Persoon

Vermeulen, Theodoor

ID
5785
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5785

Beschrijving

Theodoor Vermeulen werd geboren te Borgerhout op 17 augustus 1869, als zoon van de aannemer Petrus Vermeulen. In het palmares van de Koninklijke Academie van Antwerpen wordt hij enkel voor het studiejaar 1878-79 vernoemd. Hij signeerde meestal met Vermeulen-Manniën, waarbij hij bij zijn eigen naam de naam van zijn vrouw voegde. Samen met zijn vader had hij de leiding over de in 1870 opgerichte bouwonderneming, "aanneming van bouwwerken, stoom-houtzagerij en schrijnwerkerij/meubels in stijl: mouluren voor meubel- en bouwwerken: draaiwerk van allen aard; steenhouwerij; fabriek van broyeur-mortel en gezifte asch", met adressen in de Kattenberg (bureel en schrijnwerkerij) en in de Korte Van Ruusbroeckstraat nr. 26 (fabriek). Zijn archief is verloren gegaan.

  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architecten in het Antwerpse: een doorsnee, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 67-68.
  • Informatie verkregen van Marcel Windey (oktober 2016).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning en atelier Theodoor Vermeulen

Kattenberg 116-122 (Antwerpen)
Bouwmeesterswoning, woningen en bureel-werkplaats met kleurige bakstenen lijstgevels van drie bouwlagen met enkelhuisopstand, in art-nouveaustijl van 1901.


Burgerhuis in art nouveau

Sint-Hubertusstraat 79 (Antwerpen)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen in gevulgariseerde art-nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1909 naar licht gewijzigd ontwerp van Theodoor Vermeulen.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Laar 31 (Antwerpen)
Enkelhuis met geel bakstenen lijstgevel en geblokte kelderverdieping met opvallend halfrond venster, naar ontwerp van Theodoor Vermeulen van 1901.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Geulincxstraat 24 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Fr. Tiest, naar een ontwerp door de architect Theodoor Vermeulen uit 1900.


Eclectisch burgerhuis

Cuylitsstraat 52 (Antwerpen)
Eclectisch burgerhuis van drie bouwlagen en drie traveeën gebouwd voor muziekleraar Em. Ergo naar een ontwerp van bouwmeester Theodoor Vermeulen (Borgerhout) van 1896.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen in art-nouveaustijl

Catharina Beersmansstraat 43-53, Victor Driessensstraat 50-52, 58 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk zestien burgerhuizen in art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Theodoor Vermeulen, in 1903-1904 opgetrokken op een aaneengesloten blok percelen tussen Catharina Beersmansstraat en Victor Driessensstraat. Opdrachtgever was de aannemer Petrus Vermeulen, vader van de architect.


Gevelfront van een burgerhuis in art nouveau

Arthur Goemaerelei 16 (Antwerpen)
Bewaard gevelfront van een vroeger burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, vermoedelijk voor eigen rekening gebouwd naar een ontwerp door architect Theodoor Vermeulen uit 1907.


Groot eclectisch hoekcomplex

Brederodestraat 118-120, Broederminstraat 22 (Antwerpen)
Monumentaal eclectisch hoekpand ontworpen in 1895 door bouwmeester Theodoor Vermeulen voor Th. Dirks-Maes, als appartementsgebouw met café op het gelijkvloers.


Hoekcomplex van winkel- en burgerhuizen in art nouveau

Coebergerstraat 1-3, Hof ter Bekestraat 40-42 (Antwerpen)
Complex gevormd door drie winkelhuizen en een burgerhuis in art-nouveaustijl op de hoek van Coebergerstraat en Hof ter Bekestraat, gebouwd in opdracht van de heren Fr. Philipsen en L. Vermeulen, naar een ontwerp door de architect Theodoor Vermeulen uit 1907.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Arthur Goemaerelei 83 (Antwerpen)
Rijhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Louis Vermeulen, ontworpen als meergezinswoning door architect Theodoor Vermeulen in 1911. Het gebouw met een natuurstenen lijstgevel van twee traveeën, telt vier bouwlagen onder een zadeldak.


Neoclassicistische burgerhuizen

Coquilhatstraat 5, Zwijgerstraat 41 (Antwerpen)
In 1900 dient bouwmeester Th. Vermeulen in opdracht van L. De Coninck een bouwaanvraag in voor drie identieke woningen op aansluitende percelen in de Coquilhat- en de Zwijgerstraat.


Rijk versierd neoclassicistisch burgerhuis

Grotebeerstraat 45 (Antwerpen)
Dit neoclassicistische burgerhuis werd ontworpen in 1889 door Th. Vermeulen, een Borgerhoutse bouwkundige die de woning voor eigen rekening bouwt.


Winkelhuis in art-nouveaustijl

Lange Elzenstraat 94 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl op de hoek van Lange Elzenstraat en Catharina Beersmansstraat, gebouwd in opdracht van de weduwe Claes, naar een ontwerp door de architect Theodoor Vermeulen uit 1911. Van het vastgoedproject maakte ook het links aanpalende, verbouwde winkelhuis deel uit.

Uitvoerder van

Sigarettenfabriek Araks

Plantin en Moretuslei 67 (Antwerpen)
Sigarettenfabriek in oriëntaalse stijl opgetrokken door de maatschappij Tchamkerten & Co, producent van het merk van Araks. Het complex dat een ruim perceel beslaat tussen Plantin en Moretuslei en Wipstraat, werd in 1913 ontworpen door de ingenieur-architect Maksoud Mihrtadiantz. Aannemer was Theodoor Vermeulen uit Borgerhout.

Opdrachtgever van

Architectenwoning en atelier Theodoor Vermeulen

Kattenberg 116-122 (Antwerpen)
Bouwmeesterswoning, woningen en bureel-werkplaats met kleurige bakstenen lijstgevels van drie bouwlagen met enkelhuisopstand, in art-nouveaustijl van 1901.


Thema's

Ontwerper van

Lange Lozanastraat

Montignystraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vermeulen [online], https://id.erfgoed.net/personen/5785 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.