Persoon

Buyssens, Jules

ID
582
URI
https://id.erfgoed.net/personen/582

Beschrijving

Jules Buyssens, één van de eerste Belgische landschapsarchitecten, was enige tijd hoofdmedewerker van de franse landschapsarchitect Édouard André in Parijs. Daarna stichtte hij een boomkwekerij in Fort-Jaco en ontwierp talrijke privétuinen. In 1904 volgde hij Louis Fuchs op als inspecteur van de tuinen van de stad Brussel. In die hoedanigheid ontwierp hij het Astridpark in Anderlecht en restaureerde hij de tuin van de abdij van Ter Kameren. Buyssens' ontwerp voor de tuinen van de Wereldtentoonstelling op de Heizel in 1935 vormde het hoogtepunt in zijn carrière .

Jules Buyssens lag aan de basis van de kunststroming die de 'Nieuwe Pittoreske Tuin' (Le Nouveau Jardin Pittoresque) werd genoemd en stichtte een vereniging en een tijdschrift (1910-1938). Hij was tevens één van de oprichters van de Belgische Vereniging van Tuinarchitecten, de huidige ABAJP-BVTL.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein Hagaard

Hagaard 8-12, 30, 30A (Overijse)
Landhuis in cottagestijl naar ontwerp van Arthur Verhelle, met remise en dienstwoning, geregistreerd in 1910, bereikbaar via lange toegangsdreef vertrekkend naast de eind 19de-eeuwse portierswoning en gelegen in een groot landschappelijk park naar ontwerp van landschapsarchitect Jules Buyssens met modelhoeve uit het interbellum.


Kasteel van Rethy

Kasteelstraat 58-60 (Retie)
Kasteeldomein met kasteel, kasteelpark, aanhorigheden en voormalige hoeve Klein Hoef.


Twee villa's met bijgebouwen

Walter Emsensstraat 45-47 (Lommel)
Twee villa's in "Normandische stijl" met bijgebouwen, daterend van na de Tweede Wereldoorlog en gelegen in een veel ouder ruim park in Engelse landschapstijl.