Zoon van architect Luc Viérin en vader van architect Philippe Viérin. Piet Viérin behaalde zijn diploma architectuur in 1961.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bradericplein 20-22 (Damme)
Voormalige broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo. Neogotisch complex naar een ontwerp van baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894) van 1860, uitgevoerd in 1860-1863, en in 1879 uitgebreid met een haakse vleugel aan de straatkant.
Korte Rijkepijndersstraat 24 (Brugge)
Huis zogenaamd "De Drie Zwanen", voormalige brouwerij van 1540-1926. Hoekpand van drie + drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Oorspronkelijk gedateerd 1632. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1966-1967 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).
Molenmeers 60 (Brugge)
Enkelhuis van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1971 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).
Sint-Annarei 7 (Brugge)
Huis met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) + lagere traveeën 18de-eeuws uitzicht doch met oude 16de-eeuwse elementen zoals de rechthoekige muuropeningen in doorlopende rechthoekige nissen met afgeschuinde dagkanten. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1994 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).
Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.
Moerstraat 7-9 (Brugge)
Voormalig Godshuis "Goderickx Convent". Gesticht in de Geerwijnstraat in 1383 door M. Rym en in 1587-1588
Noordstraat 11 (Veurne)
Trapgevel met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1575 door middel van cartouche in geveltop en 1572 door middel van balkslof van benedenverdieping. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven er belangrijke personaliteiten en raakte het gebouw deels vernield. Het gebouw werd hersteld naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque.
Biddersstraat 69-71 (Brugge)
Hoekhuis van één/drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (Vlaamse pannen). Vormt een geheel met het linker 19de-eeuwse huis; ingang aan de Sint-Gillisdorpstraat.
Oost-Gistelhof 21 (Brugge)
Hoekpand van twee traveeën en drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (leipannen). Na de restauratie van 1971 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) blijven enkel de gevels bewaard.
Zuidzandstraat 2 (Brugge)
Hoekpand van twee + acht traveeën en twee en een halve bouwlaag met oudere kern, doch sedert 1887 bekleed met neoclassicistische geveldecoratie.
Garenmarkt 36 (Brugge)
Hoekpand van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Garenmarkt, Vlaamse pannen).
Koningstraat 8 (Brugge)
Enkelhuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). 17de-eeuws uitzicht, echter mogelijk oudere kern, zie groot kelderluik en verhoogde begane grond.
Wijnzakstraat 2 (Brugge)
Imposant gotisch diephuis van vier + vijf traveeën - dubbelhuisopstand - en drie bouwlagen onder zadeldak (tichelen), van de tweede helft van de 15de eeuw.
Steenstraat 80, 80A-B (Brugge)
Voormalige winkelgalerij Alberthal (1973-1997) naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Monumentaal breedhuis van vier ongelijke (twee brede en twee smalle) traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; eclectische gevel gedateerd "1909".
Jacob van Maerlantstraat 3, Kerkstraat 22A (Damme)
Imposant 15de-eeuws patriciërshuis in laatgotische stijl met oudere kern, gerestaureerd en heropgebouwd in de jaren 1993-1996 na zware beschadiging en gedeeltelijke instorting tijdens een voorjaarsstorm in 1990. Het dubbelhuis bestaat uit twee diephuizen, die voor 1594 werden samengevoegd onder de naam De Grote Sterre, en die dateren uit de late 15de en vroege 16de eeuw. Tuin met achteruitgang naar de Kerkstraat toe, met groot bakstenen poortgebouw en een stalvleugel.
Nieuwe Gentweg 51 (Brugge)
Samenstel van breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag en rechts diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, beide onder zadeldak (leipannen). Huidig uitzicht resultaat van deels consoliderende, deels historiserende "Kunstige Herstelling" van 1971-1973 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).
Sint-Amandsstraat 10 (Brugge)
Samenstel van huizen, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken, uit de 17de eeuw.
Wollestraat 13 (Brugge)
Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende en historiserende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Oorspronkelijke gevel van circa 1500, in de loop van de 17de eeuw uitgebreid met achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak.
Caxtonweg (Brugge)
Papier- en pulpterminal ontworpen door de Brugse architecten Piet en Philippe Viérin in 1999. Het industriële karakter, 3 kilometer in zee, het ruwe zeemilieu en de weersomstandigheden bepalen de verschijningsvorm van het gebouw en de aanleg van de omgeving.
Achiel Van Ackerplein 3 (Brugge)
Voormalig klooster en kerk van de zusters theresianen. Vanaf 1806 in gebruik als kazerne, later zogenaamd "Majoor Weylerkazerne". Voormalig klooster bestaande uit een kerk ten oosten van het plein en ten zuiden afgebakend door de Hugo Losschaertstraat; deels ingebouwd, nu leegstaand kloostergebouw, gelegen ten noorden van de kerk.
Oude Zak 55 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gebouwd in de loop van de 14de eeuw als onderdeel van het klooster van de grauwzusters van Sint-Elisabeth, opgeheven met de Franse Revolutie.
Sint-Clarastraat 48B (Brugge)
Voormalige 16de-17de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type; oudste kern met opkamer aan de tuinzijde. In 1973, inrichten als burelencomplex naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), daartoe wordt het bestaande volume ingrijpend verbouwd en wordt, palend aan de achterzijde en dwars op het hoofdgebouw, een nieuwe L-vormige vleugel opgetrokken.
Sint-Annarei 6 (Brugge)
Monumentaal herenhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) + poortgebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder leien mansardedak. 19de-eeuws uitzicht, doch met een oude kern uit de 17de eeuw.
Peterseliestraat 21, Potterierei 78-79 (Brugge)
Geleidelijk aan gegroeid complex, oorspronkelijk als tijdelijk opvangcentrum van zieken, pelgrims en ouderlingen, gesticht op het einde van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm bestaat het complex aan de Potterierei van links naar rechts uit de voormalige ziekenzaal met toegang tot het hospitaal, de kerk en de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Ten oosten, in het verlengde van de ziekenzaal liggen de kloostergebouwen met onder meer de oude keuken, de refter en de archiefkamer.
Casselstraat (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.
Kerkstraat (Gistel)
Georiënteerde kerk met omringend voormalig kerkhof, ontruimd in 1980-1987, afgezoomd door middel van oude beuken en esdoorns. Toegangsdreef aan de westzijde.
Baliestraat 2 (Brugge)
Een van de vier bewaarde middeleeuwse stadskerken van Brugge: in oorsprong een kruiskerk opklimmend tot de tweede helft van de 13de eeuw. Getuigen hiervan zijn het westelijke deel van het middenkoor met dakkap uit 1269-1270, de historiserend gerestaureerde langsmuren van het middenschip, de kruising, de kern van de herhaaldelijk verbouwde transeptarmen en de aanzet van de oostwand van de eerste torenverdieping. In de tweede helft van de 14de eeuw en 15de eeuw volgden bouwcampagnes en kreeg de kerk het uitzicht van een pseudo-hallenkerk. De kruisingstoren klimt ook minstens op tot de tweede helft van de 14de eeuw. Omstreeks 1873-1905 gerestaureerd in de vermeende oorspronkelijke middeleeuwse staat naar ontwerp van architect A. Van Assche. Ten oosten en ten zuiden van de kerk staat een rij gekandelaarde lindes.
Smallestraat 11 (Brugge)
Georiënteerde hallenkerk van oudsher omgeven door een kerkhof met leilindes en sinds de 17de eeuw gelegen rechtover de pastorie.
Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden. Voorheen refugium van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hoofdkwartier van koning Albert tijdens de eerste wereldoorlog zie opschrift van muurplaat rechts van toegangsbrug.
Garenmarkt 8 (Brugge)
Scholencomplex onder meer Sint-Andreasinstituut en Katholieke Hogeschool Brugge, gesitueerd op grond van voormalige Eekhoutabdij, zie Eekhoutstraat en Eekhoutpoort. Toegankelijk via door de nieuwbouwvleugel van nummer 10 overbouwde doorgang.
Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, met voorheen ten noorden het voormalige kerkhof, afgeschaft in 1784 en als tuin aangelegd. De plattegrond van de kerk ontvouwt: een uitgebouwde rechthoekige westtoren met ronde traptoren in zuidoostelijke oksel uit tweede helft van de 14de eeuw, driebeukig, basilicaal schip van vier traveeën uit tweede helft van de 14de eeuw met zijkapel, transept van één travee, ruime koorpartij uit vierde kwart van de 13de eeuw – tweede helft van de 14de eeuw met hoofdkoor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting, kooromgang met vijf vijfzijdige kranskapellen uit tweede helft van de 15de eeuw – 16de eeuw en ten noorden en ten zuiden ingebouwde zijkapellen uit tweede helft van de 14de eeuw en ten zuiden sacristie uit tweede helft van de 15de eeuw-16de eeuw. Ten zuiden van de kerk kapittelgebouwen en museum, opgericht circa 1912-1914 naar ontwerp van A. Duclos in samenwerking met architecten J. Viérin en A. De Pauw.
Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Huidig gebouwencomplex, is fasegewijs tot stand gekomen op de plaats van het vroeger Ghyselhuus waar de schepenen vergaderden. De oudste vleugel, aangevat in 1376 onder graaf Lodewijk van Male, kan beschouwd wordt als het eerste monumentale, middeleeuwse stadhuis van onze gewesten en de eerste toepassing van Brugse travee. Daarnaast omvat het complex: een eerste uitbreiding van circa 1410, de Nieuwe Schepenkamer van 1523 maar na brand van 1946 herbouwd door architect J. Viérin, derde uitbreiding oorspronkelijk met kapel, keuken en wezenkamer gebouwd in 1544-1545 door meester-metselaar C. Sixdeniers, de Nieuwe Vierschaar van 1603-1604, de Thesaurie gedateerd met jaarankers 1614, een traptoren naar ontwerp van L. Delacenserie van 1903-1904 en het Kabinet van de Burgemeester van architect L. Dugardyn van 1972.
Markt 1 (Damme)
Gotisch stadhuis, opgetrokken in 1464-1467 op de plaats en deels op de funderingen van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem. Vrijstaand gebouw ten oosten van de Markt met een gekasseide tuin aan noord- en oostzijde toegankelijk via ijzeren hek tussen vierkante natuurstenen pijlers en muurtjes. Volume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uitgevoerd in diverse Brabantse kalksteensoorten, en met zij- en achtergevels in baksteen; zuidzijgevel deels in Doornikse steen, vermoedelijk van de oudere 13de-eeuwse halle.
Rolweg 15 (Brugge)
Oorspronkelijk en tot 1924 twee panden uit de eerste helft van de 19de eeuw. Inmiddels één woning. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingswerken in 1989-1991 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).
Carmersstraat 144 (Brugge)
Drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Toegang tot het beluik via poortje. Gebouwd in 1835-1836. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1979-1981 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).
Koolbrandersstraat 9 (Brugge)
Twee breedhuizen van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, witbeschilderde lijstgevels op zwarte plint, volgens spiegelbeeldschema, uit de 19de eeuw. 1971: consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).
Sint-Jan in de Meers 12 (Brugge)
Oorspronkelijk vijf lage huisjes, nu samengevoegd tot tien traveeën onder zadeldaken (leipannen en Vlaamse pannen). In 1957-1958 verbouwd tot garages waardoor deuren en vensters vervangen werden door poorten, alleen het linker huisje bleef bewaard. "Kunstige Herstelling" van 1980 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).
Korte Ropeerdstraat 1-3 (Brugge)
Oorspronkelijk vier woningen van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), teruggaand tot de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) van 1975-1978. Herleiden van vier huisjes tot twee woningen en restauratie van de voorgevels.
Moerstraat 46 (Brugge)
Twee diephuizen van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevels (10 treden + topstuk) van 1667 (nummer 46) en 1643 (nummer 48), zie jaarankers. "Kunstige Herstelling" uit 1971-1974 naar ontwerp van L. en P. Viérin (Brugge) waarbij rechter tuitgevel als trapgevel is herbouwd.
Sint-Clarastraat 48 (Brugge)
Achterin gelegen gebouw van tien traveeën + links poortgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen). Voormalig 19de-eeuws weeshuis zogenaamd "H. Engelbewaarder" heden complex van administratieve gebouwen.
Rozenhoedkaai 1-2 (Brugge)
Onderkelderd breedhuis, verdeeld in twee woningen, samen van zes/vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Rozenhoedkaai, leipannen; twee kleine dakkapellen); oudere kern, zie kelder. "Kunstige Herstelling" van 1967-1970 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), uitgevoerd door aannemers Vermeersch en Delacourt (Brugge).
Dweersstraat 3-7, Noordzandstraat 57-63, Zilverpand 1-28, 29, Zilverstraat 32-36 (Brugge)
Grootschalig winkelwooncomplex, tussen 1974 en 1979 gerealiseerd door het stadsbestuur en de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse maatschappij voor de Huisvesting naar ontwerp van de Brugse architect Piet Viérin.
Bradericplein 16A (Damme)
Voormalige meisjes- en bewaarschool van de Heilige Engelen horend bij het zusterklooster van de Heilige Jezus; nu Vrije Basisschool van Vivenkapelle. Neogotisch complex naar een ontwerp van architect Florimond Van de Poele (1832-1875), uitgevoerd in 1866-1869, en in 1888 uitgebreid met een bewaarschool. Toegankelijk via een gekasseide dreef met opgaande eiken die langs de kerktuin leidt.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Viérin [online], https://id.erfgoed.net/personen/5861 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.