Persoon

Waes, Jan

ID
5931
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5931

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Peperstraat 11-17, 5A (Brugge)
Eenheidsbebouwing volgens repeterend schema; telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw.


Godshuis Blindekens

Kammakersstraat 15-19 (Brugge)
Godshuis Blindekens, gebouwd als uitbreiding van de gelijknamige stichting met kapel aan de Kreupelenstraat en opklimmend tot de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken van 1985 naar ontwerp van architect J. Waes. Rij van vier lage woningen met verankerde gevel van witgeschilderde baksteen, telkens twee traveeën onder zadeldak.


Godshuis Marius Voet

Kammakersstraat 11-13 (Brugge)
Voormalig godshuis, gesticht door Marius Voet die in 1672 een vervallen huis opnieuw laat opbouwen en nog twee huisjes sticht. Huidig uitzicht is het resultaat van een restauratie in 1985 naar ontwerp van architect J. Waes, waarbij de oorspronkelijk drie huizen worden omgevormd tot twee woningen. Woningen van telkens twee traveeën onder zadeldak met verankerde, witgeschilderde bakstenen gevels, gemarkeerd door dakvensters met tuitgevel en rechthoekige opening in rondboognis met driepasmaaswerk, op de borstwering reeds vernieuwde wapenschild van de familie Voet.


Godshuis Van Paemel

Kammakersstraat 7-9 (Brugge)
Godshuis Van Paemel, gesticht door Jan van Paemel in 1664, gebouwd vanaf 21 mei 1669 en voltooid in 1670. Het huidige uitzicht resulteert van grondige restauratiewerken in 1987 naar ontwerp van architect J. Waes, waarbij de rij van oorspronkelijk drie woningen van telkens twee traveeën onder zadeldak werden omgevormd tot twee woningen. Gevels van verankerde, witgeschilderde baksteen, gemarkeerd door dakvensters met een getrapte tuitgevel en rondboognis met driepasmaaswerk, op de borstwering nieuwe wapenschilden van de stichter.


Godshuizen

Kammakersstraat 21-23 (Brugge)
Oorspronkelijk drie lage woningen, die nu deel uitmaken van het godshuis Blindekens en vermoedelijk verband houden met de stichting van broeder Pieter vanden Driessche in 1667. Woningen met verankerde, witgeschilderde bakstenen lijstgevels van telkens twee traveeën onder zadeldak uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht bepaald door restauratiewerken van 1985 naar ontwerp van architect J. Waes.


Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel

Kreupelenstraat 8, 12-16 (Brugge)
Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel, begrensd door de Kreupelen- en de Kammakerstraat.


Hoekpand

Leeuwstraat 10 (Brugge)
Hoekpand van vier + vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, uit de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1997 naar ontwerp van architect J. Waes (Brugge).


Hoekpand Boechoute

Markt 15, Sint-Amandsstraat 1 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand met oude kern uit het vierde kwart van de 15de eeuw. Verankerde bakstenen scherm- en lijstgevel van drie traveeën en vijf bouwlagen, en zijgevel van twee traveeëen, gemarkeerd door Brugs travee. Baksteen met gebruik van zandsteen voor hoekblokken en tussenstijlen en -dorpels. Boven de middentravee prijkt een windwijzer en -vaan van 1676-1677. Aan de Sint-Amandsstraat lagere aanbouw van twee traveeën en vier bouwlagen met een bepleisterde gevel en een bakstenen dakkapel met tuitgeveltje en bolkozijn.


Huis De Witte Monnik

Spiegelrei 6 (Brugge)
Breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leipannen). Jaarcartouche 1636. In de loop van de 19de eeuw wijzigen van de begane grond en verlagen van de vensters op tweede bouwlaag.


Huis In d'swarte Arent

Carmersstraat 19 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), jaarcartouches "ANNO/1633". Huidig uitzicht resultaat van 19de-eeuwse aanpassingen en consoliderende herstelling in 1973-1975 naar ontwerp van architecten L. Dugardyn en J. Waes (Brugge).


Parochiekerk Sint-Jakob

Moerstraat 1 (Brugge)
Georiënteerde, in kern vroeggotische bakstenen hallenkerk met 13de-eeuwse kern en met zware kruisingstoren uit de 14de eeuw.


Stadswoning

Carmersstraat 17 (Brugge)
Verankerde bakstenen tuitgevel afgewerkt met vlechtingen. 16de of 17de-eeuwse oorsprong (?). Huidig uitzicht resultaat van 19de-eeuwse aanpassingen en restauratie in 1974 in opdracht van Marcus Gerardsstichting naar ontwerp van architecten L. Dugardyn en J. Waes (Brugge).


Stadswoning

Carmersstraat 21 (Brugge)
Breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk van 1672 in plaats van houten gevel. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende restauratie in 1973-1975 naar ontwerp van architecten L. Dugardyn en J. Waes (Brugge).


Stadswoning

Peperstraat 32-34 (Brugge)
In huidige vorm, twee huizen in spiegelbeeld met getrapte top boven de centrale deurtravee; telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. 17de-eeuws pand met dubbelhuisopstand gesplitst in 1857. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 2000 respectievelijk naar ontwerp van architecten C. Van Biervliet en J. Waes (Brugge).


Stadswoning gedateerd 1677

Moerstraat 24 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen; neogotische dakkapel onder leien dakje met windvaan). Trapgevel gedateerd "1677".


Stadswoning met klokgevel

Spiegelrei 1 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klokgevel met enkelhuisopstand uit de tweede helft van de 18de eeuw in plaats van houten puntgevel.


Villa in bungalowstijl

Kazantstraat 12 (Meulebeke)
Vrijstaande eengezinswoning in bungalowstijl met omhaagde aangelegde tuin, gebouwd in 1972 naar ontwerp van architect Jan Waes (Brugge). Eénlaagse baksteenbouw op T-vormig grondplan onder plat dak.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waes [online], https://id.erfgoed.net/personen/5931 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.