Persoon

Viérin, Piet

ID: 5861   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5861

Beschrijving

Zoon van architect Luc Viérin en vader van architect Philippe Viérin. Piet Viérin behaalde zijn diploma architectuur in 1961.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo

Bradericplein 20-22 (Damme)
Voormalige broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo. Neogotisch complex naar een ontwerp van baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894) van 1860, uitgevoerd in 1860-1863, en in 1879 uitgebreid met een haakse vleugel aan de straatkant.


Brouwerij

Korte Rijkepijndersstraat 24 (Brugge)
Huis zogenaamd "De Drie Zwanen", voormalige brouwerij van 1540-1926. Hoekpand van drie + drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Oorspronkelijk gedateerd 1632. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1966-1967 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).


Burgerhuis

Molenmeers 60 (Brugge)
Enkelhuis van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1971 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).


Burgerhuis

Sint-Annarei 7 (Brugge)
Huis met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) + lagere traveeën 18de-eeuws uitzicht doch met oude 16de-eeuwse elementen zoals de rechthoekige muuropeningen in doorlopende rechthoekige nissen met afgeschuinde dagkanten. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1994 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).


Burgerhuis De Grote Sterre

Jacob van Maerlantstraat 3, Kerkstraat 22A (Damme)
* Jacob Van Maerlantstraat nr. 3/ Kerkstraat nr. 22A. Huis "De Grote Sterre", imposant 15de-eeuws patriciërshuis in laatgotische stijl met oudere kern, gerestaureerd en heropgebouwd in de jaren 1993-1996 na zware beschadiging en gedeeltelijke instorting tijdens een voorjaarsstorm in 1990. Thans zijn hier diverse diensten ondergebracht, o.m. de toeristische dienst van de st


Godshuis Goderickx Convent met kapelletje

Moerstraat 7-9 (Brugge)
Voormalig Godshuis "Goderickx Convent". Gesticht in de Geerwijnstraat in 1383 door M. Rym en in 1587-1588


Herberg Die Nobele Rose

Noordstraat 11 (Veurne)
Trapgevel met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1575 door middel van cartouche in geveltop en 1572 door middel van balkslof van benedenverdieping.


Hoekhuis

Oost-Gistelhof 21 (Brugge)
Hoekpand van twee traveeën en drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (leipannen). Na de restauratie van 1971 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) blijven enkel de gevels bewaard.


Hoekhuis

Biddersstraat 69-71 (Brugge)
Hoekhuis van één/drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (Vlaamse pannen). Vormt een geheel met het linker 19de-eeuwse huis; ingang aan de Sint-Gillisdorpstraat.


Hoekhuis en doorgang naar galerij Zilverpoort

Zuidzandstraat 2 (Brugge)
Hoekpand van twee + acht traveeën en twee en een halve bouwlaag met oudere kern, doch sedert 1887 bekleed met neoclassicistische geveldecoratie.


Hoekhuis In De Vlasbloem

Garenmarkt 36 (Brugge)
Hoekpand van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Garenmarkt, Vlaamse pannen).


Huis De Bodemloze mande

Koningstraat 8 (Brugge)
Enkelhuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). 17de-eeuws uitzicht, echter mogelijk oudere kern, zie groot kelderluik en verhoogde begane grond.


Huis De Croone

Wijnzakstraat 2 (Brugge)
Imposant gotisch diephuis van vier + vijf traveeën - dubbelhuisopstand - en drie bouwlagen onder zadeldak (tichelen), van de tweede helft van de 15de eeuw.


Huis De Gouden Wolf

Steenstraat 80, 80A-B (Brugge)
Voormalige winkelgalerij Alberthal (1973-1997) naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Monumentaal breedhuis van vier ongelijke (twee brede en twee smalle) traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; eclectische gevel gedateerd "1909".


Huis De Meercatte

Nieuwe Gentweg 51 (Brugge)
Samenstel van breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag en rechts diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, beide onder zadeldak (leipannen). Huidig uitzicht resultaat van deels consoliderende, deels historiserende "Kunstige Herstelling" van 1971-1973 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).


Huis De Papegaai

Sint-Amandsstraat 10 (Brugge)
Samenstel van huizen, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken, uit de 17de eeuw.


Huis De Speghele

Wollestraat 13 (Brugge)
Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende en historiserende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Oorspronkelijke gevel van circa 1500, in de loop van de 17de eeuw uitgebreid met achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak.


Kantoorgebouw van Stora Enso

Caxtonweg zonder nummer (Brugge)
Caxtonweg z.nr. Kantoorgebouw van Stora Enso. Papier- en pulpterminal ontworpen door de Brugse architecten Piet en Philippe Viérin in 1999. Het industriële karakter, 3 km in zee, het ruwe zeemilieu en de weersomstandigheden bepalen de verschijningsvorm van het gebouw en de aanleg van de omgeving. De dikke schil van het gebouw bestaat uit grote panelen architectonisch beton, die door de spe


Klooster en kerk van de zusters Theresianen

Achiel Van Ackerplein 3 (Brugge)
Voormalig klooster en kerk van de zusters theresianen. Vanaf 1806 in gebruik als kazerne, later zogenaamd "Majoor Weylerkazerne". Voormalig klooster bestaande uit een kerk ten oosten van het plein en ten zuiden afgebakend door de Hugo Losschaertstraat; deels ingebouwd, nu leegstaand kloostergebouw, gelegen ten noorden van de kerk.


Klooster van de grauwzusters van Sint-Elisabeth

Oude Zak 55 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gebouwd in de loop van de 14de eeuw als onderdeel van het klooster van de grauwzusters van Sint-Elisabeth, opgeheven met de Franse Revolutie.


Langgestrekte hoeve

Sint-Clarastraat 48B (Brugge)
Voormalige 16de-17de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type; oudste kern met opkamer aan de tuinzijde. In 1973, inrichten als burelencomplex naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), daartoe wordt het bestaande volume ingrijpend verbouwd en wordt, palend aan de achterzijde en dwars op het hoofdgebouw, een nieuwe L-vormige vleugel opgetrokken.


Ons Huis Sint-Anna

Sint-Annarei 6 (Brugge)
Monumentaal herenhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) + poortgebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder leien mansardedak. 19de-eeuws uitzicht, doch met een oude kern uit de 17de eeuw.


Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie

Peterseliestraat 21, Potterierei 78-79 (Brugge)
Geleidelijk aan gegroeid complex tussen de Potterierei en de Snaggaardstraat. Het evolueerde van tijdelijk opvangcentrum van zieken, pelgrims en ouderlingen tot hedendaags bejaardentehuis met bijhorend klooster en museum.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Casselstraat zonder nummer (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

Kerkstraat zonder nummer (Gistel)
Georiënteerde kerk met omringend voormalig kerkhof, ontruimd in 1980-1987, afgezoomd door middel van oude beuken en esdoorns. Toegangsdreef aan de westzijde.


Parochiekerk Sint-Gillis

Baliestraat 2 (Brugge)
Een van de vier bewaarde middeleeuwse stadskerken van Brugge. In oorsprong kruiskerk uit de 13de eeuw, in de 14de en 15de eeuw verbouwd en uitgebreid tot hallenkerk met kruisingtoren.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Smallestraat 11 (Brugge)
Georiënteerde hallenkerk van oudsher omgeven door een kerkhof en sinds de 17de eeuw gelegen rechtover de pastorie.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie

Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden.


Scholencomplex

Garenmarkt 8 (Brugge)
Scholencomplex onder meer Sint-Andreasinstituut en Katholieke Hogeschool Brugge, gesitueerd op grond van voormalige Eekhoutabdij, zie Eekhoutstraat en Eekhoutpoort. Toegankelijk via door de nieuwbouwvleugel van nummer 10 overbouwde doorgang.


Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof zonder nummer (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de zuidzijde van de Steenstraat. Ten noorden, voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; als tuin aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, hernieuwd met ijzeren afsluiting in 1878-1879, sedert 1970 vervangen door stenen muur; ten oosten en ten westen omringd door het Sint-Salvatorskerkhof, en ten zuiden geflankeerd door de kapittelgebouwen en het museum.


Stadhuis van Brugge

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Vanaf circa 1280 vergaderen de schepenen in het hier gelegen zogenaamde "Ghyselhuus", waarin ook de grafelijke gevangenis is ondergebracht. In het vierde kwart van de 14de eeuw gebeurt de afbraak van het vervallen gebouw.


Stadhuis van Damme

Markt 1 (Damme)
Stadhuis in tertiaire (Brabantse) gotiek, opgetrokken op in 1464-1467 op de plaats van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem. Beschermd als monument bij K.B. van 25/03/1938. Tevens opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 13/10/1986, gewijzigd bij M.B. van 30/03/1987.


Stadswoning

Rolweg 15 (Brugge)
Oorspronkelijk en tot 1924 twee panden uit de eerste helft van de 19de eeuw. Inmiddels één woning. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingswerken in 1989-1991 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).


Stadswoning, toegang tot beluik Fort Ghent

Carmersstraat 144 (Brugge)
Drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Toegang tot het beluik via poortje. Gebouwd in 1835-1836. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1979-1981 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).


Stadswoningen

Sint-Jan in de Meers 12 (Brugge)
Oorspronkelijk vijf lage huisjes, nu samengevoegd tot tien traveeën onder zadeldaken (leipannen en Vlaamse pannen). In 1957-1958 verbouwd tot garages waardoor deuren en vensters vervangen werden door poorten, alleen het linker huisje bleef bewaard. "Kunstige Herstelling" van 1980 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).


Stadswoningen

Koolbrandersstraat 9 (Brugge)
Twee breedhuizen van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, witbeschilderde lijstgevels op zwarte plint, volgens spiegelbeeldschema, uit de 19de eeuw. 1971: consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).


Stadswoningen

Korte Ropeerdstraat 1-3 (Brugge)
Oorspronkelijk vier woningen van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), teruggaand tot de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) van 1975-1978. Herleiden van vier huisjes tot twee woningen en restauratie van de voorgevels.


Stadswoningen gedateerd 1667 en 1643

Moerstraat 46 (Brugge)
Twee diephuizen van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevels (10 treden + topstuk) van 1667 (nummer 46) en 1643 (nummer 48), zie jaarankers. "Kunstige Herstelling" uit 1971-1974 naar ontwerp van L. en P. Viérin (Brugge) waarbij rechter tuitgevel als trapgevel is herbouwd.


Weeshuis Heilige Engelbewaarder

Sint-Clarastraat 48 (Brugge)
Achterin gelegen gebouw van tien traveeën + links poortgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen). Voormalig 19de-eeuws weeshuis zogenaamd "H. Engelbewaarder" heden complex van administratieve gebouwen.


Windmolen Dorpsmolen of Molen van Thooft

Eienbroekstraat zonder nummer (Damme)
* Eienbroekstraat nr. 3. Dorpsmolen of Molen van Thooft. Beschermd als monument bij K.B. van 29/05/1964. Stenen grondzeiler op molenbelt, gelegen op 200 meter ten noordwesten van de dorpskern van Oostkerke. De stenen korenmolen werd in 1875 opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten molen die op die plaats aanwezig was. Ten zuidwesten van de molen, het witgeschilderde molenaarshu


Winkelgalerij De Zilversteeg en sculptuur De Meyboom

Zuidzandstraat zonder nummer (Brugge)
Sinds 1983-84 winkelgalerij zogenaamd "De Zilversteeg", naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge).


Woning De Zeven Werken van Barmhartigheid

Rozenhoedkaai 1-2 (Brugge)
Onderkelderd breedhuis, verdeeld in twee woningen, samen van zes/vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Rozenhoedkaai, leipannen; twee kleine dakkapellen); oudere kern, zie kelder. "Kunstige Herstelling" van 1967-1970 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), uitgevoerd door aannemers Vermeersch en Delacourt (Brugge).


Zilverpand

Dweersstraat 3-7, Noordzandstraat 57-63, Zilverpand 1-28, 29, Zilverstraat 32-36 (Brugge)
Grootschalig winkelwooncomplex, tussen 1974 en 1979 gerealiseerd door het stadsbestuur en de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse maatschappij voor de Huisvesting naar ontwerp van de Brugse architect Piet Viérin.


Zusterklooster en meisjesschool van de Heilige Engelen

Bradericplein 16A (Damme)
Voormalige meisjes- en bewaarschool van de Heilige Engelen horend bij het zusterklooster van de Heilige Jezus; nu Vrije Basisschool van Vivenkapelle. Neogotisch complex naar een ontwerp van architect Florimond Van de Poele (1832-1875), uitgevoerd in 1866-1869, en in 1888 uitgebreid met een bewaarschool.

Opdrachtgever van

Zilverpand

Dweersstraat 3-7, Noordzandstraat 57-63, Zilverpand 1-28, 29, Zilverstraat 32-36 (Brugge)
Grootschalig winkelwooncomplex, tussen 1974 en 1979 gerealiseerd door het stadsbestuur en de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse maatschappij voor de Huisvesting naar ontwerp van de Brugse architect Piet Viérin.


Thema's

Ontwerper van

Fazantenlaan

Korte Zilverstraat

Naaldenstraat

Sint-Maartensplein

Zilverstraat