Persoon

Volckaert, Gustave

ID
5895
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5895

Beschrijving

Gustave Volckaert studeerde af als bouwmeester aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten in 1910.

(Bron: Leen MEGANCK, Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), Proefschrift Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen, 2002)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster der paters minderbroeders met Heilig-Hartkerk

Truweelstraat 138 (Sint-Niklaas)
Op de hoek met de Leopold II-laan: klooster der paters minderbroeders met Heilig-Hartkerk van 1925 naar ontwerp van architect Gustave Volckaert. Rechthoekig éénbeukig schip van vijf traveeën met smaller koor van één travee met halfronde apsis.


Krib en onderwijsgebouwen

Roggestraat 17 (Gent)
Krib, opgetrokken in nieuwe zakelijkheid in 1932 in opdracht van de Dochters van Liefde, naar ontwerp van G. Volckaert. Ernaast twee neogotische trapgevels uit begin 20ste eeuw met elk drie hoge blindnissen, horend bij de school in de Maïsstraat.


Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.


Weeshuis

Kerkstraat 54-62 (Dendermonde)
Voormalig Weeshuis, nu Heilige Maagdcollege met aanpalende woning in neotraditionele stijl eertijds bestemd als strijkruimte en woning voor de professoren-priesters. Het hoofdgebouw werd in 1845 ontworpen door stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neobyzantijnse en neoromaanse stijl. In de Eerste Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd. Nadat het in 1920 door het Heilige Maagdcollege verworven werd, werd meteen met de heropbouw gestart. De kapel in neogotische stijl werd opgericht in 1922-23 door de architecten-aannemers Van Herrewege & De Wilde.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Volckaert [online] https://id.erfgoed.net/personen/5895 (Geraadpleegd op )