Persoon

Weyers, Fernand

ID: 5973   URI: https://id.erfgoed.net/personen/5973

Beschrijving

Architect Fernand Weyers kreeg heel wat opdrachten voor de restauratie van parochiekerken gelegen in het Waasland en omstreken. Hij restaureerde de zeedijkmolen van Doel in 1958, nadat deze tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt was als observatiepost door de Duitse bezetter. Hij was tevens de ontwerper van het oorlogsmonument opgericht in de deelgemeente Melsele te Beveren-Waas en het Brits oorlogsmonument in Doel (Beveren).

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002353, Brits monument Tweede Wereldoorlog (S.N., 2013).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk Sint-Niklaas

Grote Markt 48 (Sint-Niklaas)
Ruime, in hoofdzaak gotische kruisbasiliek ten oosten van het marktplein, geprangd tussen huizenrijen. Het voormalige kerkhof is na talrijke inkrimpingen in de loop der eeuwen verwijderd in 1810 en heden omgevormd tot parkeergelegenheid.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Heidekapelstraat zonder nummer (Waasmunster)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel, beschermd monument bij KB van 9.12.1971 en de omgeving ervan gevormd door de aanpalende met beuken beplante percelen als landschap.


Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk

Zogge zonder nummer (Hamme)
Aanvankelijke hulpkerk en later parochiekerk van Hamme - Zogge. Georiënteerde kerk ingeplant met voorgevel in de as van het straatgedeelte tussen Heirweg en de kerk, van 1855 tot 1911 met omringend kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus

Kerkstraat zonder nummer (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Eksaarde-dorp zonder nummer (Lokeren)
Georiënteerde kerk in het centrum van het dorp, op een driehoekig begraasd plein met enkele bomen. Aan de zuidzijde een monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Baron Tibbautstraat zonder nummer (Berlare)
Kerkgebouw op straathoek met Kerkstraat, voorafgegaan door verhard plein gebruikt als parking. Verfraaid met Boerenkrijgmonument en herdenkingsmonument van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ten westen grenzend aan gemeentelijke begraafplaats.


Parochiekerk Sint-Aldegonde met ommuurd kerkhof

Mespelarestraat zonder nummer (Dendermonde)
Gelegen aan de noordzijde van het dorpspleintje middenin een ovaal omringend kerkhof. De éénbeukige kruiskerk gaat terug op een romaans zaalkerkje waarvan de oudste delen (beuk en koortje) zouden opklimmen tot het laatste kwart van de 12de eeuw.


Parochiekerk Sint-Engelbertus

Sint-Engelbertusstraat zonder nummer (Beveren)
De parochiekerk Sint-Engelbertus werd in 1910-1911 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect J. Goethals in opdracht van hertog Engelbert-Marie van Arenberg.


Parochiekerk Sint-Gertrudis

Margote 84 (Wichelen)
Vrijstaande parochiekerk geïntegreerd tussen de overwegende lintbebouwing aan de zuidelijke straatzijde, enkele meters achteruit wijkend ten overstaan van de oude rooilijn.


Parochiekerk Sint-Jozef

Tereken 3 (Sint-Niklaas)
Ruime neogotische kerk, in 1872-1878 gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Edmond Serrure na de stichting van deze parochie op 20 mei 1872. Volledig geïntegreerd in de bestaande straataanleg en met het koor naar het Westen gericht. Achterliggende stedelijke begraafplaats. Recente restauratie door architect Fernand Weyers (Sint-Niklaas).


Parochiekerk Sint-Laurentius

Verheyenplein zonder nummer (Beveren)
Heterogeen kerkgebouw met imposante toren, op een lichte verhevenheid in de kleine dorpskom gebouwd. Het kerkhof werd in 1959 vervangen door plantsoentjes waarin een oorlogsgedenkteken en het monument ter ere van Philip Verheyen.


Parochiekerk Sint-Ludgerus

Markt zonder nummer (Zele)
De barokke parochiekerk Sint-Ludgeruskerk uit het einde van de 17de-begin 18de eeuw, is opgetrokken van baksteen met een parement van okerkleurige Ledische kalkzandsteen, met behoud van elementen van de gotische kerk, opgetrokken in grijze kalkzandsteen van Gobertange.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp zonder nummer (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke.


Parochiekerk Sint-Rochus

Sombekedries zonder nummer (Waasmunster)
Gelegen midden aan de noordzijde van de driehoekige bovendries in het gehucht Sombeke. Een eerste kapel werd opgericht in 1629 onder impuls van Jacob Laureyns, baljuw van de heerlijkheid van Sombeke en met giften van de inwoners van het gehucht.


Parochiekerk Sint-Salvator

Wiezeplein zonder nummer (Lebbeke)
Laatgotische kerk ingeplant te midden van het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. Het huidige kerkgebouw, volledig opgetrokken uit Ledische zandsteen in gotische stijl, dateert in kern ten vroegste uit de 14de-15de eeuw. Haar huidig uitzicht kreeg de kerk in de periode 1869-1872 door de restauratie- en vergrotingswerken onder leiding van de Gentse architect August Van Assche.


Pastorie Sint-Pietersbandenparochie

Veerstraat 13 (Berlare)
Schuin tegenover de kerk ingeplante pastorie met omringende beboomde tuin, van de straat afgesloten door ijzeren hekken op een lage bakstenen voet met ezelsrug, gerestaureerd in 1994 onder leiding van architect Charles Cornelis. Centrale poort met vierkante gemetselde bakstenen pijlers onder pannen zadeldakje.


Rustoord en kapel

Eksaarde-dorp 88 (Lokeren)
Achter de rooilijn staand bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, volgens gedenksteen binnen, in 1962 uitgebreid en gemoderniseerd naar ontwerp van architect Fernand Weyers (Sint-Niklaas).


Windmolen

Scheldemolenstraat 6 (Beveren)
De oprichting mag geplaatst worden circa 1600, en waarschijnlijk was het van bij de aanvang een stenen molen, om die reden beschouwd als een van de oudste stenen molens van Vlaanderen.


Windmolensite Roomanmolen

Beekstraat 10, Pastorijwegel 16 (Sint-Gillis-Waas)
Ronde stellingmolen van baksteen, gebouwd in 1847 door de familie Persoons en in 1963 gerestaureerd onder leiding van architect Fernand Weyers.