Persoon

Viérin, Luc

ID
5857
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5857

Beschrijving

Zoon van architect Jozef Viérin.

Bronnen

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 212.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begijnhof

Begijnhofstraat 2 (Diksmuide)
Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde begijnhofsite ten noorden van de historische stadskern ingeplant aan de rand van de waterzieke 'Beerstblote'-broeken en in de nabijheid van de Handzamevaart.


Burgerhuis

Groeninge 4 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw zie balklagen en dakconstructie bestaande uit twee schaar- en nokgebinten met nokbalk en gordingen. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk).


Burgerhuis

Pottenmakersstraat 40 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1934-1935 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Burgerhuis

Predikherenstraat 21 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 16de eeuw. Verankerde en beschilderde, bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) op latere onderbouw met bekleding van gesinterde baksteen en groot puivenster van 1937 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Burgerhuis

Molenmeers 60 (Brugge)
Enkelhuis van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1971 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).


Burgerhuis

Koningin Elisabethlaan 53 (Brugge)
Modernistisch-getinte lijstgevel van 1930 naar ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge). Rode baksteenbouw met op een verdieping een driezijdige erker.


Burgerhuis

Rumbeeksesteenweg 17 (Roeselare)
Enkelhuis, eerste twee bouwlagen van de gevel hersteld in 1943 naar ontwerp van L. Viérin (Brugge), in 1951 naar ontwerp van zelfde architect voltooiing gevel en plaatsing van nieuw zadeldak.


Burgerhuis met tuin

Groeninge 2 (Brugge)
Deels vrijstaand dubbelhuis, palend aan tuin van het Huis Arents, zie Dijver nummer 16. Breedhuis van vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) op L-vormige plattegrond; kern opklimmend tot de 17de eeuw.


Burgerhuis van 1933

Leopold I-laan 5 (Brugge)
Burgerhuis van 1933 naar ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge) met lijstgevel van bruinrode baksteen.


Café

Havenstraat 11, 11A (Brugge)
Café gebouwd in 1928 en ontworpen door architecten Luc Viérin en Antoine Dugardyn (Brugge).


Decanale kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat (Diksmuide)
De kerk wordt onder leiding van architect Jozef Viérin in 1923-25 naar vooroorlogs model heropgebouwd. Op 27 mei 1940, één dag voor de capitulatie, bombardeerden de Duitsers Diksmuide met brandbommen, waarbij de kerk praktisch volledig uitbrandde. De daaropvolgende restauratiewerken werden uitgevoerd onder leiding van architecten Jozef en Luc Viérin, Ten westen, pleintje met twee 14de-eeuwse kraagstenen afkomstig uit de vooroorlogse kerk.


Dieetkliniek en labo van dokter Martens

Emiel Clauslaan 121 (Deinze)
Voormalige dieetkliniek en labo van dokter Martens gebouwd in villastijl eind de jaren 1930 naar ontwerp van architect L. Viérin. Ruim, achterin bij de Leie gelegen beschilderd bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met twee bouwlagen onder schilddaken.


Directeurswoning ontworpen door Luc Viérin met grenspaal

Polderstraat 27 (Brugge)
Pittoresk landhuis, gelegen in een ruime beboomde tuin. Directeurswoning bij de Gistfabriek. Ontworpen door architect Luc Viérin (Brugge) in 1926 en uitgebreid in 1933. De onversierde grenspaal staat onzichtbaar, weggedoken in de tuinhaag.


Duinenabdij

Peterseliestraat 19, Potterierei 72 (Brugge)
Het geleidelijk aan gebouwd complex beslaat een ruime oppervlakte tussen de Peterseliestraat, de Potterierei en de Oliebaan.


Eclectische villa

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 66 (Izegem)
Monumentale villa gelegen te midden van tuin, aan de straat afgezet door haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers; zie gevelstenen in rechter zijgevel, gebouwd in 1923 in opdracht van borstelfabrikant Gheysens.


Eenheidsbebouwing van éénkamerwoningen

Balstraat, Rolweg 32-40 (Brugge)
Ten onrechte "Godshuizen der schoenmakers" genaamd. Gebouwd in de 17de eeuw als eenkamerwoningen voor armen. Vanaf 1830 eigendom van de "Brugse Maatschappij der Schoenmakers", later de "Gemeenschap der schoenmakers". Vanaf 1906 in handen van de "Burgerlijke Hospitalen" en in 1924 de "Openbare onderstand". Eigendom van de Stad vanaf 1967 en sinds 1973 in gebruik als Stedelijk Museum voor Volkskunde. De oorspronkelijk bijna blinde voorgevel wordt in 1904 opnieuw voorzien van vensters. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 1971-1972 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie en omgevende kloostertuin, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin; architect Antoine Dugardyn is medeontwerper van de pandgang.


Gentpoort

Gentpoortstraat (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van Gentpoortstraat, ten zuiden van Boninvest en ten noorden van de Gentpoortvest; aan oostkant toegankelijk via de Gentpoortbrug. Voormalige verbinding naar Gent.


Godshuis Van Volden

Boeveriestraat 50 (Brugge)
Het voormalige godshuizencomplex bestaande uit een L-vormig grondplan met een vierzijdig trappenhuis in de hoek. Van links naar rechts breedhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vervangt sinds 1848 een laag poortgebouw met brede korfboogdeur.


Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel

Kreupelenstraat 8, 12-16 (Brugge)
Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel, begrensd door de Kreupelen- en de Kammakerstraat.


Heilig Hartkerk

Dumortierlaan (Knokke-Heist)
Architecten Jozef en Luc Viérin tekenen de plannen voor een neoromaanse kerk met rondbogen en parement metselwerk met stenen uit Nieuwpoort, gekenmerkt door stevige hoektoren. Hoofdaannemer was W. Decuypere (Knokke), die ook de aanpalende pastorie in de Heilig-Hartstraat bouwt. Inwijding op 24 juni 1935.


Herberg Die Nobele Rose

Noordstraat 11 (Veurne)
Trapgevel met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1575 door middel van cartouche in geveltop en 1572 door middel van balkslof van benedenverdieping. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven er belangrijke personaliteiten en raakte het gebouw deels vernield. Het gebouw werd hersteld naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque.


Herenhuis

Koolkerkse Steenweg 27-29 (Brugge)
Oorspronkelijk één herenhuis gebouwd in 1860. In 1925 verbouwt architect Luc Viérin (Brugge) het pand tot twee woningen waarbij de travee-indeling behouden blijft.


Herenhuis Hôtel d'Hanins de Moerkerke

Coupure 1, Predikherenstraat 40, Witteleertouwersstraat 1A (Brugge)
Herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw bestaande uit een haakse hoofdvleugel tussen de Witteleertouwersstraat en de Coupure, en eertijds twee zijvleugels, één ten oosten (aan de Coupure), (2) en twee ten zuiden (aan de Witteleertouwersstraat), (3 a en 3 b). Heden haast volledig ingebouwd en vroegere structuur dus moeilijk herkenbaar. Gebouwd na het uitgraven van de Coupure (1752-1753) waarbij de voormalige grond van het predikherenklooster is herverkaveld. In de loop van de 19de eeuw toegankelijk via een staatsieplein aan de Predikherenstraat, tussen de huidige nummers 30 en 36, dat leidde naar de hoofdvleugel. Nu deels in gebruik als woning en deels leegstaand en verwaarloosd.


Herenhuis in empirestijl

Hoogstraat 28 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis in empirestijl van 1821-1826, zie fundatiesteentjes, ter vervanging van vermoedelijk twee of drie oudere panden.


Hoekhuis met winkelpui

Eiermarkt 4 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand. Diephuis van vier + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), 15de-eeuws uitzicht, volgens brandsporen mogelijk als verstening van houtbouw; gereconstrueerde neoclassicistische winkelpui van 1871. Historiserende "Kunstige Herstelling" in 1935-1936 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).


Hoeve met losse bestanddelen

Bergschuurstraat 5 (Gistel)
Site, ten zuidoosten van het dorp Snaaskerke, bestaande uit een boerenhuis (ten zuiden van het erf) en een bergschuur met stallingen (ten oosten). Bestond reeds in de 17de eeuw (legger uit 1664) en behoorde aan het Kartuizerklooster van Brugge. Onder Frans bewind werd de hoeve verkocht als Nationaal Goed.


Hotel Memlinc

Albertplein 21-27 (Knokke-Heist)
Zogenaamd "Memlinc Hotel" of "Memling Palace", beeldbepalend hotel in cottagestijl, in 1923 opgetrokken als zuidelijke gevelwand naar ontwerp (1922) van architect Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en uitgevoerd onder aannemer F. Desmidt.


Huis De Croone

Wijnzakstraat 2 (Brugge)
Imposant gotisch diephuis van vier + vijf traveeën - dubbelhuisopstand - en drie bouwlagen onder zadeldak (tichelen), van de tweede helft van de 15de eeuw.


Huis De Groote Blaasbalk

Korte Riddersstraat 1 (Brugge)
Twee huizen op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Opgetrokken als historiserende "Kunstige Herstelling" in 1944 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Huis De Meercatte

Nieuwe Gentweg 51 (Brugge)
Samenstel van breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag en rechts diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, beide onder zadeldak (leipannen). Huidig uitzicht resultaat van deels consoliderende, deels historiserende "Kunstige Herstelling" van 1971-1973 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).


Huis De Papegaai

Sint-Amandsstraat 10 (Brugge)
Samenstel van huizen, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken, uit de 17de eeuw.


Huis Die Maene

Markt 17 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, achteraan afgewolfd (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke houten gevel vervangen door lijstgevel uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1947 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Huize Sint-Clara

Sint-Clarastraat 12 (Brugge)
Voormalig klooster, van 1862 tot 1970 van de zusters der armen, thans rusthuis voor bejaarden. Complex, op U-vormige plattegrond met centraal ingeplante kapel, gelegen tussen Sint-Clarastraat, Maagdendal en Hoedenmakersstraat; fasegewijs tot stand gekomen.


Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.


Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


Kerk gewijd aan de Heilige Familie

Elizabetlaan 300 (Knokke-Heist)
Kerk gewijd aan de "Heilige Familie", gebouwd in 1939 naar ontwerp van architecten Jozef en Luc Viérin en Jules Gunst (Oostende); uitvoering door aannemer J. Lannoo (Marke). Eerste steenlegging op 18 december 1938. Plechtige inwijding op 14 september 1939. Bakstenen kerk met art-decovormgeving; opgetrokken in verzorgd metselwerk, zie versiering van de toren en het grote roosvenster. Sober interieur.


Kerk van Sint-Baafs

Sint-Baafskerkstraat 4 (Brugge)
De huidige kerk naar ontwerp van architect Jozef en Luc Viérin (Brugge) was in 1934 afgewerkt. Het resultaat is een kerk in neoromaanse stijl. Bakstenen parement in combinatie natuursteen. Neoromaanse, eenbeukige kerk met vier traveeën, transept en halfrond koor.


Klooster en kapel

Ronsaardbekestraat 55 (Brugge)
Kloostergebouwen met kapel, in 1932 ontworpen door architecten Jozef en Luc Viérin (Brugge). Baksteenbouw met aan de straatkant een dakkapel (puntgevel) geflankeerd door twee puntgevels met schouderstukken. De ingangstravee heeft een beluifelde toegang met bekronend Mariabeeld in natuursteen.


Klooster van de onbevlekt ontvangen zusters en school

Blankenbergse Steenweg 217-219 (Brugge)
Modernistisch opgevat gebouw van 1932 naar ontwerp van Jozef en Luc Viérin (Brugge).


Klooster van de zusters van de Heilige Jozef

Wittemolenstraat 85 (Brugge)
Klooster van de zusters van de Heilige Jozef. Door de zusters vanuit de Zilverstraat te Brugge aangekocht in 1951 als recreatiecentrum voor de zusters en leerlingen. Nu een vormingshuis voor zusters en bezinningscentrum voor jongeren. Witbeschilderd bakstenen kloostergebouw opgetrokken in 1956 naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin.


Laatgotisch burgerhuis uit 1516

Vlamingstraat 51 (Brugge)
Laatgotisch diephuis van 1516 gebouwd in opdracht van edelsmid Jacob Cnoop, schoonvader van schilder Gerard David. Vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


Landhuis en belfort

Grote Markt 29 (Veurne)
Architecturaal en historisch belangrijk ensemble op noordelijke marktzijde; vormt hoek met voormalige conciërgewoning of huidig Stadhuis op westelijke zijde. Achtergevels en Belfort zien uit op Sint-Walburgapark en Heldenplein. Voormalig Landhuis met ingewerkte kapel, gebouwd in 1613-1621. Hoofdgebouw met voorgevel van negen traveeën en rechter zijgevel van drie traveeën.


Langgestrekte hoeve

Sint-Clarastraat 48B (Brugge)
Voormalige 16de-17de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type; oudste kern met opkamer aan de tuinzijde. In 1973, inrichten als burelencomplex naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), daartoe wordt het bestaande volume ingrijpend verbouwd en wordt, palend aan de achterzijde en dwars op het hoofdgebouw, een nieuwe L-vormige vleugel opgetrokken.


Neoclassicistisch herenhuis

Nieuwstraat 13 (Izegem)
Imposant neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met aanpassingen uit de jaren 1950, zie garage en uitbreidingen aan de achterzijde naar verluidt naar ontwerp van Viérin (Brugge).


Onze-Lieve-Vrouwkerk en pastorie

Bortierlaan 8, Zeelaan 129 (De Panne)
In 1926 wordt de Onze-Lieve-Vrouwparochie opgericht in de Dumontwijk. Aan de Zeelaan wordt in 1930-1932 de neoromaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc, uitgevoerd door de plaatselijke aannemer Georges Demolder, met een achterin gelegen pastorie (1929), waarmee de nieuwe badplaats tot volwaardige parochie wordt verheven.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, waarvan het driebeukige schip in Scheldegotiek opklimt tot de eerste helft van de 13de eeuw. Het koor en de toren werden later in de 13de eeuw aangevat; in de 14de en 15de eeuw wordt de kerk verder vergroot. De huidige plattegrond ontvouwt: een vijfbeukig basilicaal schip van vijf traveeën, centraal westportaal geflankeerd door twee ronde traptorentjes, uitspringende noordelijke zijbeuk. Het pseudo-transept vormt een bredere, zesde travee met aan de noordkant de vierkante toren en het Paradijsportaal, ten oosten de Heilige Kruiskapel. Het vijf traveeën tellende driebeukige koor heeft vijf straalkapellen en een driezijdige apsis; ten noorden ingebouwde zijkapellen en bidtribune van Gruuthuse, ten zuiden sacristie, Lanchals- en Van Overtveltkapel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en kapel

Veurnseweg 110 (Ieper)
Georiënteerd bedehuis in vereenvoudigde neoromaanse stijl met toren op het zuidwesten, naar ontwerp van de architecten J. en L. Viérin van 1924, afwijkend van vooroorlogs uitzicht, middenin een deels omhaagd kerkhof, afgezet door middel van een bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten. Neogotische kapel achter het koor, richting Kerkweg. Gekasseid west gelegen kerkpad.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


Parochiekerk Sint-Blasius

Dorpsstraat 11A (Jabbeke)
Neogotische kerk die in 1871 werd opgetrokken naar ontwerp van de Brugse architect Antonius Verbeke (1828-1907). De architect toonde zich met deze kerk een trouwe aanhanger van de strenge neogotische stijlprincipes die in "Les vrais principes de l'architecture ogivale ou chrétienne" (1850) van Thomas Harper King worden uiteengezet en waarvoor hij de tekeningen verzorgde.


Parochiekerk Sint-Gillis met gekandelaarde lindes

Baliestraat 2 (Brugge)
Een van de vier bewaarde middeleeuwse stadskerken van Brugge: in oorsprong een kruiskerk opklimmend tot de tweede helft van de 13de eeuw. Getuigen hiervan zijn het westelijke deel van het middenkoor met dakkap uit 1269-1270, de historiserend gerestaureerde langsmuren van het middenschip, de kruising, de kern van de herhaaldelijk verbouwde transeptarmen en de aanzet van de oostwand van de eerste torenverdieping. In de tweede helft van de 14de eeuw en 15de eeuw volgden bouwcampagnes en kreeg de kerk het uitzicht van een pseudo-hallenkerk. De kruisingstoren klimt ook minstens op tot de tweede helft van de 14de eeuw. Omstreeks 1873-1905 gerestaureerd in de vermeende oorspronkelijke middeleeuwse staat naar ontwerp van architect A. Van Assche. Ten oosten en ten zuiden van de kerk staat een rij gekandelaarde lindes.


Parochiekerk Sint-Gummarus

Kardinaal Mercierplein (Lier)
Georiënteerde kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek. Eén der gaafste voorbeelden van deze stijl, voornamelijk wat de binnenordonnantie betreft.


Parochiekerk Sint-Jozef

Ter Looigemweg 6 (Brugge)
Parochiekerk gebouwd tussen 1934 en 1937. Uit een wedstrijd, georganiseerd in 1931-1932 door de Stad Brugge, wordt het ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge) gekozen. Georiënteerde kerk, omgeven door een plantsoen afgeboord met leilinden.


Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

St.-Kwintensstraat (Damme)
Parochiekerk van Oostkerke, gelegen in een ommuurd kerkhof waarrond de belangrijkste straten van het kerkdorp lopen. Monumentale vroeggotische westtoren uit eerste helft 13de eeuw, en schip uit tweede helft 13de eeuw. Na vernieling tijdens de Tweede Wereldoorlog getrouw gereconstrueerd in de periode 1952-54 onder leiding van architect Luc Viérin, met behoud van oorspronkelijke muurfragmenten en hergebruik van oorspronkelijke stenen.


Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.


Pastorie bij Sint-Baafskerk

Sint-Baafskerkstraat 2 (Brugge)
Alleenstaande woning in vereenvoudige historiserende stijl met een grote variatie aan muuropeningen.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden. Voorheen refugium van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hoofdkwartier van koning Albert tijdens de eerste wereldoorlog zie opschrift van muurplaat rechts van toegangsbrug.


Postgebouw

Grauwe Broedersstraat 1 (Diksmuide)
Gelegen aan de Handzamevaart. Postgebouw heropgebouwd tussen 1921-1928 naar ontwerp van architecten Luc Viérin en Antoine Dugardyn (Brugge). Dit postgebouw, zie verzorgd ijzeren uithangbord, werd gebouwd ter vervanging van het zogenaamde "Spaanse huis" of het "Huis der Spaanse Kapiteins", een 16de-eeuwse patriciërswoning met dienstgebouwen, stallingen, achthoekige toren en een ommuurde tuin, een voormalige residentie van de Spaanse gouverneur.


Regionalistische villa naar ontwerp van Luc Viérin

Schapenbaan 10 (Meise)
Monumentale villa in regionalistische stijl naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin, in 1956 kadastraal geregistreerd als huis met lustgrond in eigendom van 'Mij Burgerlijke Societé Immobilière de Valorisation Sival'.


School en parochiezaal

Ronsaardbekestraat 57-59 (Brugge)
School (gelegen in het bouwblok met enkel de ingang aan de straatkant en recenter gebouw aan de Sint-Jozefsstraat) en parochiezaal, gebouwd in 1931 en 1933 naar een ontwerp van de architecten Jozef en Luc Viérin (Brugge).


Schoolcomplex Sint-Jozefinstituut De Jozefienen

Zilverstraat 26, 26A (Brugge)
Schoolcomplex tussen Kop- en Giststraat met nevengebouwen aan de Noordzand- en Artoisstraat.


Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed, en Criminele Griffie

Burg 13-14 (Brugge)
Gebouwencomplex gelegen in de zuidwesthoek van de Burg. Aan de zuidzijde, de dubbelkapel met beneden de Sint-Basiliuskapel en erboven de basiliek van het Heilig Bloed met de aansluitende Heilige-Kruiskapel ten zuiden; aan de westzijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept met het trappenhuis van de basiliek links en de Criminele Griffie rechts; achter laatst genoemde, het museum en de conciërgerie uitziend op de Reie.


Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Imposante hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen in het historisch stadscentrum aan de brug over de Damse Vaart. De Sint-Christoffelhoeve is één van de weinige stadshoeves, gelegen binnen de 17de-eeuwse vestinggordel rond Damme. De hoeve stond eertijds in voor de bevoorrading van de bevolking bij langdurig beleg van de stad. Wellicht zogenaamd naar de Kleine Brugse Poort of de Kristoffelpoort, heropgebouwd in 1448 op de rechteroever van de Reie.


Sint-Hubertuskapel

Oostendse Steenweg (Brugge)
De huidige kapel is van 1932 naar ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin. Vrij eenvoudig opgebouwd bakstenen volume met op de hoek een uitspringend volume opgevat als balkon voor de zegening met het Heilig Sacrament na de bedevaart. Bekronend smeedijzeren kruis naar ontwerp van J. Fonteyne (Brugge).


Sint-Leocollege

Potterierei 11-12, 13 (Brugge)
Sint-Leocollege in plaats van het Engels Seminarie (1861-1873), dat gesticht was door Baron John Sutton, een Engelse bekeerling, die te Brugge woonde.


Stadhuis van Brugge

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Huidig gebouwencomplex, is fasegewijs tot stand gekomen op de plaats van het vroeger Ghyselhuus waar de schepenen vergaderden. De oudste vleugel, aangevat in 1376 onder graaf Lodewijk van Male, kan beschouwd wordt als het eerste monumentale, middeleeuwse stadhuis van onze gewesten en de eerste toepassing van Brugse travee. Daarnaast omvat het complex: een eerste uitbreiding van circa 1410, de Nieuwe Schepenkamer van 1523 maar na brand van 1946 herbouwd door architect J. Viérin, derde uitbreiding oorspronkelijk met kapel, keuken en wezenkamer gebouwd in 1544-1545 door meester-metselaar C. Sixdeniers, de Nieuwe Vierschaar van 1603-1604, de Thesaurie gedateerd met jaarankers 1614, een traptoren naar ontwerp van L. Delacenserie van 1903-1904 en het Kabinet van de Burgemeester van architect L. Dugardyn van 1972.


Stadhuis van Damme

Markt 1 (Damme)
Gotisch stadhuis, opgetrokken in 1464-1467 op de plaats en deels op de funderingen van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem. Vrijstaand gebouw ten oosten van de Markt met een gekasseide tuin aan noord- en oostzijde toegankelijk via ijzeren hek tussen vierkante natuurstenen pijlers en muurtjes. Volume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uitgevoerd in diverse Brabantse kalksteensoorten, en met zij- en achtergevels in baksteen; zuidzijgevel deels in Doornikse steen, vermoedelijk van de oudere 13de-eeuwse halle.


Stadhuis van Kortrijk

Grote Markt 54 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex in verschillende fases tot stand gekomen en gegroepeerd rond twee binnenkoeren. Het complex wordt heden begrensd door de Grote Markt (ten zuiden), de Rijselsestraat (ten zuiden), de Leiestraat (ten oosten) en de Papenstraat (ten westen).


Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6 (Diksmuide)
Stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide. Het vooroorlogse stadhuis van Louis Delacenserie raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal vernield. Bij de heropbouw van het stadhuis in 1923-1925 wordt geopteerd voor een volledig nieuw ontwerp van de architect Valentin Vaerwyck in een eclectische vormentaal met referenties aan de gotiek en de renaissance, met mobilair ontworpen door Luc Viérin.


Stadswoning

Philipstockstraat 14 (Brugge)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1939 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge) onder meer toevoegen kaaimuren.


Stadswoning

Walplein 42 (Brugge)
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit 16de-17de eeuw. In 1924, optrekken van de tweede bouwlaag en invoegen van de garagepoort naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Stadswoning

Rolweg 60 (Brugge)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Historiserende, gewitte voorgevel op zwarte plint van 1925-1928 en achtergevel van 1959 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Stadswoning

Sint-Annarei 1 (Brugge)
Diephuis van twee/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), 17de-eeuws pand, zie bewaarde balklagen en dakconstructie bestaande uit schaar- en nokgebinte. Nieuwe gevel van 1934-1935 gebouwd als "Kunstige Hersteling" naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


Stadswoning

Noordstraat 47 (Roeselare)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gewijzigde gevel behoud van 1941 naar ontwerp van Luc Viérin.


Stadswoning met trapgevel

Sint-Amandsstraat 26 (Brugge)
Gevel met 17de-eeuwse kern doch "Kunstige Herstelling" van 1931 naar ontwerp van architecten J. en L. Viérin (Brugge) waarbij gevel volledig is herbouwd onder meer met gebruik Euvillesteen en hardsteen van Ecaussines.


Stadswoning van 1924

Kardinaal Mercierstraat 81 (Brugge)
Ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge). Neobarokke roodbakstenen trapgevel met gebruik van natuursteen.


Stadswoningen

Koolbrandersstraat 9 (Brugge)
Twee breedhuizen van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, witbeschilderde lijstgevels op zwarte plint, volgens spiegelbeeldschema, uit de 19de eeuw. 1971: consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).


Stadswoningen gedateerd 1667 en 1643

Moerstraat 46 (Brugge)
Twee diephuizen van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevels (10 treden + topstuk) van 1667 (nummer 46) en 1643 (nummer 48), zie jaarankers. "Kunstige Herstelling" uit 1971-1974 naar ontwerp van L. en P. Viérin (Brugge) waarbij rechter tuitgevel als trapgevel is herbouwd.


Stedelijk Feest- en Cultuurpaleis

Kapellestraat 2, Wapenplein 17-19, Wittenonnenstraat 13 (Oostende)
Gebouwd op de gronden van het vernielde stadhuis in 1956 naar ontwerp van architecten Luc Viérin (Brugge) en Bernard Christiaens (Oostende). Ingewijd in 1958 als onderdeel van de feestelijkheden naar aanleiding van de jumelage Oostende-Monaco (zie opschrift oostmuur ingang). Oorspronkelijk enkel bedoeld als Stadsbibliotheek en Museum voor Schone Kunsten. Evenwel onderbrenging van diverse andere functies. Gebouwencomplex dat heel de zuidkant van het Wapenplein beslaat, opgetrokken in historiserende bouwtrant en bestaande uit vier vleugels rond vierkante binnenkoer. Zijvleugels in Kapellestraat en Kerkstraat; haakse vleugel uitkomend in de Witte Nonnestraat. Noordgevel aan het Wapenplein (hoofdvleugel): horizontaal geritmeerde lijstgevel van elf traveeën en drie bouwlagen onder aflijnende kroonlijst op klossen en leien zadeldak (nok evenwijdig met plein).


Villa

Lauwerstraat 35 (Brugge)
Alleenstaande villa naar ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge) van 1937. Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw met uitspringende volumes.


Villa

Gentsestraat 76 (Izegem)
Vrijstaande villa, deels ommuurd, van 1933, naar ontwerp van P. Viérin (Brugge), in opdracht van schoenfabrikant Defauw; voorgevel gewijzigd en uitgebreid in 1943, naar ontwerp van L. Viérin (Brugge).


Villa Dudosala

Rubenslaan 6 (De Haan)
Villa opgetrokken naar een ontwerp van architecten Joseph en Luc Viérin (Brugge) van 1935. Gekenmerkt door scherp strodak, doorbroken door geprofileerde schoorstenen.


Villa in cottagestijl

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 57 (Izegem)
Monumentale villa in cottagestijl, zie materiaalgebruik (baksteen en hout), overkragende verdieping, hoge daken met dakkapel en markante schouwen met overstekende dakrand en windborden, puntgevels onder meer in navolging van het traditionele, zogenaamd "Normandische" vakwerk en met bakstenen vullingen in keperverband.


Villa La Maison sur la Dune

Prins Karellaan 14 (De Haan)
Villa op de hoogste duintop van de Concessie, gebouwd naar een ontwerp van architecten Joseph en Luc Viérin (Brugge) van 1935. Vrij massieve villa onder pannen schilddak, doorbroken door schoorstenen en dakkapellen.


Villa Mahinette

Prins Karellaan 17 (De Haan)
Villa ontworpen in 1936 door architecten Joseph en Luc Viérin (Brugge) getypeerd door het steile, strooien zadeldak met dakvensters. Witbeschilderde, bakstenen villa met polygonale uitbouw aan de oostzijde.


Villa Reigershof

Zoutelaan 160 (Knokke-Heist)
Villa in landelijke en art-decogetinte stijl van 1947 naar ontwerp van architecten Jozef en Luc Viérin (Brugge). Bepleisterde baksteenbouw op natuurstenen sokkel. Breed en hoog schouwvolume is verticaal tegengewicht ten opzichte van horizontale banden met vensters. Basreliëf van reiger in schouwpartij.


Villa Rozenhof

Koning Leopold III-laan 2 (Kortrijk)
Villa in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd op Franki-palen naar ontwerp van Luc Viérin van circa 1947, met interieur in neo-Vlaamse-renaissance.


Villa van 1937

Adriaen Willaertstraat 32 (Roeselare)
Villa van 1937 (zie opschrift) naar ontwerp van L. Viérin (Brugge), geïnspireerd op de Engelse 19de-eeuwse architectuur. L-vormige plattegrond met twee haaks op elkaar staande volumes onder pannen zadeldak.


Weeshuis Heilige Engelbewaarder

Sint-Clarastraat 48 (Brugge)
Achterin gelegen gebouw van tien traveeën + links poortgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen). Voormalig 19de-eeuws weeshuis zogenaamd "H. Engelbewaarder" heden complex van administratieve gebouwen.


Woning De Zeven Werken van Barmhartigheid

Rozenhoedkaai 1-2 (Brugge)
Onderkelderd breedhuis, verdeeld in twee woningen, samen van zes/vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Rozenhoedkaai, leipannen; twee kleine dakkapellen); oudere kern, zie kelder. "Kunstige Herstelling" van 1967-1970 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), uitgevoerd door aannemers Vermeersch en Delacourt (Brugge).


Thema's

Ontwerper van

Acacialaan

Burg

Gouden-Boomstraat

Predikherenstraat

Sint-Jozefswijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Viérin [online], https://id.erfgoed.net/personen/5857 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.