Persoon

Verstraete, Georges

ID
5816
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5816

Beschrijving

Georges-Jozef Verstraete werd geboren te Rumbeke in 1888 als oudste zoon van Leonard Verstraete (1860-1946) en Leonia Van Fleteren (1855-1937). Zijn vader Leonard Verstraete was aannemer, en bouwde in de jaren 1893 tot 1914 een 40-tal kerken, en talrijke kloosters, scholen, fabrieken en huizen, voornamelijk in West- en Oost-Vlaanderen.

Rond 1903 begon Georges Verstraete met zijn vader te werken mee in het bedrijf, later gevolgd door zijn jongere drie broers Michel Verstraete (1890-1947), August Verstraete (1891-1960), en Elie Verstraete (1899-1973). Na de eerste wereldoorlog veranderde de bedrijfsnaam van Leonard Verstraete naar L. Verstraete & Zonen. Vanaf  1925 ging het bedrijf verder onder de naam van Gebroeders Verstraete. In het interbellum bouwde het bedrijf voornamelijk kerken, scholen, kloosters en fabrieken, maar nu ook in Brussel en de provincie Antwerpen, en ook een aantal huizen en hoeven in het kader van de Wederopbouw. In het interbellum ontwierp en bouwde Georges Verstraete een aantal gebouwen, voornamelijk in Roeselare en omgeving.

Georges Verstraete was gehuwd met Adrienne Penez (1892-1970), afkomstig van Moeskroen, en ze hadden één zoon, Leonard Verstraete (1929-1981).

Na de tweede wereldoorlog was Georges Verstraete minder actief in het bouwbedrijf. In de gemeenteraadsverkiezing van 1947 werd hij verkozen als gemeenteraadslid en werd – in opvolging van Graaf Henri de Limburg Stirum – burgemeester van Rumbeke. Hij bleef dit tot zijn overlijden in maart 1956, te Rumbeke.

Auteurs: Spyckerelle, Jo; Spyckerelle, Luc
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Louis Leynstraat 10-20 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing uit de jaren 1930, ontworpen en gebouwd door de aannemer-architect Georges Verstraete. Arbeidershuisjes volgens spiegelbeeldschema van elk twee traveeën en twee bouwlagen. Bakstenen lijstgevels getypeerd door aflijnende strekse lagen. Licht vooruitspringende en boven de kroonlijst doorgetrokken deurtravee, die horizontale geleding doorbreken.


Herberg Oud Stadhuis Rumbeke

Kerkplein 18 (Roeselare)
Hoekpand met herberg zogenaamd "Oud Stadhuis Rumbeke" van het type afspanning + woonhuis en feestzaal. Breedhuis met 18de-eeuwse kern; zeven traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak met gewijzigde dakhelling, zie bouwnaden en sporen van vlechtingen in linker zijgevel.


Klooster zusters van liefde en Vrije basisschool

Kloosterstraat 1-3 (Roeselare)
Klooster der zusters van liefde en Vrije basisschool, in oorsprong caritatieve instelling gesticht in 1756. De oude kloostergebouwen werden grotendeels afgebroken vanaf 1902 en vervangen door een nieuwbouw. In 1923 herstel en wederopbouw van de klassenvleugel en klooster, naar ontwerp van architect G. Verstraete. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldak, met op de hoek met de Rumbeeksesteenweg schoolvleugel van zes en dertien venstertraveeën, en aansluitend kloostervleugel, waarvan nu nog elf traveeën bewaard zijn.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Georiënteerde neogotische kerk van 1865, opgericht onder meer naar aanleiding van de bevolkingsexplosie in de tweede helft van de 19de eeuw.


Winkelpand en woonhuizen uit 1936

Koningsstraat 32, Sint-Blasiusstraat 13 (Roeselare)
Strak opgevat winkelpand en twee woonhuizen van 1936, ontworpen en gebouwd door de aannemer-architect Georges Verstraete. Blokvormig, bakstenen gebouw op arduinen plint van twee bouwlagen en onder plat dak; rechthoekig uitspringend volume op de tweede bouwlaag.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verstraete [online], https://id.erfgoed.net/personen/5816 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.