Emile Van Hoecke (1837-1919) kiest ervoor om bij zijn huwelijk met Florence Caroline Peeters haar naam over te nemen. Niet alleen kan hij zo makkelijker onderscheiden worden van andere Van Hoecke-architecten maar op die manier kan hij ook enige afstand nemen van zijn vader en tevens gerenommeerd architect, Jacques Van Hoecke.
Dat Van Hoecke-Peeters in de voetsporen van zijn beroemde vader zou treden, werd al vroeg duidelijk. Al van in zijn jeugd was Van Hoecke-Peeters actief in zijn vaders atelier. In 1854 koos hij voor een theoretische bouwkundeopleiding aan de Gentse academie. Van Hoecke-Peeters hield het echter slechts twee academiejaren vol. Toch werd hij als volwaardig architect vermeld in het register.
In 1863 haalde Van Hoecke-Peeters zijn eerste grote opdracht binnen: het stadhuis van Zottegem. Het ontwerp deed zeer classicistisch aan en was ook geen correcte weergave van zijn stijl. Van Hoecke-Peeters hield zijn eigen vrijzinnige stijl achterwege om volledig aan de eisen van de opdrachtgever te voldoen. 1867 was het jaar van de grote doorbraak voor Van Hoecke-Peeters. Hij kon aan de slag als overheidsarchitect. Aan deze functie hing een typische bouwstijl verbonden: baksteenstijl met rondbogen boven de ramen. Hij specialiseerde zich hoofdzakelijk in scholen en gemeentehuizen. In 1868 combineerde Van Hoecke-Peeters deze twee. Voor het gemeentebestuur van Opbrakel ontwierp hij een gebouw met op de benedenverdieping een school en boven het gemeentehuis.
Van Hoecke-Peeters maakte ook naam als architect van religieuze gebouwen. Zijn grootste project in deze categorie was de bouw van de site van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Oostakker.
De veelzijdigheid van Van Hoecke-Peeters bleek al snel uit het feit dat hij naast overheidsarchitect en religieus architect ook nog particuliere woningen en industriële gebouwen ontwierp.
Wanneer Van Hoecke-Peeters op 26 maart 1919 stierf, stond zijn zoon, Edgard Van Hoecke-Delmarle, klaar om de praktijk over te nemen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Brandweerstraat 6, Molenaarsstraat 22-30 (Gent)
Voormalige abdij van Terhaegen, later klooster van de zusters van Liefde, Sint-Vincentiuskliniek en -school, Sint-Benedictusschool en -instituut, Sint-Jozef en Sint-Anna. Bouw van een nieuw klooster in de vroege 17de eeuw. Kapel gesitueerd aan de Molenaarsstraat klaar in 1614, klooster voltooid in 1636. Bestaande uit een aantal panden gerangschikt rondom een rechthoekig en een vierkante kloosterhof.
Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
De bedevaartskerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en het aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters. Monumentale transeptloze basilicale kerk in typische laatneogotische baksteenbouw met beperkte verwerking van natuursteen. Opmerkelijk is de sterk symmetrische aanleg en opstand van de kerk.
Casinoplein 11 (Gent)
Oorspronkelijk zogenaamde Bewaarschool naar ontwerp van E. Van Hoecke, opgevat als een breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak met dakruitertje; gedateerd op gevelsteen 1896. Baksteenbouw verrijkt met natuursteen voor plint en speklagen. Sober eclectisch gebouw met voornamelijk neotraditionele inslag.
Markt 10 (Lokeren)
Oorspronkelijk een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen uit de 18de eeuw, door aanpassingswerken in 1902 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters uitgebreid tot dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Toegevoegde rondboogpoort links naast het huis.
Korte Meer 7 (Gent)
Enkelhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1890 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.
Markt 39 (Lokeren)
Burgerhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1871 gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke.
Heldenlaan 92 (Zottegem)
De in oorsprong middeleeuwse burcht maakte deel uit van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk. Het latere 16de-eeuwse kasteel, dat in de loop van de 18de en 19de eeuw gedeeltelijk werd getransformeerd, wordt omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg.
Smeerebbestraat 13 (Geraardsbergen)
Het dorpsschooltje van Smeerebbe werd gebouwd in 1867 door architect Emile Van Hoecke-Peeters en deed ook dienst als gemeentehuis.
Kerkstraat 35 (Lokeren)
Eclectisch herenhuis met neoclassicistische inslag van vijf traveeën en drie bouwlagen, in 1900 gebouwd naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters voor de heer Stanislas Cock-Cruyt.
Sint-Rochuslaan 19, Wagenmakersstraat 46 (Kortrijk)
Fabriek van De Poortere, in 1903 bouwaanvraag voor conciërgerie (of afsluitingsmuur) naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters (Gent), nu groothandel verf en decoratiematerialen N.V. Duthoo-Casteur. Rode baksteenbouw verfraaid met witte baksteen. Conciërgerie waarnaast poort die toegang verleent tot binnenkoer waarop de fabrieksgebouwen uitgeven. Onder meer behouden machinekamer en schoorsteen.
Nieuwstraat 2 (Buggenhout)
De bewaarde plannen van 1872 van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters tonen een rechthoekig hoekgebouw van drie op vijf traveeën met gemarkeerd driekwartcirkelvormig hoektorentje en twee bouwlagen en een aansluitende vleugel van acht traveeën en één bouwlaag.
Plein 1 (Kaprijke)
Gemeentehuis, voorheen schepenhuis en vierschaar, ook zogenaamd Stadhuis. Huidig gebouw ten noordoosten van de kerk, in barokstijl, opgericht in 1662-1663. Grondig herstellingswerken in 1885 onder leiding van architect Emile Van Hoecke-Peeters.
St.-Martensstraat 49-53 (Brakel)
Symmetrisch gebouw uit 1871 van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping. Na aanbouw rechts van een nieuwe jongensschool in 1952-53 naar ontwerp van architect R. De Roose, werd de rechter helft volledig in gebruik genomen als gemeentehuis.
Zaffelare-Dorp 52 (Lochristi)
Gemeenteschool gebouwd in 1867 naar ontwerp van de Gentse architect E. Van Hoecke-Peeters. Tot 1900 gemeentejongensschool, nadien voor meisjes. Rechthoekig schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.
Luikstraat 10 (Lokeren)
Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl, opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens. De voorgevel werd in 1886 volledig herbouwd naar ontwerp van de architecten Jules De Somme en Emile Van Hoecke-Peeters.
Roomstraat 32 (Lokeren)
Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in 1883 voor Dr. d'Hollander ontworpen, mogelijk door architect Emile Van Hoecke.
Korte Meer 5 (Gent)
Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters samen met het kleinere naastliggende burgerhuis ter hoogte van nummer 7. De bepleisterde en geschilderde voorgevel telt drie ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en wordt gemarkeerd door een breed linker zijrisaliet met toegangsdeur, erker en bekronend driehoekig fronton.
Ingelandgat 29, Wilderoosstraat (Gent)
Herenhuis, voormalig woonhuis van dokter Guislain, met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid tot zeven traveeën in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters. De bijgebouwen, een koetshuis en een aanbouwsel gelegen aan de Wilderoosstraat, zien uit op een geplaveide binnenplaats en zijn opgetrokken uit bak- en hardsteen in een eclectische stijl.
O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert aan het verblijf van Hendrik Conscience in dit huis.
Gentsestraat 11 (Kortrijk)
Voormalig herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van industrieel Camille De Stoop-Depoorter, directeur van de vlasweverij gelegen in de Minister Liebaertlaan. Naar een ontwerp van de Kortrijkse architect EM. Van Hoecke-Peeters. De woning doet sinds 1973 dienst als gezinsvervangend tehuis "Groeninge".
Groeningestraat 1 (Kortrijk)
Het Instituut ten Broele met voormalig klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Het huidige gebouwencomplex omvat een herenhuis, gebouwd tussen 1761 en 1765 in opdracht van het Kapittel van Onze-Lieve-Vrouw voor de kanunniken, en de voormalige brouwerswoning van Vandemaele-Valcke van de brouwerij de Krone. Beide gevels werden vernieuwd naar ontwerp van architect L. De Munnynck van 1946. Neobarokke kapel van de zusters Paulinen van 1889, naar ontwerp van architect Van Hoecke.
Begijnhoflaan 121 (Gent)
Merkwaardig hoekhuis van drie bouwlagen met twee gevels van twee traveeën en een afgeschuinde hoektravee, met zadeldak gedateerd 1884, ontworpen door architect Emile Van Hoecke-Peeters als eigen woning. Bakstenen lijstgevel horizontaal geritmeerd door de talrijke omlopende hardstenen banden en de vele sierankers.
Notarisstraat 1 (Gent)
Ruim hoekgebouw van zes traveeën, een afgekante hoektravee en vijf traveeën met drie bouwlagen en een mansardeverdieping. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin, opgetrokken naar ontwerp van E. Van Hoecke-Peeters in 1888, zie gevelstenen in plint.
Vatestraat 6 (Merelbeke)
Bak- en natuurstenen vleugel van één bouwlaag onder snijdende zadeldaken, in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Twee trapgevels met stenen kruiskozijnen en top versierd met gevelstenen voorzien van opschrift 't Goed ter Jacht en het bouwjaar Anno 1906.
Nijverheidstraat 17 (Lokeren)
Eclectisch landhuis en omgevend park met ingrijpend gerenoveerd koetshuis, gebouwd omstreeks 1899-1900 naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters in opdracht van industrieel Gonzales. Het eclectische landhuis sluit stilistisch aan bij de cottagestijl en vertoont eveneens invloeden van art nouveau, die voornamelijk in het interieur bewaard zijn.
Kasteeldreef 2 (Zwalm)
Gebouwencomplex ingeplant achter de kerk, de nog bestaande schoolgebouwen dateren uit de jaren 1880 en 1890 en werden gebouwd door architect E. Van Hoecke-Peeters.
Stationsplein 10 (Lokeren)
Statig neobarok herenhuis in 1883 ontworpen door architect Emile Van Hoecke voor de heer Hector Thuysbaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.
Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker werd gesticht in 1874 met typisch radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de neogotische basiliek van 1875-77, ontworpen door Van Hoecke-Peeters.
Belzeelsestraat 22A (Evergem)
Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen in 1901-03 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters; tot parochiekerk verheven in 1907. Voltooiing van de Zuidtoren in 1911. Driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën met hoger opgetrokken middenbeuk onder zadeldak, voorgeplaatste vierkante toren en polygonale doopkapel voor zuidgevel van zijbeuken, niet uitspringend transept, driezijdig afgesloten koor van twee traveeën naar het noorden georiënteerd.
Kerkstraat 31 (Zwalm)
Oorspronkelijk eenbeukig laat-Romaans zaalkerkje met recht afgesloten koor, opklimmend tot de 12de eeuw, vergroot in in 1834 en aangepast in 1868, ingeplant in kerkhof met ommuring van baksteen en betonplaten.
Roger De Letterstraat 1 (Gent)
Georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk; gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel, hersteld en gewijd circa 1350. Na het bombardement van 1917 bleef enkel de toren overeind staan. Daarop volgt de reconstructie van de kerk, met uitzondering van de behouden toren, uitgevoerd in 1924-25 naar ontwerp van architect A. Poppe die zich baseerde op de gevonden funderingen.
Boekelbaan 151 (Zwalm)
Oorspronkelijk éénbeukig kruiskerkje in Romaanse en vroeggotische stijl, uitbreiding in 1704-05 en heropbouw van toren en koor in 1796 en rest van de kerk in 1846-49, omringend kerkhof afgesloten door bakstenen muur.
Vroonstalledries 60 (Gent)
Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Circa 1903 verlenging van het schip met vier traveeën met reconstructie van de westelijke voorgevel, toevoeging van twee zijkapellen en een nieuwe sacristie, onderbrenging van de nieuwe doopkapel naast het portaal naar ontwerp van architect Van Hoecke. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag. Het kerkhof bewaart een collectie van 19de- en 20ste-eeuwse graftekens. Tegen de haag zeven statiën van de bedevaartweg van Sint-Catharina en de Heilige Marculphus, daterend van 1915.
Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Georiënteerde kerk opgetrokken uit bak- en zandsteen, westelijke toren met vierkante onderbouw uit de 16de eeuw op basis uit de 13de eeuw en achtkantige bovenbouw met klokvormige bekroning van 1648, omgeven door ovaal kerkhof met bakstenen muur.
Zuidlaan 18 (Zwalm)
Neogotische kerk gebouwd naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters, gebouwd in 1875-76, omringend kerkhof en arduinen oorlogsmonument vóór de kerk.
Pastorijdreef 2 (Gent)
Ruim dubbelhuis met voortuin afgesloten door een ijzeren hek op bakstenen voet, rechts omhaagd en pastorietuin met deels bewaarde aanleg. Voorgevel in neogotische stijl, volgens bouwaanvraag van 1881 en gesigneerd V. Hoecke, bouwkundige.
Oud Arenberg 1-3, 3A (Beveren)
De pastorie werd opgetrokken tussen 1894 en 1897 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een met leien belegd zadeldak.
Suikerkaai 81 (Zelzate)
Instituut met langgerekt hoofdgebouw van twee bouwlagen en haaks erop de verschillende afdelingen en voorts afzonderlijke gebouwen en nutsgebouwen, bouwwerken gestart in 1869 met latere uitbreidingen.
Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een ommuurde tuin. L-vormig patershuis zijdelings aansluitend tegen de zuidelijke sacristie van de basiliek. Neogotische baksteenbouw met verzorgde detaillering en vrij gaaf bewaard karakter.
Ninovestraat 72-74, 78 (Ronse)
Voormalige spinnerij gekenmerkt door opeenvolging van verschillende hallen met beglaasde sheddaken, in het eerste gedeelte gedragen door ijzeren kolommen met houten balken, het volgende gedeelte met ijzeren vakwerkliggers op ijzeren balken.
Markt 1 (Zottegem)
Stadhuis uit 1862 naar ontwerp van Emile Vanhoecke-Peeters, zie gevelplaat met namen van toenmalig stadsbestuur en architect. Hoekpand van het dubbelhuistype met drie bouwlagen, voorgevel van vijf traveeën, zijgevel van drie traveeën, onder schilddak. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw op arduinen plint. Gevels afgelijnd door negblokken.
Rooigemlaan 2, 2A-G (Gent)
Spinnerij en twijnderij opgericht in 1897 met als beheerders E. Braun en E. Cruyplants. Vanaf 1919 opgenomen in het consortium van de Union Cotonnière. De eerste fabrieksgebouwen opgericht in 1897 zijn naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. In 1905 belangrijke uitbreidingswerken naar ontwerp van S. De Taeye en Cie.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Hoecke-Peeters [online], https://id.erfgoed.net/personen/5760 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.