Persoon

Waterschoot, August

ID
5946
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5946

Beschrijving

August Waterschoot (1864-1940) was stadsarchitect van 1896 tot 1936 en leraar aan de Academie en Nijverheidsschool te Sint-Niklaas. Hij trad ook op als privé-architect en doorliep de verschillende toen gangbare bouwstijlen en evolueerde vanuit de neostijlen naar art nouveau en art deco. Zijn vader was rijtuigmaker en hij leerde ook dit beroep aan. Hij volgde vanaf 1883 de avond- en zondagslessen bouwkunde aan de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas. In 1896 werd hij laureaat in de wedstrijd voor hoger architectuuronderwijs en kwam in dienst als tekenaar bij de spoorweg Antwerpen-Gent. Toen was hij reeds leraar aan de Academie en Nijverheidsschool. Tot het midden van de jaren 1920 ontwierp hij de private woningen zelf, daarna kreeg hij de hulp van zijn zonen Leander en Raphaël. August legde zich dan meer toe op controle van de bouwwerken en met zijn opdrachten als stadsarchitect. In 1931 nam hij ontslag aan de Academie en in 1936 beeindigde hij zijn loopbaan als stadsarchitect.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002306, Regentieplein (S.N., 2005).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Houtbriel 32 (Sint-Niklaas)
Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw en volgens archiefstukken in 1932 aangepast in eenvoudige art-decostijl naar ontwerp van architect August Waterschoot.


Burgerhuis in art-decostijl

Prins Leopoldplein 13 (Sint-Niklaas)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in art-decostijl van 1928 naar ontwerp van architect August Waterschoot en zijn zoon Leander.


Burgerhuis in art-decostijl

Stationsstraat 23 (Sint-Niklaas)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in art deco, naar ontwerp van architect A. Waterschoot en zijn zoon Leander, van 1929.


Burgerhuis in art-decostijl

Walburgstraat 42B (Sint-Niklaas)
Enkelhuis in art-decostijl, van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1930 ontworpen door architect August Waterschoot.


Burgerhuis in eclectische stijl

Regentieplein 46 (Sint-Niklaas)
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak volgens archiefstukken van 1899 naar ontwerp van architect August Waterschoot. Eclectische gevel van bak- en hardsteen.


Burgerhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Gerard Van Gervenstraat 5 (Beveren)
Enkelhuis in Jugendstil, in 1912 gebouwd naar ontwerp van architect August Waterschoot. Gevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak voorzien van een dakvenster boven de deurtravee.


Burgerhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Koningin Elisabethlaan 10 (Sint-Niklaas)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, van 1932 naar ontwerp van architect August Waterschoot. Bakstenen lijstgevel op natuurstenen sokkel en derde travee met dienstingang.


Burgerhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Mgr. Stillemansstraat 15 (Sint-Niklaas)
Huis met drie traveeën en drie bouwlagen in 1932 ontworpen door architect August Waterschoot. Bakstenen lijstgevel tussen hoge arduinen sokkel en brede houten kroonlijst met geometrische patronen.


Burgerhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Mgr. Stillemansstraat 33 (Sint-Niklaas)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, van 1932 naar ontwerp van architect August Waterschoot voor de heer Louis Vandevelde-De Mol. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen sokkel.


Burgerhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Regentieplein 53 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak volgens archiefstukken naar ontwerp van architect August Waterschoot van 1902. Art-nouveaugevel van geglazuurde baksteen met verwerking van hardsteen.


Centraal plantsoen Regentieplein met Rolliersmonument

Regentieplein (Sint-Niklaas)
Op het ronde Regentieplein, omgeven door een dubbele rij platanen, bevindt zich het Rolliersmonument, een gedenkteken ter nagedachtenis van de 75-jarige onafhankelijkheid van België en de heldendaad in 1830 van de Sint-Niklazenaar Benedikt Rolliers. Het standbeeld naar ontwerp van Jozef Horenbant en August Waterschoot en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Theo Soudeyns werd in 1906 onthuld.


Herenhuis in art-nouveaustijl

Sacramentsstraat 1-2 (Sint-Niklaas)
Ruim herenhuis in art-nouveaustijl volgens archiefstukken gebouwd in opdracht van apotheker Fr. Tuypens in 1906 naar ontwerp van architect August Waterschoot.


Herenhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Sinaaidorp 94 (Sint-Niklaas)
Alleenstaand herenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar ontwerp van architect August Waterschoot met straatgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen.


Hoekhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Zamanstraat 2 (Sint-Niklaas)
Hoekhuis met de Ankerstraat, met twee bouwlagen van respectievelijk één travee, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën onder zadeldaken van 1905 naar ontwerp van architect August Waterschoot.


Hoekhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Wilfordkaai 22 (Temse)
Hoekhuisje van vier traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak. Gevel in 1914 bekleed met witte geglazuurde tegels met anders gekleurde banden


Hotel De Spiegel

Houtbriel 1-2, Stationsstraat 1-7 (Sint-Niklaas)
Ruim hoekhuis uit de tweede helft van de 19de en volgens archiefstukken in 1929 aangepast in eenvoudige art-decostijl naar ontwerp van architecten August en Leander Waterschoot.


Huizenrij Mgr. Stillemansstraat

Mgr. Stillemansstraat (Sint-Niklaas)
De Mgr. Stillemansstraat komt over als een vrij homogene straat met woningen van overwegend drie bouwlagen. De gehele straat raakte op een korte tijdspanne bebouwd en behield tot vandaag grotendeels het oorspronkelijke karakter. De straat omvat globaal gezien zeer kleurrijke en plastisch uitgewerkte woningen met overwegend art-decokenmerken.


Klooster en school der broeders hiëronymieten

Kroonmolenstraat 4, Nieuwstraat 75, 91 (Sint-Niklaas)
Klooster en school, in 1826 gesticht als jongensweeshuis. Indrukwekkende gebouwengroep op complexe plattegrond, systematisch gegroeid en uitgebreid door toevoeging van onder meer een kosteloze school gesticht in 1840, en een krankzinnigeninrichting gesticht in 1849.


Meergezinswoning Emiel Faresijn

Mgr. Stillemansstraat 74-76 (Sint-Niklaas)
Symmetrisch opgebouwde dubbelwoonst van drie bouwlagen onder licht hellend zadeldak, opgericht in 1933 in opdracht van Faresijn Emiel naar het ontwerp van August en Leander Waterschoot. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode en meer bepaald de nieuwe zakelijkheid.


Meisjesschool Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Plezantstraat 135 (Sint-Niklaas)
Door de gestadige aangroei van de schoolbevolking breidde de school uit tot een complex geheel met verschillende vleugels van drie bouwlagen rond rechthoekige binnenkoeren. Vermeldenswaardige gebouwen: hoofdgebouw, kapel, tuinpaviljoen, huishoudschool en handelsschool.


Woning Cleyman

Mgr. Stillemansstraat 60 (Sint-Niklaas)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Opgericht in 1932 in opdracht van Alfons Cleyman naar ontwerp van August en Leander Waterschoot.


Woning Dirken

Mgr. Stillemansstraat 38 (Sint-Niklaas)
Huis in 1930 ontworpen door architect A. Waterschoot. Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met voorgevelparement van geglazuurde baksteen op hardstenen plint en met verwerking van natuursteen voor venster- en deurlateien en erker.


Woning Ghijs

Mgr. Stillemansstraat 24 (Sint-Niklaas)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen van 1931 naar ontwerp van architect August en/of Leander Waterschoot. Evenwichtig opgebouwde gevel met zeer typerende geometrische en kleurrijke art-decomotieven waardoor het gebouw te situeren is binnen de autonome art-decostrekking.


Woning Spaenhoven

Mgr. Stillemansstraat 32 (Sint-Niklaas)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1931 ontworpen door architect August en/of Leander Waterschoot. Bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen aan de hoge plint, de vensterlateien en de erker.


Woning Vandevijver

Mgr. Stillemansstraat 26 (Sint-Niklaas)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen, van 1932 naar ontwerp van architect August Waterschoot. Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel, opklimmend aan weerszijden van de deur.


Thema's

Ontwerper van

Mgr. Stillemansstraat

Nijverheidsstraat

Prins Karelstraat

Sociale woonwijk Peter Benoit


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waterschoot [online], https://id.erfgoed.net/personen/5946 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.