Persoon

Wirtz, Jacques

ID
6021
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6021

Beschrijving

Na een opleiding aan de Vilvoordse tuinbouwschool en een stage in Wenen en het Franse Isère start Jacques Wirtz in 1948 met een tuinaannemersbedrijf. Twee jaar later is zijn eerste tuinontwerp een feit, circa een honderdtal ontwerpen zullen nog volgen. Het oeuvre van Wirtz bevat overwegend privétuinen, maar ook de groene aankleding van bedrijfsterreinen, straten, pleinen en parken, zoals de tuinen van de Luikse en Leuvense universiteit en van het universitair ziekenhuis in Antwerpen.

In 1970 verwerft Wirtz internationale erkenning met zijn studieproject voor een ontwerp van het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in het Japanse Osaka. Hieruit volgen opdrachten in België, Italië, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Engeland, Portugal, Japan en Amerika. Op vraag van de Franse president François Mitterrand maakt Wirtz een ontwerp voor de Parijse Jardin du Carroussel et des Tuileries bij het Louvre (1990-2004), hieruit vloeide de opdracht voor de herinrichting van de tuinen van het Elysée (1992) voort.

Vanaf respectievelijk 1986 en 1990 treden zonen Martin en Peter tot het bedrijf toe.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dokterswoning naar ontwerp van G. Baines

Centrumstraat 8 (Lebbeke)
Dokterwoning gebouwd in 1964 naar een ontwerp van Georges Baines en geïnspireerd op de Scandinavische stijl. De bijhorende tuin werd ontworpen in dezelfde periode door J. Wirtz. In de jaren ’70 werd een deel van de binnentuin opgeofferd voor de bouw van een schildersatelier, eveneens naar ontwerp van Baines.


Domein Herkenrode

Vijverbos 6-8 (Haacht)
Omgracht buitengoed met hoeve 'De Warande'uit de 18de eeuw en villa uit 1964; sterrenbos en een getrapte, met linden beplante motte met paviljoen, aangelegd rond 1750, oorspronkelijk 15 hectare.


Domein Jagersberg

Jagersberg 20 (Diest)
Villa uit 1910 omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 2,5 hectare; geslaagde heraanleg met watertuin en snoeivormen naar ontwerp van J. Wirtz, 1983-1984; rijke collectie zeldzame oude bomen en struiken, vooral soorten rododendron.


Drie villatuinen

Runksterdreef 6-10 (Hasselt)
Drie villatuinen op ruime percelen langs de dreef naar het kasteel van Runkst, aangelegd sedert de jaren 1970.


Grote Mot

Mot 1 (Borgloon)
Alleenstaande, residentiële woning, gelegen in een ruime groenzone op de zuidflank van de stad. Kern uit de 17de eeuw in Maasstijl.


Hoogstamboomgaard Hof te Fiennes

Vlaamse Ardennenstraat (Maarkedal)
Bij een herenhoeve , meer bepaald in de tuin van het historische Hof te Fiennes, langs de Vlaamse Ardennenstraat te Etikhove ligt een weidehoogstamboomgaard of fruitweide. De boomgaard bevindt zich op een naar het westen georiënteerd hellend terrein en is in hoofdzaak beplant met appelbomen en in mindere mate met peren-, kerzen-, pruimen- en notenbomen.


Jacht- en buitenverblijf met siertuin

Ommegangstraat 148 (Maarkedal)
Grote opmerkelijke villa naar verluidt gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Charles Hoge met tuin naar ontwerp van Jacques Wirtz. Ruime bakstenen villa van twee bouwlagen aansluitend bij de Engelse cottagebouw met gedeelten in imitatievakwerkbouw. Pannen bedaking met houten klokkentorentje op het centrale schilddak en hoge schoorstenen met verzorgd metselwerk.


Kantoortuin

Herkenrodesingel 10 (Hasselt)
Binnentuin van kantoorgebouw naar ontwerp van Jacques Wirtz uit de jaren 1970.


Kasteel ter Meiren

John Lijsenstraat 58-60 (Hoogstraten)
Eclectisch landhuis van 1935, met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance en het neoclassicisme met bijgebouw van 1937, gelegen in uitgestrekt domein.


Kasteel van Heks

Hekslaan (Heers)
Het kasteel wordt toegeschreven aan de Luikse architect Etienne Fayn en dateert van circa 1775. Het werd als jachtverblijf gebouwd voor prinsbisschop François-Charles de Velbrück.


Kasteel van Neerhespen met tuin

Geldenakenstraat 3 (Linter)
Voormalige pastorie uit het vierde kwart van de 18de eeuw, rond 1800 omgebouwd tot landhuis; landhuis van twee bouwlagen onder schilddak omgeven door monumentale, verzonken parterretuin, herinnerend aan de klassieke 'boulingrin', omringd door terrassen en taluds met strak geschoren hagen en massieven van taxus, in 1975 aangelegd naar ontwerp van Jacques Wirtz.


Kasteeldomein De Bergen

Putberg 65-71 (Asse)
Eclectisch landhuis met neoclassicistische inslag gebouwd omstreeks 1913-1914 in opdracht van de Brusselse wisselagent Léon Vin naar ontwerp van architect Alfred Knein uit Etterbeek. Landhuis met bijgebouwen uit 1910-1914, omgeven door een park in landschappelijke stijl, oorspronkelijk bijna 10 hectare; opgesplitst in 1929; in de jaren 1990 heraangelegd en verrijkt met een landschappelijke vijver.


Kasteeldomein Groenhof

Groenhof 1-2, 3 (Londerzeel)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1760 in opdracht van baron Philippe de Vicq de Cumtich, verbouwd en uitgebreid door Charles de Peñaranda de Franchimont tussen 1890 en 1900 met bouw van nieuwe aanhorigheden en neogotische kapel in 1900; omgeven door park in landschappelijke stijl met een vijver, nagenoeg 2,5 hectare, aangelegd rond 1800 op een site van oude kasteelmotte.


Kasteeldomein van Hex

Hekslaan 1 (Heers)
Meer dan 100 ha groot landgoed voor een deel in terrasvorm aangelegd op de flank van een helling die het dorp domineert.


Kasteeldomein van Sombeke

Kasteelstraat 18-22 (Waasmunster)
Het in de periode 1696-1716 heropgebouwd kasteel toont aan dat de site geëvolueerd is naar een tweeledige vorm bestaande uit een opperhof met voorhof binnen een dubbele omgrachting. Met de wisselende eigenaars onderging het 18de-eeuwse kasteel ook herhaaldelijk transformaties. Tot het domein behoor ook een poortgebouw met aanpalende aanhorigheden, vermoedelijk voormalige kasteelhoeve, met koetshuis en stallen van het kasteel van Sombeke, nu met een gerenoveerde conciërgewoning en woonhuis, opgevat als een 18de-eeuwse constructie. Kasteeldomein met 18de-eeuwse hekpijlers en een door tuinarchitect Jacques Wirtz in het begin van de 1990 aangelegde tuin.


Kasteeldomein van Spiere

Jacquetbosstraat 50-52 (Spiere-Helkijn)
Het kasteel van Spiere is één van de belangrijkste 18de-eeuwse kastelen in West-Vlaanderen. Het werd opgetrokken omstreeks 1750 door Baron Bruno del Fosse et d' Espierres. Park met 18de-eeuwse kern, aangevuld met een landschappelijk aanleg in de 19de eeuw. Beukendreef met kapel, afgesloten met kettingpalen, park met parkbos, bomengroepen en U-vormige vijver. Ommuurde moestuin ten oosten.


Kasteeldomein van Vinderhoute

Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.


Kasteelpark van Wespelaar

Grote Baan 75-77 (Haacht)
Parkelementen van vroege landschappelijke 'Engelse' tuin van 17 hectare, aangelegd in 1797 naar ontwerp van Ghislain Henry (1754-1820) op een voormalige site van een middeleeuwse kasteelmotte; bewaard tuinpaviljoen, oranjerie en 'fabriekjes', waaronder piramide, kunstmatige grot en Floratempel naar ontwerp van Henry evenals talrijke beelden (op heden kopieën) vervaardigd door beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle (1750-1834) en – vanaf 1817 – een 'Elyseum' met borstbeelden van belangrijke historische figuren en een obelisk. Het eclectisch kasteel naar ontwerp van architect Henri Beyaert (1823-1894) werd in 1954 afgebroken.


Landhuis met tuin

Burgemeester Pyckestraat 67 (Kortrijk)
Laat neoclassicistisch landhuis, "Villa des Abeilles" vernield in 1943. In 1947 bouw van nieuw landhuis naar ontwerp van Jacques Viérin. Engelse landschapstuin met vijver. Rechts van landhuis, op plaats van koetshuis en stallen, in 1970 aanleg van Franse tuin naar ontwerp van Jacques Wirtz. De oorspronkelijke tuin met vijvers en "aubette" wordt reeds aangeduid op de Poppkaart (1852).


Langgestrekte hoeve

Bekesstraat 34 (Kortessem)
Gerenoveerde langgestrekte hoeve van een onbepaald aantal traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


Meergezinswoning Schoonejans-Pernot

Camille Huysmanslaan 102 (Antwerpen)
Modernistische meergezinswoning in opdracht van het echtpaar Schoonejans-Pernot naar ontwerp van architect Jos Goeyvaerts uit 1935. Algemeen aannemer was Weyler (?).


Neogotisch burgerhuis en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Blijde-Inkomststraat 21 (Leuven)
Voormalige Woning Martens, daterend van omstreeks 1880-1890 en opgetrokken in neogotische stijl. Daarachter bevindt zich het faculteitsgebouw Letteren en Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven, een beeldbepalend complex op kruisvormige plattegrond, ontworpen in 1969 door het architectenbureau TED onder leiding van M. Dessauvage.


Park van het Sint-Annakasteel

Ninoofsesteenweg 570-572 (Dilbeek)
Neoclassicistisch kasteel uit 1860 met later toegevoegde portierswoning, verbouwd rond 1947, aan de rand van een valleitje met vijvers, omringd door 3 hectare landschappelijke aanleg; architecturale aanleg met muurtjes, terrassen en groene kamers door Russell Page in 1947, herwerkt door Jacques Wirtz in 1998.


Priorij Corsendonk

Corsendonk 5 (Oud-Turnhout)
Omwald domein met gedeeltelijk bewaard kloostercomplex, opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw en de 17de eeuw, in laatgotische en traditionele bak- en zandsteenstijl. Tuinontwerp door J. Wirtz met onder meer een gereconstrueerde kloostertuin.


Siertuin

Oude-Maasstraat 10 (Hasselt)
Hagentuin, ontwerp van Jacques Wirtz uit de jaren 1970, bij volledig verbouwde voormalige hoeve.


Sint-Annakasteel

Ninoofsesteenweg 570-572 (Dilbeek)
Neoclassicistisch kasteel van 1853 met portierswoning aan de Ninoofsesteenweg van omstreeks 1910, kasteel sterk aangepast in 1949, omringd door een beboomd landschappelijk park van 3 hectare met vijvers.


Sociale woonwijk Jozef Simons

Boerenkrijglaan 1-16, 18-38, Jozef Simonslaan 5-37, Klaproosstraat 1-22, 23, Koningslaan 1-22, 24-40, Korenbloemstraat 1-10, 11, Lakenweversstraat, Meibloemstraat 1-18, 20-22, Oud-Strijderslaan 1-36, 37, Voldersstraat 1-6, 7 (Turnhout)
Sociale woonwijk gebouwd tussen 1960 en 1965, met 153 eengezinswoningen, 20 bungalows en een clublokaal.


Tuin en boomgaarden van het landhuis Grote Mot

Mot 1 (Borgloon)
Tuinaanleg uit 1990 met hagen en wijnstokken, naar ontwerp van landschapsarchitect Jacques Wirtz, in een historisch goed uit de 17de eeuw, waarvan het gebouw, sedert 1976 vergroot en medogenloos gerestaureerd, nog weinig oorspronkelijks bezit.


Villa in brutalistische stijl

Acacialaan 11 (Antwerpen)
Villa in brutalistische stijl gebouwd in opdracht van de diamantair Ronald Krochmal, naar een ontwerp door de architect Paul Meekels uit 1970-1971. Tuinarchitect Jacques Wirtz tekende voor de tuinaanleg, met een maximaal behoud van het waardevolle bomenbestand.


Villa met tuin van Russell Page

Wolvendreef 28 (Kortrijk)
Villa in grote tuin gelegen, volgens het kadaster in 1951 gebouwd door familie Depoortere. De villa in landelijke stijl is ontworpen door de Kortrijkse architect Jacques Viérin. De tuin is in 1952-1953 aangelegd naar een ontwerp dat afgeleid is van een schetsontwerp met de handtekening van de Britse tuinontwerper en landschapsarchitect Russell Page. In de loop van de jaren 1960 zijn aanpassingen doorgevoerd naar een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz (°1924).


Villatuin Eikenhof

Eikendreef 4 (Hasselt)
Villatuin uit de late jaren 1970 naar ontwerp van Jacques Wirtz.


Wijk Langbaanvelden

Langbaanvelden 1-129, Mortselsesteenweg 275-285, Waasdonk 5-154, 155 (Antwerpen)
Naoorlogse parkwijk met 303 sociale koopwoningen en een kinderkribbe (nummers 138 & 155), gerealiseerd door de Grond- en bouwregie van de gemeente Deurne naar een ontwerp van de geassocieerde architecten François Jamagne en Michel Vanderelst uit 1974. De groenaanleg en centrale binnentuin werden naar verluidt ontworpen door de gerenommeerde landschapsarchitect Jacques Wirtz, die kort nadien in Deurne ook de Bremweide realiseerde.


Woning Corthout

Rodedreef 47 (Schilde)
Villa uit 1974-1977, gebouwd in opdracht van de gynaecoloog Erik Corthout en zijn echtgenote Chris Van Gestel, naar een ontwerp door de interieurarchitecten Claire Bataille en Paul Ibens, in samenwerking met architect Lieven Langohr. Tuinaanleg naar ontwerp van Jacques Wirtz.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wirtz [online], https://id.erfgoed.net/personen/6021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.