Persoon

Welvaert, Julien

ID
5966
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5966

Beschrijving

Julien Welvaert was de zoon van de Lokerse stadsbouwmeester Theodoor Welvaert en broer van de kunstschilder Ernest Welvaert (1880-1946). Hij volgde de opleiding bouwkunde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Zijn oudste ontwerpen dateren van 1900 en zijn veelal verbouwingen van bestaande woningen in de traditie van de neoclassicistische lijstgevels.

Vanaf 1902 verhuisde Julien Welvaert naar Sint-Niklaas, waar zijn ontwerpen evolueerden naar de meer zuivere art-nouveaustijl met kleurrijke gevels en worden gekenmerkt met zijn geliefd motief de hoefijzerboog. (bijvoorbeeld Sint-Niklaas, Prins Albertstraat 45-47).

In 1907 keerde hij terug naar Lokeren, waar hij uitsluitend in die stijl zal verder werken. Zijn laatste bekend ontwerp in Lokeren betreft de artistieke woning Stationsstraat 10 voor fotograaf Jean Pharasyn (1911) in de strakke richting van de art nouveau. Kort daarna emigreerde Julien Welvaert om niet gekende redenen naar de Verenigde Staten van Amerika, waar hij rond 1949 overleed.

Julien Welvaert kan beschouwd worden als een van de meest begaafde architecten uit de belle époque in Lokeren. Hij bleef niet ‘vastgepind’ in de neostijlen, "maar ontwikkelde een vorm die tot de beste Art Nouveaurealizaties in het Land van Waas kan gerekend worden en in geen enkel opzicht moest onderdoen voor realizaties in grotere steden zoals bijvoorbeeld Gent." (DEMEY A. m.m.v. VAN CAMPENHOUT N. 1992 Bouwen Tijdens De Belle Epoque. Architectuur te Lokeren tussen 1890 en 1914, Gent, 37.).

De herenwoning in de Kapellestraat 38 behoorde tot één van zijn vroegste realisaties. Het ontwerp dateert echter uit zijn beginperiode als architect, waarbij hij een statig herenhuis ontwierp in opdracht van de bouwheer in de toen gangbare mode van neoclassicistische lijstgevelarchitectuur.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/46014/104.1, Herenhuis uit 1901 (VAN DEN BRANDEN G., 2015).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveauburgerhuis

Stationsstraat 10 (Lokeren)
Art-nouveauburgerhuis met Moorse invloeden, ontworpen door architect Julien Welvaert in 1911 in opdracht van fotograaf Jean Pharasyn.


Burgerhuis

Zeveneken-Dorp 21 (Lochristi)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, naar verluidt gebouwd in 1913 en waarschijnlijk naar ontwerp van architect J. Welvaert.


Burgerhuis ontworpen door Julien Welvaert

Kapellestraat 38 (Lokeren)
Het burgerhuis, gebouwd naar een vroeg ontwerp van de Lokerse architect Julien Welvaert is een historisch representatief voorbeeld voor de gangbare neoclassicistische stijl van eind 19de-begin 20ste eeuw. De binnenafwerking en -aankleding van de kamers van het hoofdgebouw zijn goed bewaard gebleven.


Olieslagershuis

Zeveneken-Dorp 12-14, 14A-B (Lochristi)
Monumentaal burgerhuis gebouwd in 1911 vermoedelijk naar ontwerp van architect J. Welvaert door olieslager Scheiris. Centraal dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met voorgevel met art-nouveau-inslag.


Twee burgerhuizen ontworpen door J. Welvaert

Prins Albertstraat 45-47 (Sint-Niklaas)
Twee rijhuizen in spiegelbeeldschema met in totaal zes traveeën en vier bouwlagen naar ontwerp van architect J. Welvaert van 1903.


Villa

Zavel 1 (Lochristi)
Bloemistenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken, gebouwd circa 1910, mogelijk naar ontwerp van architect J. Welvaert. IJzeren toegangshek in art-nouveaustijl aan samengestelde bak- en natuurstenen hekpijlers met gebogen ijzeren zijafsluitingen aan lagere pijlertjes.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Welvaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/5966 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.