Persoon

Van Hoecke-Peeters, Emile

ID
5760
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5760

Beschrijving

Emile Van Hoecke (1837-1919) kiest ervoor om bij zijn huwelijk met Florence Peeters haar naam over te nemen. Niet alleen kan hij zo makkelijker onderscheiden worden van andere Van Hoecke-architecten maar op die manier kan hij ook enige afstand nemen van zijn vader en tevens gerenommeerd architect, Jacques Van Hoecke.

Dat Van Hoecke-Peeters in de voetsporen van zijn beroemde vader zou treden, werd al vroeg duidelijk. Al van in zijn jeugd was Van Hoecke-Peeters actief in zijn vaders atelier. In 1854 koos hij voor een theoretische bouwkundeopleiding aan de Gentse academie. Van Hoecke-Peeters hield het echter slechts twee academiejaren vol. Toch werd hij als volwaardig architect vermeld in het register.

In 1863 haalde Van Hoecke-Peeters zijn eerste grote opdracht binnen: het stadhuis van Zottegem. Het ontwerp deed zeer classicistisch aan en was ook geen correcte weergave van zijn stijl. Van Hoecke-Peeters hield zijn eigen vrijzinnige stijl achterwege om volledig aan de eisen van de opdrachtgever te voldoen. 1867 was het jaar van de grote doorbraak voor Van Hoecke-Peeters. Hij kon aan de slag als overheidsarchitect. Aan deze functie hing een typische bouwstijl verbonden: baksteenstijl met rondbogen boven de ramen. Hij specialiseerde zich hoofdzakelijk in scholen en gemeentehuizen. In 1868 combineerde Van Hoecke-Peeters deze twee. Voor het gemeentebestuur van Opbrakel ontwierp hij een gebouw met op de benedenverdieping een school en boven het gemeentehuis.

Van Hoecke-Peeters maakte ook naam als architect van religieuze gebouwen. Zijn grootste project in deze categorie was de bouw van de site van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Oostakker.

De veelzijdigheid van Van Hoecke-Peeters bleek al snel uit het feit dat hij naast overheidsarchitect en religieus architect ook nog particuliere woningen en industriële gebouwen ontwierp.

Wanneer Van Hoecke-Peeters op 26 maart 1919 stierf, stond zijn zoon, Edgard Van Hoecke-Delmarle, klaar om de praktijk over te nemen.

  • DE PUYDT, Anne-Marie., ‘Drie generaties Gentse architecten’, in De veelzijdige Van Hoecke, B. Baillieul, Gent, 2002: 3-21.
  • DE PUYDT, Anne-Marie, Emilie Van Hoecke-Peeters (1837-1919) Inventaris, [onuitgegeven licentiaatsverhandeling], Gent, 1998.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Abdij van Terhaegen

Brandweerstraat 6, Molenaarsstraat 22-30 (Gent)
Voormalige abdij van Terhaegen, later klooster van de zusters van Liefde, Sint-Vincentiuskliniek en -school, Sint-Benedictusschool en -instituut, Sint-Jozef en Sint-Anna. Bouw van een nieuw klooster in de vroege 17de eeuw. Kapel gesitueerd aan de Molenaarsstraat klaar in 1614, klooster voltooid in 1636. Bestaande uit een aantal panden gerangschikt rondom een rechthoekig en een vierkante kloosterhof.


Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer (Gent)
De bedevaartkerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.


Bewaarschool

Casinoplein 11 (Gent)
Oorspronkelijk zogenaamde "Bewaarschool" naar ontwerp van E. Van Hoecke. Breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak (leien) met dakruitertje; gedateerd op gevelsteen 1896.


Burgerhuis

Markt 10 (Lokeren)
Oorspronkelijk een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen uit de 18de eeuw, door aanpassingswerken in 1902 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters uitgebreid tot dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Toegevoegde rondboogpoort links naast het huis.


Burgerhuis

Korte Meer 7 (Gent)
Enkelhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1890 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.


Burgerhuis van 1871

Markt 39 (Lokeren)
Burgerhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1871 gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke.


Domein Egmontkasteel

Heldenlaan 92 (Zottegem)
De in oorsprong middeleeuwse burcht maakte deel uit van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk. Het latere 16de-eeuwse kasteel, dat in de loop van de 18de en 19de eeuw gedeeltelijk werd getransformeerd, wordt omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg.


Dorpsschool

Smeerebbestraat 13 (Geraardsbergen)
Het dorpsschooltje van Smeerebbe werd gebouwd in 1867 door architect Emile Van Hoecke-Peeters en deed ook dienst als gemeentehuis.


Eclectisch herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Kerkstraat 35 (Lokeren)
Eclectisch herenhuis met neoclassicistische inslag van vijf traveeën en drie bouwlagen, in 1900 gebouwd naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters voor de heer Stanislas Cock-Cruyt.


Fabriek van De Poortere

Sint-Rochuslaan 19, Wagenmakersstraat 46 (Kortrijk)
Wagenmakersstraat nr. 46. Voormalige fabriek van De Poortere, in 1903 bouwaanvraag voor conciërgerie (of afsluitingsmuur) naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters (Gent), nu groothandel verf en decoratiematerialen N.V. Duthoo-Casteur. Rode baksteenbouw verfraaid met witte baksteen. Conciërgerie waarnaast poort die toegang verleent tot binnenkoer waarop de fabrieksgebouwen uitgeven. O.m. behou


Gebouwencomplex

Groeningestraat 1 (Kortrijk)
Instituut ten Broele met klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Oorspronkelijk mote met 15de-16de-eeuws huis, eigendom van de heren van Vichte, in 1584 kreeg de abdis van het cisterciënzerklooster van Wevelgem er de amortisatie van.


Gemeentehuis van Buggenhout

Nieuwstraat 2 (Buggenhout)
De bewaarde plannen van 1872 van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters tonen een rechthoekig hoekgebouw van drie op vijf traveeën met gemarkeerd driekwartcirkelvormig hoektorentje en twee bouwlagen en een aansluitende vleugel van acht traveeën en één bouwlaag.


Gemeentehuis van Kaprijke

Plein 1 (Kaprijke)
Gemeentehuis, voorheen schepenhuis en vierschaar, ook zogenaamd Stadhuis. Huidig gebouw ten noordoosten van de kerk, in barokstijl, opgericht in 1662-1663. Grondig herstellingswerken in 1885 onder leiding van architect Emile Van Hoecke-Peeters.


Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

St.-Martensstraat 49-53 (Brakel)
Symmetrisch gebouw uit 1871 van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping. Na aanbouw rechts van een nieuwe jongensschool in 1952-53 naar ontwerp van architect R. De Roose, werd de rechter helft volledig in gebruik genomen als gemeentehuis.


Heilige Antonius van Padua-kerk

Luikstraat 10 (Lokeren)
Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl, opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens. De voorgevel werd in 1886 volledig herbouwd naar ontwerp van de architecten Jules De Somme en Emile Van Hoecke-Peeters.


Herenhuis

Roomstraat 32 (Lokeren)
Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in 1883 voor Dr. d'Hollander ontworpen, mogelijk door architect Emile Van Hoecke. Begane grond in 1937 door architect Victor Renders omgebouwd tot winkelpui.


Herenhuis

Korte Meer 5 (Gent)
Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters samen met het kleinere naastliggende burgerhuis ter hoogte van nummer 7. De bepleisterde en beschilderde voorgevel telt drie ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en wordt gemarkeerd door een breed linker zijrisaliet met toegangsdeur, erker en bekronend driehoekig fronton.


Herenhuis met bijgebouwen

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat zonder nummer (Gent)
Herenhuis, voormalig woonhuis van dokter Guislain, met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid tot zeven traveeën in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters. De bijgebouwen, een koetshuis en een aanbouwsel gelegen aan de Wilderoosstraat, zien uit op een geplaveide binnenplaats en zijn opgetrokken uit bak- en hardsteen in een eclectische stijl.


Herenhuis met tuin en koetshuis

O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)
* Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 40. Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Beschermd als monument en stadsgezicht bij M.B. van 22.04.1994. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert


Herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Gentsestraat 11 (Kortrijk)
* Gentsestraat nr. 11. Voormalig herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van industrieel Camille De Stoop-Depoorter, directeur van de vlasweverij gelegen in de Minister Liebaertlaan. Beschermd als monument bij M.B. van 18.07.1996. Naar een ontwerp van de Kortrijkse architect EM. Van Hoecke-Peeters. De woning doet sinds 1973 dienst als gezinsvervangend tehuis "Groeninge". Natuurstenen lijst


Hoekhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Notarisstraat 1 (Gent)
Ruim hoekgebouw van zes traveeën, een afgekante hoektravee en vijf traveeën met drie bouwlagen en een mansardeverdieping. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin, opgetrokken naar ontwerp van E. Van Hoecke-Peeters in 1888 (confer gevelstenen in plint).


Hovenierswoning, koetshuis en paardenstallen van het Goed ter Jacht

Vatestraat 6 (Merelbeke)
Bak- en natuurstenen vleugel van één bouwlaag onder snijdende zadeldaken, in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Twee trapgevels met stenen kruiskozijnen en top versierd met gevelstenen voorzien van opschrift 't Goed ter Jacht en het bouwjaar Anno 1906.


Kasteel Verloren Bos

Nijverheidstraat 17 (Lokeren)
Eclectisch landhuis met ingrijpend gerenoveerd koetshuis, gebouwd omstreeks 1899-1900 naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters in opdracht van industrieel Gonzales. Het eclectische landhuis sluit stilistisch aan bij de cottagestijl en vertoont eveneens invloeden van art nouveau, die voornamelijk in het interieur bewaard zijn.


Klooster van de Zusters van Liefde en pensionaat, heden Mariaheem

Kasteeldreef 2 (Zwalm)
Gebouwencomplex ingeplant achter de kerk, de nog bestaande schoolgebouwen dateren uit de jaren 1880 en 1890 en werden gebouwd door architect E. Van Hoecke-Peeters.


Neobarok herenhuis

Stationsplein 10 (Lokeren)
Statig neobarok herenhuis in 1883 ontworpen door architect Emile Van Hoecke voor de heer Hector Thuysbaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


Omgeving bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker werd gesticht in 1874 met typisch radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de neogotische basiliek (1875-77), ontworpen door Van Hoecke-Peeters.


Parochiekerk Heilig Hart

Belzeelsestraat 22A (Evergem)
Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen in 1901-03 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters; tot parochiekerk verheven in 1907. Voltooiing van de Zuidtoren in 1911. Driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën met hoger opgetrokken middenbeuk onder zadeldak, voorgeplaatste vierkante toren en polygonale doopkapel voor zuidgevel van zijbeuken, niet uitspringend transept, driezijdig afgesloten koor van twee traveeën naar het noorden georiënteerd.


Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkstraat 31 (Zwalm)
Oorspronkelijk eenbeukig laat-Romaans zaalkerkje met recht afgesloten koor, opklimmend tot de 12de eeuw, vergroot in in 1834 en aangepast in 1868, ingeplant in kerkhof met ommuring van baksteen en betonplaten.


Parochiekerk Sint-Amandus

Oostakkerdorp zonder nummer (Gent)
Naar het oosten georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk. Gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel (stichtingsjaar onbekend), hersteld en gewijd circa 1350.


Parochiekerk Sint-Blasius

Boekelbaan 151 (Zwalm)
Oorspronkelijk éénbeukig kruiskerkje in Romaanse en vroeggotische stijl, uitbreiding in 1704-05 en heropbouw van toren en koor in 1796 en rest van de kerk in 1846-49, omringend kerkhof afgesloten door bakstenen muur.


Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Vroonstalledries 60 (Gent)
Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Circa 1903 verlenging van het schip met vier traveeën met reconstructie van de westelijke voorgevel, toevoeging van twee zijkapellen en een nieuwe sacristie, onderbrenging van de nieuwe doopkapel naast het portaal naar ontwerp van architect Van Hoecke. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag. Het kerkhof bewaart een collectie van 19de- en 20ste-eeuwse graftekens. Tegen de haag zeven statiën van de bedevaartweg van Sint-Catharina en de Heilige Marculphus, daterend van 1915.


Parochiekerk Sint-Denijs

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Georiënteerde kerk opgetrokken uit bak- en zandsteen, westelijke toren met vierkante onderbouw uit de 16de eeuw op basis uit de 13de eeuw en achtkantige bovenbouw met klokvormige bekroning van 1648, omgeven door ovaal kerkhof met bakstenen muur.


Parochiekerk Sint-Mattheus

Zuidlaan 18 (Zwalm)
Neogotische kerk gebouwd naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters, gebouwd in 1875-76, omringend kerkhof en arduinen oorlogsmonument vóór de kerk.


Pastorie Sint-Michielsparochie

Oud Arenberg 1-3, 3A (Beveren)
De pastorie werd opgetrokken tussen 1894 en 1897 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een met leien belegd zadeldak.


Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer (Gent)
Zogenaamde Residentie Sint-Victor, klooster der paters jezuïeten. Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een tuin.


Spinnerij Achille Dopchie

Ninovestraat 72-74, 78 (Ronse)
Voormalige spinnerij gekenmerkt door opeenvolging van verschillende hallen met beglaasde sheddaken, in het eerste gedeelte gedragen door ijzeren kolommen met houten balken, het volgende gedeelte met ijzeren vakwerkliggers op ijzeren balken.


Stadhuis Zottegem

Markt 1 (Zottegem)
Stadhuis uit 1862 naar ontwerp van Emile Vanhoecke-Peeters, zie gevelplaat met namen van toenmalig stadsbestuur en architect. Hoekpand van het dubbelhuistype met drie bouwlagen, voorgevel van vijf traveeën, zijgevel van drie traveeën, onder schilddak. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw op arduinen plint. Gevels afgelijnd door negblokken.


Stadswoning

Begijnhoflaan 121 (Gent)
Merkwaardig hoekhuis van drie bouwlagen met twee gevels van twee traveeën en een afgeschuinde hoektravee, met zadeldak (leien) gedateerd 1884. Bakstenen lijstgevel horizontaal geritmeerd door de talrijke omlopende hardstenen banden en de vele sierankers.


UCO-Rooigem, spinnerij en twijnderij

Rooigemlaan 2, 2A-F (Gent)
Voorheen zogenaamd "s.a. Filature de Roygem", later "UCO-CCR" en spinnerij "UCO-Rooigem". Spinnerij en twijnderij opgericht in 1897 met als beheerders E. Braun en E. Cruyplants. Vanaf 1919 opgenomen in het consortium van de Union Cotonnière (UCO).


Thema's

Ontwerper van

Kerkstraat