Persoon

Vossaert, Paul

ID
5906
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5906

Beschrijving

Neef van Maurice Vossaert.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


Kerkhof van Lozer

Lozerstraat 16B (Kruisem)
Het kerkhof van Lozer werd aangelegd achter de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, op grond geschonken door de familie della Faille en gewijd in 1857.


Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein (Oudenaarde)
Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. De behouden beuk van een eenbeukig romaans zaalkerkje van Doornikse steen wordt aanzien als een bouwwerk uit eind 11de eeuw tot begin 12de eeuw. Kerk nadien, eind 15de eeuw tot begin 16de eeuw vergroot.


Parochiekerk Sint-Martinus

Edelareberg (Oudenaarde)
Plattelandskerkje fraai gelegen op de helling van de Edelareberg met omringend kerkhof en geflankeerd door klooster en pastorie. Vermoedelijk dateren de oudste delen van de huidige kerk nog uit de 13de eeuw.


Parochiekerk Sint-Vedastus

Oudstrijdersstraat 111 (Oudenaarde)
In oorsprong oudste bidplaats van de vroegmiddeleeuwse villa Ehinham, domein gelegen op Ename en Nederename en aldus moederkerk van de drie kerken die in de 10de tot 11de eeuw binnen het domein werden opgericht. De aanvankelijk kleine eenbeukige romaanse kerk zou al voor 973 opgericht zijn. Toevoeging van gotische westtoren in de 14de tot 15de eeuw. In 1939 echter werd de kerk aanzienlijk vergroot in neoromaanse stijl volgens plannen van architect H. Valcke van 1937 en sindsdien omgekeerd georiënteerd. Voorheen kleiner ovaalvormig ommuurd kerkhof. Calvariekapel achterin het kerkhof deel uitmakend van de kerkhofmuur.


Pastorie van de protestantse gemeenschap

Korsele 40 (Horebeke)
Pastorie van de protestantse gemeenschap. Woonhuis door P.F. Vandenberghe gebouwd in 1800 op de plaats van een oudere hoeve met smidse.


Stadswoning gedateerd 1672

Einestraat 1C (Oudenaarde)
Onderkelderd rijhuis van 1672, recent gerestaureerd. Heden geelgeschilderd verankerd huis in traditionele bak- en zandsteenbouw; vier traveeën en twee bouwlagen vooraan onder zadeldak en haakse achterbouw met puntgevel. Overkragende bovenverdieping met tudorbogen op voluutconsoles in laatgotische stijl.


Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw

Hoogstraat 10, 20-24 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke locatie van het oud klooster der grijze zusters, hier gevestigd in 1454 en afgeschaft volgens decreet van Jozef II van 1783. De verschillende huizen werden omgevormd tot schoollokalen met deels volledige nieuwbouw of vernieuwbouw aan de straatzijde en nieuwe schoolgebouwen in de tuinen, reikend tot de vroegere stadsomwalling. In achterbouw oudste schoolgebouwen voor de beroepsschool en middelbare school, respectievelijk opgericht in 1923 en 1937.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vossaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/5906 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.