Persoon

Vervalcke, Florimond

ID
5831
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5831

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw en hotel Carlton Residence

Albertplein 13-14, 15 (Knokke-Heist)
Zeedijk-Het Zoute nr. 749-752/ Albertplein 13-15. "Carlton Residence" is een beeldbepalend complex met winkels, appartementen en een hotel in Normandische stijl op de hoek van de Zeedijk en het Albertplein. Het huidige complex is het resultaat van enkele uitbreidingen en verbouwingen die plaatsvonden van kort na de bouw tot in de jaren 1960. Het oorspronkelijke "Carlton Hotel" wordt ca. 1925-192


Burgerhuis

Tijgerstraat 9 (Gent)
Dit burgerhuis in een eclectische stijl werd in 1912 ontworpen door architect Florimond Vervalcke. De opdrachtgever was handelaar in wijnen en likeuren Henri De Metter, gehuwd met één van de oudere zussen van de architect. In hetzelfde bouwdossier wordt ook de vergunning voor de woning op nummer 7 aangevraagd, echter zonder dat ze een eenheid vormen. De rijwoning telt twee bouwlagen boven een souterrain en onder een leien mansardedak met centrale houten dakkapel. De lijstgevel staat op een hoge, hardstenen sokkel met zware imitatiebossage en het parement is verder opgebouwd uit natuursteen en rode baksteen in sierverband.


Dokterswoning Dr. De Beir

Dumortierlaan 8 (Knokke-Heist)
Beschermd als monument bij M.B. van 18.01.2001. Zogenaamd "Woning Dr. De Beir". Deze beeldbepalende hoekwoning wordt gebouwd in 1924, in opdracht van Dr. De Beir, naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge).


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Keizer Karelstraat 57-59 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van 1924 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke (Knokke). Neoclassicistische gevels met natuurstenen parement en klassieke gevelordonnantie.


Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorij, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin (Kortrijk, 1903-1979); architect Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962) is medeontwerper van de pandgang. Kerk, pandgang, tuin en pastorij beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.


Gekoppelde villa

Elizabetlaan 16-18 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa in cottagestijl zogenaamd "Asmodée-Born Coli (?)" gelegen op een duinhelling op de noordoostelijke hoek van de Elisabetlaan en het Britspad. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.


Hotel Golf

Elizabetlaan 43-45 (Knokke-Heist)
Voormalig "Golf Hotel", gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Adolphe Pirenne (Brussel, 1876-1932) en in 1928 aanzienlijk uitgebreid door de architecten Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962). Verbouwd in 1953 door architect Florimond Vervalcke (Knokke) en vanaf dan tot heden in gebruik als appartementencomplex gekend als "Golf Residence" of "Golf Residentie". Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15/12/2003.


Hotel Lugano

Villapad 14-16 (Knokke-Heist)
Villapad nr. 14-16/ Kustlaan. Groot hoekcomplex z.g. "Hotel Lugano", hotel in cottagestijl van 1938 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Nr. 14 verbouwd in 1948, met name de verbinding tussen het hotel en het hoekhuis d.m.v. een gelijkvloerse verdieping met een gevelveld zonder dakvolume erachter; nr. 16 verbouwd in 1938. Materialen grotendeels in oorspronkelijke toestand cf. deels witgeschi


Hotel Memlinc

Albertplein 21-27 (Knokke-Heist)
Zogenaamd "Memlinc Hotel" of "Memling Palace", beeldbepalend hotel in cottagestijl, in 1923 opgetrokken als zuidelijke gevelwand naar ontwerp (1922) van architect Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en uitgevoerd onder aannemer F. Desmidt. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15/12/2003.


Huis De Drie Coninghen

Steenstraat 11 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Jaartal "17 / 71" verwijst vorig geveluitzicht met name puntgevel. Consoliderende restauratie van 1943 naar ontwerp van architect F. Vervalcke (Knokke) met betrekking tot bovenverdieping; "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): historiserende reconstructie van begane grond naar ontwerptekening van 1886.


Neoclassicistisch burgerhuis

Tijgerstraat 7 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1912 ontworpen door architect Florimond Vervalcke. De opdrachtgever was handelaar in wijnen en likeuren Henri De Metter, gehuwd met één van de oudere zussen van de architect. In hetzelfde bouwdossier wordt ook de vergunning voor de woning op nummer 9 aangevraagd, echter zonder dat ze een eenheid vormen. De rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain en onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.


Tweegezinswoning Claire-Geo

Elizabetlaan 78 (Knokke-Heist)
Elisabetlaan nr. 78/ Vlaamspad nr. 9. Z.g. "Claire-Geo", voorheen "Kinderrijk". Tweewoonst in cottage en landelijke stijl van 1929 naar ontwerp van architect F. Vervalcke en uitgevoerd door aannemer J. Verhaest (Knokke). Massief volumespel in onbeschilderde baksteen. Hoge en brede schouwpartijen. Heiligenbeeldje in hoeknis. ARCHIEF COMPAGNIE HET ZOUTE KNOKKKE-HEIST, Dossier 532.


Tweegezinswoning in cottage- en landelijke stijl

Zoutelaan 116-118 (Knokke-Heist)
Zoutelaan nr. 116-118. Tweewoonst in cottage- en landelijke stijl van 1928 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Basreliëfs aan de ingang. Nr. 116 met aparte garage vooraan in aansluitende stijl; beeld in nis. Nr. 118 toegankelijk via klein poortgebouw.


Villa

Marouxdreef 4 (Knokke-Heist)
Marouxdreef nr. 4. Villa van 1964 n.o.v. F. Vervalcke (Le Zoute) cf. steen in de toegangspilasters. Begroend domein met villa in landelijke stijl cf. witgeschilderde baksteenbouw met deels rieten bedaking. Toegangshekken tussen pilasters. Rechts in weide, witgeschilderde Mariakapel uit dezelfde periode met geprononceerde elementen als steunberen en tuitgevel.


Villa

Vlaamspad 9 (Knokke-Heist)
Vlaamspad nr. 9. Cf. Elisabetlaan nr. 78.


Villa Anitea

Poolspad 11-13 (Knokke-Heist)
Poolspad nr. 11-13. Hoger gelegen gekoppelde villa z.g. "Anitea" in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Onbeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op gecementeerde sokkel met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Enkel centraal deel met inkom is symmetrisch. Grote afgeronde doorgetrokken hoekerker rechts; links vijfzijdige doorgetrokken hoekerker onder tentdak. GEM


Villa Beaumesnil

Zoutelaan 126 (Knokke-Heist)
Villa zogenaamd "Beaumesnil", opgetrokken in 1933 naar ontwerp van de Knokse architect Florimond Vervalcke. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004. In 1985 gebeurt een uitbreiding met twee losstaande volumes aan de oostzijde, met name een tweede garage en een conciërgewoning.


Villa Belaubois

Sparrendreef 48 (Knokke-Heist)
Sparrendreef nr. 48. Villa z.g. "Belaubois" in art-decostijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Opgetrokken op soort trappenplatform. Witgeschilderde en bepleisterde baksteenbouw op onbeschilderde bakstenen sokkel. Onderdorpels op typerende platte consoles. Geprofileerde muurdammen op begane grond.


Villa Chiquita / La Butte aux Noels

Eugène Ysayelaan 13-17 (Knokke-Heist)
Eugène Ysayelaan nr. 13-15 / 17. Z.g. "Chiquita / La Butte aux Noels". Drievoudige villa in cottagestijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw. Oorspronkelijk één villa, thans verbouwd tot meerdere woningen, door o.m. woonruimtes i.p.v. overdekt terras boven garage, tweede inrijpoort, twee ingangen in r


Villa De Valk

Elizabetlaan 86 (Knokke-Heist)
Opgetrokken in art-decostijl 1932 als eigen woning van en door de Knokse architect Florimond Vervalcke; thans dokterswoning. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004. In 1939 wordt door de architecteigenaar een klein volume aangebouwd tegen de zuidgevel aan de tuinzijde.


Villa in cottage- en art-decostijl

Victor Lamoralstraat 11 (Knokke-Heist)
Victor Lamoralstraat nr. 11. Villa in cottage- en art-decostijl van 1936 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Onbeschilderde baksteenbouw met art-deco-detaillering door accenten in simili (vb. consoles) en bepleistering (gevelveld). Opvallende vormgeving van overkragend gevelveld met houten ligger gedragen door consoles (cf. villa "St. Yves", Albertlaan nr. 81). GEMEENTEARCHIEF KNOKKE-HEIST,


Villa La Nichée

de Kerchovelaan 7 (Knokke-Heist)
De Kerckhovelaan nr. 7. "La Nichée", villa in cottage- en landelijke stijl naar ontwerp van architect F. Vervalcke en uitgevoerd door aannemer G. Mergaert (Knokke). Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Muurankers. Afgeronde tuinmuur aan inkomhek. GEMEENTEARCHIEF KNOKKE-HEIST, Dossier O.W. 2633.


Villa Lazy Farm

Rode Beukendreef 29 (Sint-Martens-Latem)
Buitenverblijf in regionale hoevestijl opgetrokken naar ontwerp van Florimond Vervalcke in 1937.


Villa Le Pigeonnier

Elizabetlaan 97 (Knokke-Heist)
Elisabetlaan nr. 97/ Tennispad. Villa z.g. "Le Pigeonnier" in cottage- en art-decostijl naar ontwerp van architect F. Vervalcke uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Onbeschilderde baksteenbouw met contrasterende gecementeerde raampartijen. Beeldjes van duiven geplaatst voor driehoekig dakvenster. Oorspronkelijke tuinmuur bewaard, cf. houten balken tussen bakstenen pijlers waarachter haag.


Villa Mary Green / Clos Saint Jean

Vinkenweg 1, Zeeuwspad 9 (Knokke-Heist)
Zogenaamd. "Mary Green / Clos St. Jean", dubbele villa in cottagestijl van 1950 naar ontwerp van architect F. Vervalcke en uitgevoerd door aannemers G. Mergaert-L. Degroote (Knokke). Deels bepleisterde baksteenbouw met toepassing van pseudo-vakwerk in de geveltopppen.


Villa naar ontwerp van F. Vervalcke

Constantijn Duboisstraat 25 (Roeselare)
Villa naar ontwerp van F. Vervalcke (Het Zoute), 1934.


Villa naar ontwerp van F. Vervalcke

Ierspad 9 (Knokke-Heist)
Ierspad nr. 9. Villa in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Bepleisterde en gecementeerde baksteenbouw met pseudo-vakwerk doorlopend over de gevelvelden. Art-decogetinte balkonconsoles. GEMEENTEARCHIEF KNOKKE-HEIST, Dossier O.W. 1361.


Villa Reintje

Schotspad 16 (Knokke-Heist)
Schotspad nr. 16. Villa z.g. "Reintje" in cottagestijl van 1924 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint met pseudo-vakwerk in de geveltoppen. Vroegere inkom met half open voorportaal, nu volledig dichtgemetseld; huidige inkom aan vroegere terrasdeur. ARCHIEF COMPAGNIE HET ZOUTE KNOKKE-HEIST, Dossier 478.


Villa Relâche / L'Escale

Prins Karellaan 29-31 (Knokke-Heist)
Prins Karellaan nr. 29-31. Z.g. "Relâche / L'Escale", gekoppelde villa in cottagestijl van 1928 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde deels bepleisterde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Decoratieve houten consoles. Nr. 29 met bewaard open terras vooraan; nr. 31 heeft verbouwde inkom. GEMEENTEARCHIEF KNOKKE-HEIST, Dossier O.W. 1362.


Villa Romance / Battory

Britspad 20-22 (Knokke-Heist)
Britspad nr. 20-22. Dubbele villa z.g. "Romance / Battory" in cottagestijl van 1928 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw. Driezijdige erkers, dakvensters met overkragende gevelvelden waarin pseudo-vakwerk. GEMEENTEARCHIEF KNOKKE-HEIST, Dossier O.W. 1185.


Villa Sint Yves

Albertlaan 81 (Knokke-Heist)
Albertlaan nr. 81. Villa z.g. "St. Yves" in cottage- en art-decostijl van 1928 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde baksteenbouw op lage zwarte plint. Vooruitspringend gevelveld met vakwerk waarvan houten balk op twee getrapte consoles. Art-decogetinte inkompartij, glasraam en hekjes. ARCHIEF COMPAGNIE HET ZOUTE KNOKKE-HEIST, Dossier 475.


Villa Soleil d'Or / Clair de Lune

Ierspad 6-8 (Knokke-Heist)
Ierspad nr. 6-8. Z.g. "Soleil d'Or / Clair de Lune". Dubbele villa in cottage- en art-decostijl van 1929 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op zwart gecementeerde plint. Art-decogetint cf. voegwerk plint, roedeverdeling en balkonleuningen; oorspronkelijke tuinmuur verdwenen. GEMEENTEARCHIEF KNOKKE-HEIST, Dossier O.W. 1008.


Villa Stella Maris

Albertlaan 66 (Knokke-Heist)
Albertlaan nr. 66/ Fernand Severinpad. Villa z.g. "Stella Maris" in cottagestijl naar verluidt van 1922 naar ontwerp van architect F. Vervalcke (Knokke). Eerder strakke bepleisterde gevelvelden, kleine erker in nok. Gevelbreed houten terras onder lessenaardak. Bakstenen tuinmuur met buisleuning.


Villa Tiny Tot / Mijn wens

Eugène Ysayelaan 26-28 (Knokke-Heist)
Eugène Ysayelaan nr. 26-28. Gekoppelde villa "Tiny Tot / Mijn Wens" in cottagestijl van 1928 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Nr. 26 met nog behouden materiaalverhoudingen (baksteen-bepleistering-pseudo-vakwerk); nr. 28 volledig witgeschilderd. Latere verbouwingen aan inkom en voorportaal bij beide. GEMEENTEARCHIEF KNOKKE-HEIST, Dossier O.W. 1384.


Villa Vijfringenhuis

Graaf Jansdijk 485 (Knokke-Heist)
Graaf Jansdijk nr. 485. Z.g. "Vijfringenhuis", modernistische villa met prachtige ligging op de dijk, gebouwd in opdracht van kunstenaar Floris Jespers in 1934 (bouwplannen ontbreken), en uitgebreid in 1937 en in 1946. Bouwaanvraag van 1946 met plannen door architect Fl. Vervalcke (deze architect verzorgde ook de uitbreiding in 1930 van de modernistische "woning Dr. De Beir" in de Dumortierlaan


Villa Zonhof

Prins Karellaan 19 (Knokke-Heist)
Prins Karellaan nr. 19. Villa z.g. "Zonhof" in cottagestijl van 1930 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Bereikbaar via soort overdekt poortgebouwtje in aansluitende stijl. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Bewaarde sokkel met bloembakken. Variaties in voegwerk duidde traveeën aan, nu verdwenen door bepleistering. GEMEENTEARCHIEF KNOKK


Villa Zonneland / Zandberg

Eugène Ysayelaan 9-11 (Knokke-Heist)
Eugène Ysayelaan nr. 9-11. Gekoppelde villa z.g. "Zonneland / Zandberg" in cottage- en art decostijl van 1937 naar ontwerp van architect F. Vervalcke. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op zwarte plint. Art-decogetinte details cf. o.m. belettering en uitgewerkte balkons. Dichtgemaakt halfopen voorportaal boven garages. Oorspronkelijk één inrijpoort voor beide garages; thans er


Villa's Meeuwenhoek en Jacqueline

Elizabetlaan 209 (Knokke-Heist)
Zogenaamd Meeuwenhoek en Jacqueline, gekoppelde modernistische villa's gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Eenvoudige vormgeving, gele baksteen, platte daken, afgeronde luifels.