Persoon

Vanderstraeten, Charles

ID
5711
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5711

Beschrijving

Stadsarchitect van Oudenaarde.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Classicistisch herenhuis

Nederstraat 74, Tacambaroplein 11 (Oudenaarde)
Beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Hoogstraat en de Nederstraat, verbouwd in 1837 door drukker Ch. Ronse, oprichter van de "Gazette van Audenaerde", naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten.


Fontein

Louise Mariekaai zonder nummer (Oudenaarde)
In 1852 werd de aanwezige openbare waterverdeling van de Pamelewijk vervangen door deze veel grotere fontein, ontworpen door architect Charles Vanderstraeten en toegewijd aan de nagedachtenis van koningin Louise-Marie d’Orléans. De hardstenen fontein is geïnspireerd op de fonteinen van de Place de la Concorde te Parijs, maar heeft veel kleinere afmetingen.


Meisjesweeshuis

Hoogstraat 6 (Oudenaarde)
Zogenaamd "Orphelinat" of meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874.


Nieuwe protestantse kerk en kerkhof

Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868.


Pastorie Sint-Britiusparochie

Etikhovestraat 4 (Maarkedal)
Deze pastorie werd gebouwd in 1885-86 ter vervanging van een ouder 18de-eeuws exemplaar. Muurschilderingen van de hand van A. Vandamme uit 1886 bleven aanwezig achter het behang. Het naast de pastorie gelegen pand is vermoedelijk een overblijfsel van de vroegere pastorie van 1711-1717.


School

Woeker 1-5 (Oudenaarde)
Voormalige gemeenteschool voor jongens en meisjes, nu stedelijke academie voor muziek en woord. Opvallend gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen in voortuintje met ijzeren afsluiting op hoek met de Parkstraat, voorheen de Burgschelde, een Schelde-arm, gedempt in 1957. Plans daterend van 1875 getekend door stadsarchitect Ch. Vanderstraeten, slechts gebouwd in 1882-83.


School en onderwijzerswoning

Kloosterhoek 17, 17B (Wortegem-Petegem)
In bochtig straatverloop gelegen bakstenen ensemble van 1868 door architect Ch. Vanderstraeten, en vergroot begin jaren 1880.