Persoon

Viaene-Lagae, Theophiel

ID
5842
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5842

Beschrijving

Op 8 april 1891 te Kortrijk gehuwd met Valentine Lagae (Kuurne, 1870-Kortrijk, 1925).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herdenkingsmonument en roepsteen

Hulstedorp zonder nummer (Harelbeke)
Herdenkingsmonument voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de noordzijde van de Sint-Pieterskerk. In oorsprong enkel voor slachtoffers van de Eerste Oorlog doch sinds de Tweede Wereldoorlog gedenkt het monument ook de slachtoffers van deze oorlog. Vervaardigd door Viaene-Lagae uit Kortrijk (zie signering).


Monument Eerste en Tweede Wereldoorlog

Bavikhovedorp zonder nummer (Harelbeke)
Gedenksteen voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de civiel-arbeiders van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Gelegen aan de noordwestzijde van de Sint-Amanduskerk; omgeven door taxushagen en een bloemperkje. Gesigneerd door Viaene-Lagae uit Kortrijk.


Oorlogsmonument

Vanackerestraat zonder nummer (Wevelgem)
Het oorlogsmonument ter ere van de militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in 1920 naar ontwerp van J. Speybrouck (Kortrijk) en T. Viaene-Lagae (Kortrijk). Het monument bevatte aanvankelijk enkel de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in 1947 werden de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.


Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de politieke gevangenen

Salinusstraat zonder nummer (Wevelgem)
Salinusstraat z.nr. Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de politieke gevangenen (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Monument ingehuldigd in 1919, gesigneerd door "VIAENE-LAGAE KORTRIJK". Beeltenis van een leeuw (witte natuursteen) met tussen de poten een kanonloop, een vlag, een Duitse helm en twee obussen. Hoge trapeziumvormige arduinen sokkel met zware geprofileerde

Uitvoerder van

Parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhovedorp zonder nummer (Harelbeke)
Parochiekerk van Bavikhove, toegewijd aan Sint-Amandus. In oorsprong romaanse bidplaats die na verschillende verbouwingen, waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw onder leiding van architect Jules Carette, resulteert in een neogotische georiƫnteerde hallenkerk.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Viaene-Lagae [online] https://id.erfgoed.net/personen/5842 (Geraadpleegd op )