Zoon van de kunstschilder Emmanuel Viérin, broer van architect Pierre Viérin, en vader van de architecten Christian en Xavier Viérin. Emmanuel Viérin was een broer van architect Jozef Viérin.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Sint-Jansstraat 35 (Kortrijk)
Reeks van dertien kleine huisjes en kapel, gegroepeerd rond een rechthoekig ommuurd kruidentuintje, tevens met verschillende bomen onder meer een valse acacia, een hazelaar, een vlier, hulst en een zeldzame witte moerbeiboom.
Guido Gezellestraat 1, 1A, O.-L.-Vrouwestraat 45 (Kortrijk)
Voormalige Berg van Barmhartigheid, opgetrokken in een conservatieve, gotische stijl naar ontwerp van Wenzel Cobergher en onder leiding van Melchior de Somer en Robrecht Persijn. De werken werden aangevat in 1627, en omvatte onder meer de lokalen van de Berg en de naastgelegen woning van de superintendant. In de 20ste eeuw heringericht als archiefgebouw en de woning van de superintendant als woonhuis voor de archivaris-bibliothecaris. De lokalen van de Berg werden in 1944 verwoest en in 1960 wederopgebouwd naar oorspronkelijke vorm door J. Viérin en Poly Scherpereel, met een nieuw volume loodrecht op de vleugel aan de Guido Gezellestraat.
Nelemeersstraat 20 (Sint-Martens-Latem)
Typisch voorbeeld van een verbouwde boerenwoning uit de 19de eeuw, naar verluidt in 1958 aangepast door architect Jacques Viérin met onder meer toegevoegde barokke klokgevel in het middenrisaliet van voor- en achtergevel.
Minister Tacklaan 85 (Kortrijk)
Imposant burgerhuis van 1946, naar ontwerp van Viérin als een eigentijdse interpretatie van de traditionele Franse stijlen.
Oude Leielaan 4-5 (Menen)
Burgerhuis met 18de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in 1957 na renovatiewerken naar ontwerp van J. Viérin. Dubbelhuis met aangrenzende conciërgewoning, bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, geaccentueerd door natuurstenen hoekbanden.
Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,
Doorniksewijk 103 (Kortrijk)
Herenhuis van 1871 gebouwd in opdracht van Maes-Ledury. In 1941 ombouwen van trapzaal, plaatsen van erker en bijbouwen van een badkamer naar ontwerp van J. Viérin in opdracht van A. Van Lerberghe. In 1944 vervangen van houten toegangspoort door metalen exemplaar. Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
Burgemeester Nolfstraat 10 (Kortrijk)
Eind 19de-eeuws hoekpand, in 1944 toevoeging van burelen voor advocaat P. Roose naar ontwerp van Jacques Viérin, en terras met pergola dat opvalt in het straatbeeld.
Burgemeester Pyckestraat 2, 2A (Kortrijk)
Kasteeltje gebouwd circa 1820 in empirestijl in opdracht van advocaat en burgemeester L. Pycke. Garage naar ontwerp van Jacques Vierin. Tuin aangelegd in landschappelijke stijl met vijver, natuurstenen zitbank, sierhagen en gevarieerd bomenbestand.
Heerbaan 83 (Gooik)
Voormalige burcht van de heren van Heetvelde. De huidige toestand resulteert van een wederopbouw van een waterburcht in de 17de eeuw, met overname van oudere elementen. De kasteelsite is langs de straatkant omgeven door een haag en opgaande bomenrij. De Papenmeersbeek en Keitsenbergbeek ten zuiden vallen op door de begeleidende bomenrijen.
Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.
Stationsstraat 1-3 (Ingelmunster)
Omwald kasteel met omringend park, gelegen tussen de Mandel - die de omwalling voedde - en de kerk, waarop het kasteel van oudsher georiënteerd was. Park in landschappelijk stijl met drie platanen, aangeplant als herdenkingsbomen, een gedenkzuil en tuinbruggen. Recentere conciërgewoning en restant van tuinmuur met korfboogpoort en hekken ten noorden. Lange westwaarts georiënteerde dreef naar de voormalige, omgrachte hermitage, later boswachterswoning.
Spinnerijkaai 43-45 (Kortrijk)
Voormalige Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop, volgens kadastrale gegevens vóór 1910 gebouwd door Camiel De Stoop-Depoortere, een koopman uit Kortrijk. Het complex bestond uit een groot volume, omringd door enkele kleinere annexen. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1927 het Manchestergebouw in dezelfde stijl uitgebreid. Spinnerijgebouw van het Manchestertype, gebaseerd op gevangenisarchitectuur, met een bakstenen hoofdgebouw van vóór 1910 van 3 bouwlagen met plat dak. Het volume wordt gemarkeerd door bakstenen torens en een gekanteelde achterbouw met torenachtig middengedeelte. Stoommachinezaal in afzonderlijk machinehuis naast het Manchestergebouw.
Burgemeester Pyckestraat 67 (Kortrijk)
Laat neoclassicistisch landhuis, "Villa des Abeilles" vernield in 1943. In 1947 bouw van nieuw landhuis naar ontwerp van Jacques Viérin. Engelse landschapstuin met vijver. Rechts van landhuis, op plaats van koetshuis en stallen, in 1970 aanleg van Franse tuin naar ontwerp van Jacques Wirtz. De oorspronkelijke tuin met vijvers en "aubette" wordt reeds aangeduid op de Poppkaart (1852).
Deerlijksestraat 16 (Kortrijk)
Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen.
Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.
Deken Zegerplein (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.
Heuleplaats (Kortrijk)
Georiënteerd bedehuis gelegen ten noordoosten van het plein. Tot 1955 omgeven door kerkhof en tot 1961 aan de westzijde van het plein afgesloten door verschillende woningen. Driebeukige basilicale kerk met schip van zes traveeën, koor van twee rechte traveeën en een driezijdige sluiting, vlak afgesloten zijkoren. Voorgeplaatste westtoren opgetrokken uit Balegemse zandsteen, schip, zijbeuken en koor met sacristie opgetrokken uit baksteen.
Moeskroenstraat 696 (Menen)
Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de romaanse periode. In 1658 wordt de romaanse kerk grotendeels vernield door brand. In 1664 is de restauratie voltooid. In vergelijking met de romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken. In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden en wordt ze uitgebreid met twee traveeën naar het westen.
Doorniksewijk 1 (Kortrijk)
Paviljoen van de Voetboogschutters van Sint-Joris, in 1810 gebouwd naar ontwerp van architect Benjamin Dewarlez (1768-1819). Empirestijl gecombineerd met neogotiek. Oorspronkelijk rechthoekig volume onder sterk overkragend leien schilddak; op de twee smalle zijden halfronde apsis.
Laatste Oortje 9 (Zwevegem)
Site met U-vormige opstelling al weergegeven einde 18de eeuw Vandaag blijft enkel de schuur gedateerd 1804 behouden. Voormalige hoeve met woonhuis van 1972 naar ontwerp van J. en C. Vierin; lange zuidwestelijke erfoprit gemarkeerd door olmen.
Elizabetlaan 294 (Knokke-Heist)
Samenstel van rijwoningen, gebouwd in de jaren 1920-1930 naar ontwerp van architect Jacques Viérin.
Grote Markt 54 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex in verschillende fases tot stand gekomen en gegroepeerd rond twee binnenkoeren. Het complex wordt heden begrensd door de Grote Markt (ten zuiden), de Rijselsestraat (ten zuiden), de Leiestraat (ten oosten) en de Papenstraat (ten westen).
Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.
Koninklijkestraat 44 (Kortrijk)
Villa uit de jaren 1940, naar ontwerp van Jacques Viérin (Kortrijk). Baksteenbouw onder strodak. Strodak in loop van 2003 vervangen door leien.
Wolvendreef 20 (Kortrijk)
Villa in regionalistische stijl, gebouwd in opdracht van J. De Stoop (textiel) naar een ontwerp van 1944 van Pierre en Jacques Viérin (Kortrijk).
Wolvendreef 28 (Kortrijk)
Villa in grote tuin gelegen, volgens het kadaster in 1951 gebouwd door familie Depoortere. De villa in landelijke stijl is ontworpen door de Kortrijkse architect Jacques Viérin. De tuin is in 1952-1953 aangelegd naar een ontwerp dat afgeleid is van een schetsontwerp met de handtekening van de Britse tuinontwerper en landschapsarchitect Russell Page. In de loop van de jaren 1960 zijn aanpassingen doorgevoerd naar een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz (°1924).
Karmelietenlaan 1 (Kortrijk)
Kleinere stadsvilla naar verluidt van 1925, naar ontwerp van J.B. Dewin (Brussel). In 1945 worden de vernielde en beschadigde delen hersteld, zie bouwplan, naar ontwerp van Jacques Viérin (Kortrijk). Tevens wordt het pand uitgebreid met een garage in dezelfde stijl.
Cyriel Buyssestraat 13 (Gent)
Villa in cottagestijl, genaamd “The Cherry Pickers”, gebouwd naar een ontwerp uit 1936 van de architecten Pierre en Jacques Viérin.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Viérin [online], https://id.erfgoed.net/personen/5853 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.