Bouwkundige Pierre Vandervoort (Schaarbeek, 1891 – Marcinelle, 1946) was in de jaren volgend op de Eerste Wereldoorlog gemeentelijk architect in Koksijde en maakte o.m. de plannen voor het gemeentehuis van Oostduinkerke. Later zou hij nog een aantal woningen en appartementsgebouwen in Westende realiseren die aanleunen bij het modernisme en de Nieuwe Zakelijkheid.
Bron: Beschermingsdossier DW002436, Hannelore Decoodt.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Oorlogsinvalidenlaan 4-6, Portiekenlaan 14 (Middelkerke)
Drie bijna identieke kleine burgerhuizen van 1936 naar ontwerp van architect Pierre Vandervoort en aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, confer kubistisch gevelparement met in- en uitspringende gevelvlakken onder rechte en verspringende kroonlijst, en doorlopende puilijsten.
Henri Jasparlaan 185 (Middelkerke)
Modernistisch getinte eenheidbebouwing, gesigneerd door en naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Westende) uit begin jaren 1930; door laatstgenoemde licht verbouwd in 1934.
Recollettenstraat 45-47 (Nieuwpoort)
Eenheidsbebouwing in neo-Vlaamserenaissance-stijl met stijlkarakteristieken van de streek, naar ontwerp van architect P. Vandervoort van 1921. Verzorgde baksteenarchitectuur confer baksteensculpturen van vensterboogvelden met bloemenkorf en schelp; aflijnend fries met geometrische motieven. Begane grond met links herbergpui onder bakstenen druiplijst: houten constructie met vleugeldeur tussen gekoppelde vensters, onder latei versierd met rozetten en tandlijst rustend op maskers.
Leopold II Laan 2-4 (Koksijde)
Gemeentehuis van 1929 naar ontwerp van architect P. Vandervoort. Toevoeging van nieuwe vleugel naar ontwerp van architect A. Degeyter van 1967-'68. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) voorzien van dakkapellen en centrale, polygonale dakruiter met lantaarn en schipbekroning.
Meeuwenlaan 18 (Middelkerke)
Handelshuis met bovenliggende appartementen; gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Pierre Vandervoort en aanleunend bij nieuwe zakelijkheid. Vier bouwlagen onder plat dak.
Gistelsteenweg 341 (Jabbeke)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstenaar Constant Permeke. De woning werd in 1929-30 gebouwd volgens een concept van de kunstenaar zelf, dat door architect Pierre Vandevoort in bouwplannen werd omgezet. De woning werd perfect op de windrichtingen georiënteerd, wat de naam van de woning verklaart.
Marktstraat 7 (Nieuwpoort)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect P. Vandervoort van 1921. Bakstenen lijstgevel in neoclassicistische stijl. Gemarkeerde bovenverdieping met geblokte pilasters onder geprofileerde en gekorniste kroonlijst. Bekronend driehoekig fronton geopend met oculus tussen bakstenen versiering met hamer en beitel links; passer en tekenhoek rechts.
Leopold II Laan (Koksijde)
Het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Oostduinkerke staat opgesteld in een perk naast de Sint-Niklaaskerk, gelegen langs de Leopold II laan, ter hoogte van de Dr. Brassinnestraat.
Sint-Bernardusplein (Nieuwpoort)
Neoromaans bedehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort van 1923, ter vervanging van een in 1877 gebouwde soortgelijke kerk, met toevoeging van zuidwesttoren; vernield in 1944-'45 en heropgebouwd in 1947. De plattegrond ontvouwt een basilicale, driebeukige kerk met toren ten zuidwesten, vlakke koorsluitingen en aanleunende, afgeronde koorapsis.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vandervoort [online], https://id.erfgoed.net/personen/5715 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.