Persoon

Vandervoort, Pierre

ID: 5715   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5715

Beschrijving

Bouwkundige Pierre Vandervoort (Schaarbeek, 1891 – Marcinelle, 1946) was in de jaren volgend op de Eerste Wereldoorlog gemeentelijk architect in Koksijde en maakte o.m. de plannen voor het gemeentehuis van Oostduinkerke. Later zou hij nog een aantal woningen en appartementsgebouwen in Westende realiseren die aanleunen bij het modernisme en de Nieuwe Zakelijkheid.

Bron: Beschermingsdossier DW002436, Hannelore Decoodt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Drie kleine villa's

Oorlogsinvalidenlaan 4-6, Portiekenlaan 14 (Middelkerke)
* Oorlogsinvalidenlaan nrs. 4-6/ Portiekenlaan nr. 14. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002. Drie bijna identieke kleine villa's, l.g. hoekhuis z.g. "ROSI" (cf. naamplaatje boven deur) van 1936 naar ontwerp van architect Pierre Vandervoort (Westende) en aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, cf. kubistisch gevelparement met in- en uitspringende gevelvlakken onder rechte en ver


Eenheidsbebouwing

Henri Jasparlaan 185 (Middelkerke)
Henri Jasparlaan nr. 185/ Meeuwenlaan nr. 43. Modernistisch getinte eenheidbebouwing, gesigneerd door en naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Westende) uit begin jaren 1930; door l.g. licht verbouwd in 1934. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak; hoekpand witbeschilderd; horizontaliserende onderdorpels, luifels en rechte kroonlijsten. Achteruitwijkende inkomtravee; rechthoek


Eenheidsbebouwing met burgerhuis en herberg Gasthof De Beiaard

Recollettenstraat 45-47 (Nieuwpoort)
Eenheidsbebouwing in neo-Vlaamse-renaissancestijl met stijlkarakteristieken van de streek, naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Ukkel) van 1921.


Gemeentehuis van Oostduinkerke

Leopold II Laan 2-4 (Koksijde)
1902: aankoop van grond voor wetshuis; 1929: bouw van gemeentehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort.


Handelshuis met bovenliggende appartementen

Meeuwenlaan 18 (Middelkerke)
Meeuwenlaan nr. 18. Handelshuis (voormalige fietsenhandel) met bovenliggende appartementen; gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Pierre Vandervoort (Westende) en aanleunend bij nieuwe zakelijkheid. Vier bouwlagen onder plat dak. Bakstenen gevelparement met aangepaste begane grond. Centraal risaliet waarin doorlopende, driezijdige erker. Rechthoekige vensterregisters met doorlopende e


Kunstenaarswoning met atelier De Vier Winden

Gistelsteenweg 341 (Jabbeke)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstenaar Constant Permeke (Antwerpen, 1886-Oostende, 1952). De woning werd in 1929-30 gebouwd volgens een concept van de kunstenaar zelf, dat door architect Pierre Vandevoort (Nieuwpoort) in bouwplannen werd omgezet. De woning werd perfect op de windrichtingen georiënteerd, wat de naam van de woning verklaart.


Neoclassicistisch winkelpand

Marktstraat 7 (Nieuwpoort)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Ukkel) van 1921. Bakstenen lijstgevel in neoclassicistische stijl.


Oorlogsmonument

Leopold II Laan zonder nummer (Koksijde)
Het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Oostduinkerke staat opgesteld in een perk naast de Sint-Niklaaskerk, gelegen langs de Leopold II laan, ter hoogte van de Dr. Brassinnestraat.


Parochiekerk Sint-Bernardus

Sint-Bernardusplein zonder nummer (Nieuwpoort)
Neoromaans bedehuis, ten zuiden van Leopoldplein (parking), naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Ukkel-Nieuwpoort-Bad) van 1923, ter vervanging van een in 1877 gebouwde soortgelijke kerk, met toevoeging van zuidwesttoren; vernield in 1944-'45 en heropgebouwd in 1947.


Thema's

Ontwerper van

Nieuwpoort-Stad