Persoon

Vervalcke, Florimond

ID
5831
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5831

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw en hotel Carlton Residence

Albertplein 13-14, 15, Zeedijk-Het Zoute 748 (Knokke-Heist)
Carlton Residence is een beeldbepalend complex in Normandische stijl met winkels, appartementen en een hotel in Normandische stijl op de hoek van de Zeedijk en het Albertplein. Het oorspronkelijke Carlton Hotel werd circa 1925-1926 gebouwd in opdracht van A. Beun naar ontwerp van architect Jean Stockx. Het huidige complex is het resultaat van enkele uitbreidingen en verbouwingen die plaatsvonden van kort na de bouw tot in de jaren 1960.


Burgerhuis

Tijgerstraat 9 (Gent)
Dit burgerhuis in een eclectische stijl werd in 1912 ontworpen door architect Florimond Vervalcke. De rijwoning telt twee bouwlagen boven een souterrain en onder een leien mansardedak met centrale houten dakkapel. De lijstgevel staat op een hoge, hardstenen sokkel met zware imitatiebossage en het parement is verder opgebouwd uit natuursteen en rode baksteen in sierverband.


Dokterswoning Dr. De Beir

Dumortierlaan 8 (Knokke-Heist)
Zogenaamd "Woning Dr. De Beir". Deze beeldbepalende hoekwoning wordt gebouwd in 1924, in opdracht van Dr. De Beir, naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge).


Dubbele villa Mary Green / Clos Saint Jean

Vinkenweg 1, Zeeuwspad 9 (Knokke-Heist)
Dubbele villa in cottagestijl van 1950 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke en uitgevoerd door aannemers G. Mergaert-L. Degroote (Knokke). Deels bepleisterde baksteenbouw met toepassing van pseudo-vakwerk in de geveltopppen. Opvallende schouwpartij in zijgevel.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Keizer Karelstraat 57-59 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van 1924 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke (Knokke). Neoclassicistische gevels met natuurstenen parement en klassieke gevelordonnantie.


Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie en omgevende kloostertuin, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin; architect Antoine Dugardyn is medeontwerper van de pandgang.


Gekoppelde villa

Elizabetlaan 16-18 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa in cottagestijl zogenaamd "Asmodée-Born Coli (?)", gelegen op een natuurlijke duinhelling en met bewaarde bakstenen tuinmuur, volgens het kadaster in 1928 opgetrokken naar een ontwerp uit 1923 van Joseph De Groote. Vrij monumentale baksteenbouw van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping met bewaarde oorspronkelijke afwerking van materialen, met name ongeschilderde bakstenen onderbouw en bepleisterde bovenbouw met pseudo-vakwerk. Typerende in- en uitzwenkende muurpartijen als gevolg van erkers en balkons.


Gekoppelde villa Zonneland / Zandberg

Eugène Ysayelaan 9-11 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa "Zonneland / Zandberg" in cottage- en art decostijl van 1937 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op zwarte plint.


Hotel Golf

Elizabetlaan 43-45 (Knokke-Heist)
Voormalig "Golf Hotel", gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Adolphe Pirenne (Brussel, 1876-1932) en in 1928 aanzienlijk uitgebreid door de architecten Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962). Verbouwd in 1953 door architect Florimond Vervalcke (Knokke) en vanaf dan tot heden in gebruik als appartementencomplex gekend als "Golf Residence" of "Golf Residentie".


Hotel Lugano

Kustlaan 74, Villapad 14 (Knokke-Heist)
Groot hoekcomplex Hotel Lugano in cottagestijl van 1938 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke, met pseudo-vakwerk in de diverse opeenvolgende gevelvelden.


Hotel Memlinc

Albertplein 21-27 (Knokke-Heist)
Zogenaamd "Memlinc Hotel" of "Memling Palace", beeldbepalend hotel in cottagestijl, in 1923 opgetrokken als zuidelijke gevelwand naar ontwerp (1922) van architect Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en uitgevoerd onder aannemer F. Desmidt.


Huis De Drie Coninghen

Steenstraat 11 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Jaartal "17 / 71" verwijst vorig geveluitzicht met name puntgevel. Consoliderende restauratie van 1943 naar ontwerp van architect F. Vervalcke (Knokke) met betrekking tot bovenverdieping; "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): historiserende reconstructie van begane grond naar ontwerptekening van 1886.


Neoclassicistisch burgerhuis

Tijgerstraat 7 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1912 ontworpen door architect Florimond Vervalcke. De rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain en onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.


Tweegezinswoning Claire-Geo

Elizabetlaan 78, Vlaamspad 9 (Knokke-Heist)
Tweewoonst in cottage en landelijke stijl van 1929 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke en uitgevoerd door aannemer J. Verhaest (Knokke). Massief volumespel in onbeschilderde baksteen. Hoge en brede schouwpartijen.


Tweegezinswoning in cottage- en landelijke stijl

Zoutelaan 116-118 (Knokke-Heist)
Tweewoonst in cottage- en landelijke stijl van 1928 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint.


Villa

Victor Lamoralstraat 11 (Knokke-Heist)
Villa met elementen in cottage- en art-decostijl van 1936 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Onbeschilderde baksteenbouw met art-decodetaillering door accenten in simili en bepleistering.


Villa

Marouxdreef 4 (Knokke-Heist)
Villa van 1964 naar ontwerp van Florimond Vervalcke (Le Zoute), zie steen in de toegangspilasters. Begroend domein met villa in landelijke stijl, zie witgeschilderde baksteenbouw met deels rieten bedaking.


Villa Anitea

Poolspad 11-13 (Knokke-Heist)
Hoger gelegen gekoppelde villa in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Onbeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op gecementeerde sokkel met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Enkel centraal deel met inkom is symmetrisch. Grote afgeronde doorgetrokken hoekerker rechts; links vijfzijdige doorgetrokken hoekerker onder tentdak.


Villa Beaumesnil

Zoutelaan 126 (Knokke-Heist)
Villa zogenaamd "Beaumesnil", opgetrokken in 1933 naar ontwerp van de Knokse architect Florimond Vervalcke. In 1985 gebeurt een uitbreiding met twee losstaande volumes aan de oostzijde, met name een tweede garage en een conciërgewoning.


Villa Belaubois

Sparrendreef 48 (Knokke-Heist)
Villa in art-decostijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Opgetrokken op soort trappenplatform. Witgeschilderde en bepleisterde baksteenbouw op onbeschilderde bakstenen sokkel. Onderdorpels op typerende platte consoles. Geprofileerde muurdammen op begane grond.


Villa Chiquita / La Butte aux Noels

Eugène Ysayelaan 13-15 (Knokke-Heist)
Drievoudige villa in cottagestijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Oorspronkelijk één villa, heden aangepast tot meerdere woningen. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw.


Villa De Valk

Elizabetlaan 86 (Knokke-Heist)
Villa, opgetrokken in art-decostijl in 1932 als eigen woning van en door de Knokse architect Florimond Vervalcke In 1939 door hem uitgebreid met een klein volume aangebouwd tegen de zuidgevel aan de tuinzijde. De tuin is afgesloten met een lage bakstenen tuinmuur waarachter haag, die deel uitmaakt van het concept en aansluit bij de woning. Breed volume van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met geometrische, sober uitgewerkte gevelpartijen. Typerend voor de art-decostijl is het opvallend verticale trappenhuis met grote glas-in-loodramen.


Villa La Nichée

de Kerchovelaan 7 (Knokke-Heist)
Villa in cottage- en landelijke stijl naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke en uitgevoerd door aannemer G. Mergaert (Knokke).


Villa Lazy Farm

Rode Beukendreef 29 (Sint-Martens-Latem)
Buitenverblijf in regionale hoevestijl opgetrokken naar ontwerp van Florimond Vervalcke in 1937.


Villa Le Pigeonnier

Elizabetlaan 97 (Knokke-Heist)
Villa in cottage- en art-decostijl naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Villa naar ontwerp van F. Vervalcke

Constantijn Duboisstraat 25 (Roeselare)
Villa naar ontwerp van F. Vervalcke (Het Zoute), 1934.


Villa naar ontwerp van Florimond Vervalcke

Ierspad 9 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Bepleisterde en gecementeerde baksteenbouw met pseudo-vakwerk doorlopend over de gevelvelden. Art-decogetinte balkonconsoles.


Villa Reintje

Schotspad 16 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1924 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Witgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint met pseudo-vakwerk in de geveltoppen. Vroegere inkom met half open voorportaal, nu volledig dichtgemetseld; huidige inkom aan vroegere terrasdeur.


Villa Relâche / L'Escale

Prins Karellaan 29-31 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa in cottagestijl van 1928 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Witgeschilderde deels bepleisterde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Decoratieve houten consoles.


Villa Romance / Battory

Britspad 20-22 (Knokke-Heist)
Dubbele villa "Romance / Battory" in cottagestijl van 1928 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw. Driezijdige erkers, dakvensters met overkragende gevelvelden waarin pseudo-vakwerk.


Villa Sint Yves

Albertlaan 81 (Knokke-Heist)
Villa "St. Yves" in cottage- en art-decostijl van 1928 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Witgeschilderde baksteenbouw op lage zwarte plint. Vooruitspringend gevelveld met vakwerk waarvan houten balk op twee getrapte consoles. Art-decogetinte inkompartij, glasraam en hekjes.


Villa Soleil d'Or / Clair de Lune

Ierspad 6-8 (Knokke-Heist)
Dubbele villa in cottage- en art-decostijl van 1929 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op zwart gecementeerde plint.


Villa Stella Maris

Albertlaan 66 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl naar verluidt van 1922 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Eerder strakke bepleisterde gevelvelden, kleine erker in nok. Gevelbreed houten terras onder lessenaarsdak. Bakstenen tuinmuur met buisleuning.


Villa Tiny Tot / Mijn wens

Eugène Ysayelaan 26-28 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa in cottagestijl van 1928 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Nummer 26 met nog behouden materiaalverhoudingen (baksteen-bepleistering-pseudo-vakwerk); nummer 28 volledig witgeschilderd. Latere verbouwingen aan inkom en voorportaal bij beide.


Villa Vijfringenhuis

Graaf Jansdijk 485 (Knokke-Heist)
Modernistische villa met prachtige ligging op de dijk, gebouwd in opdracht van kunstenaar Floris Jespers in 1934 (bouwplannen ontbreken), en uitgebreid in 1937 en in 1946.


Villa Zonhof

Prins Karellaan 19 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1930 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Bereikbaar via soort overdekt poortgebouwtje in aansluitende stijl. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in de gevelvelden. Bewaarde sokkel met bloembakken. Variaties in voegwerk duidde traveeën aan, nu verdwenen door bepleistering.


Villa's Meeuwenhoek en Jacqueline

Elizabetlaan 209, Zeerobbenlaan 16 (Knokke-Heist)
Gekoppelde modernistische villa's, zogenaamd Meeuwenhoek en Jacqueline, gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Florimond Vervalcke. Opdrachtgever was de industrieel Raoul Amand uit Baudour. Eenvoudige vormgeving in gele baksteen onder platte daken.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vervalcke [online], https://id.erfgoed.net/personen/5831 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.