Persoon

Wolters, Mathias Jozef

ID
6034
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6034

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bisschoppelijk Paleis

Bisdomplein 1 (Gent)
Het Bisschoppelijk Paleis is een vroeg neogotisch gebouw ontworpen door ingenieur M.J. Wolters in 1841-1845, voorzien van een zeven traveeën brede voorgevel en zijvleugels in de Maaseikstraat en de Hoofdkerkstraat van elk negen traveeën. De achterliggende tuin, aangelegd in Engelse landschapsstijl, strekt zich uit tot het koor en kapittelhuis van de Sint-Baafskathedraal op de plaats van het vroegere kerkhof.


Parochiekerk Heilig Kruis

Heusdendorp zonder nummer (Destelbergen)
Parochiekerk in neogotische stijl, opgericht in 1844-45 naar ontwerp van architect M.J. Wolters op de plaats van de oude parochiekerk. Driebeukige hallenkerk onder zadeldak met ingebouwde vierkante toren boven het portaal, schip van zes traveeën eindigend op een zuidelijk georiënteerd koor van één travee met driezijdige sluiting. Op het oud kerkhof gebouwde grafkapel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Parochiekerk Heilige Amandus en Heilige Jozef

Visitatiestraat 4 (Gent)
Oorspronkelijk eenvoudige driebeukige bakstenen kerk met ingebouwde westtoren, gebouwd in 1846-1847 naar ontwerp van architect Mathias Wolters. Ingrijpend verbouwd in 1932-1940 door architecten Jan en Antoine Rooms: van de uitwendige kerk bleef enkel de tweede en derde geleding van de westtoren met spits behouden; de kruisbeuk, koor, sacristie en doopkapel werden toegevoegd.


Parochiekerk Sint-Denijs met kerkhof

Kerkdreef 11 (Gent)
Neogotische kerk gebouwd door architect M.J. Wolters ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Sober bak- en hardstenen gebouw onder zadeldak, omgeven door een ommuurd kerkhof, aan de Kerkdreef voorzien van fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. De plattegrond vertoont een driebeukig schip van zes traveeën met koor van twee traveeën en vijfzijdige sluiting.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Wolters [online], https://id.erfgoed.net/personen/6034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.