palmstraat 16 (Brugge)
Samenstel van drie diephuizen van respectievelijk drie, twee en drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen).


Thema's

Ontwerper van

Bekegem

Bovekerkestraat (Bovekerke)

Burg

Hoefijzerlaan

Klemskerke

Korte Lane

Lane

Sterrestraat

Westkerkestraat

Zedelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Buyck [online] https://id.erfgoed.net/personen/568 (Geraadpleegd op )