Persoon

Vanderstraeten, Charles

ID
5711
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5711

Beschrijving

Stadsarchitect van Oudenaarde.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Classicistisch herenhuis

Nederstraat 74, Tacambaroplein 11 (Oudenaarde)
Beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Hoogstraat en de Nederstraat, verbouwd in 1837 door drukker Ch. Ronse, oprichter van de Gazette van Audenaerde, naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten. Bepleisterde en geschilderde classicistische voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak.


Fontein

Louise Mariekaai zonder nummer (Oudenaarde)
In 1852 werd de aanwezige openbare waterverdeling van de Pamelewijk vervangen door deze veel grotere fontein, ontworpen door architect Charles Vanderstraeten en toegewijd aan de nagedachtenis van koningin Louise-Marie d’Orléans. De hardstenen fontein is geïnspireerd op de fonteinen van de Place de la Concorde te Parijs, maar heeft veel kleinere afmetingen.


Meisjesweeshuis

Hoogstraat 6 (Oudenaarde)
Meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874. Imposante voorgevel opgetrokken uit natuursteen in een vrij eclectische classicerende stijl, van drie traveeën en twee hoge bouwlagen onder laag dak met venstertjes in de attiekverdieping. In achterbouw, schoolgebouwen met op de bovenverdieping kapel, ingehuldigd 19 juli 1948.


Nieuwe protestantse kerk en kerkhof

Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868.


Pastorie Sint-Britiusparochie

Etikhovestraat 4 (Maarkedal)
Deze pastorie werd gebouwd in 1885-86 ter vervanging van een ouder 18de-eeuws exemplaar. Muurschilderingen van de hand van A. Vandamme uit 1886 bleven aanwezig achter het behang. Het naast de pastorie gelegen pand is vermoedelijk een overblijfsel van de vroegere pastorie van 1711-1717.


School

Woeker 1-5 (Oudenaarde)
Opvallend gebouw uit 1882-1883, gelegen in voortuintje met ijzeren afsluiting. Plans daterend van 1875 en getekend door stadsarchitect Ch. Vanderstraeten. Langgerekte schoolvleugel van één bouwlaag en zestien traveeën en flankerende hoekgebouwen met onderwijzerswoningen van twee bouwlagen.


School en onderwijzerswoning

Kloosterhoek 17, 17B (Wortegem-Petegem)
In bochtig straatverloop gelegen bakstenen ensemble van 1868 door architect Ch. Vanderstraeten, en vergroot begin jaren 1880.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vanderstraeten [online] https://id.erfgoed.net/personen/5711 (Geraadpleegd op )