Lode Wouters (° 1930) behaalde in 1953 het diploma van architect en stedenbouwkundige aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw te Antwerpen. Hij volbracht zijn stage op het bureau van architect Renaat Braem (1910-2001).
Vanaf de eerste jaren van zijn loopbaan nam hij regelmatig deel aan architectuurwedstrijden waarbij hij opvallend vaak in de prijzen viel. In de jaren 1960 bestond zijn oeuvre voornamelijk uit privé-woningen waaronder zijn eigen woning in Deurne (1961). Zijn eerste grote opdracht realiseerde hij in 1968 in samenwerking met Paul Meekels (°1929), de Pius X-kerk in Wilrijk, naar een herwerkt wedstrijdontwerp uit 1962. In 1969 associeerde Wouters zich met Fons Mostien (°1940). Het bureau kreeg nu vaker grotere opdrachten, waaronder verschillende scholen, een bibliotheek in Deurne en een indrukwekkende reeks sociale woningcomplexen. Wat betreft dit laatste verwierf het bureau een stevige reputatie: verschillende wedstrijdontwerpen voor sociale huisvesting, ook in Nederland, werden bekroond en de 9e "International Architecture"(Groot-Brittanië, 1990) leverde een zilveren medaille "categorie meervoudige woningen" op. Onder invloed van de internationale tendensen maakte de uitgepuurde esthetiek in deze periode plaats voor een meer plastische vormgeving met expressief materiaalgebruik.
Lode Wouters was ook actief in het architectuuronderwijs. Vanaf 1956 gaf hij een cursus tekenen in het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw. Van 1967-1995 was hij verantwoordelijk voor ‘architectonisch ontwerpen’.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Smetsstraat 7 (Antwerpen)
Eigen woning in een modernistische stijl waarbij hij gebruik maakt van een betonnen skeletgevel en niveauverschillen, van 1961.
Jozef Verbovenlei 121 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in brutalistische stijl naar ontwerp van het architectenduo Lode Wouters en Fons Mostien uit 1974. Opdrachtgever was Lode Verachtert (Geel 1921-Deurne 2012), alias kunstschilder Louis Briand, wiens oeuvre zich laat kenmerken door een naïeve en expressionistische vormentaal soms met religieuze inslag.
Platanenlaan 21 (Antwerpen)
Meergezinswoning in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Frans Armand Wouters, naar een ontwerp door de architect Lode Wouters uit 1957.
De Sevillastraat 89 (Antwerpen)
Parochiekerk met in lintbebouwing opgenomen toegang met bovenzaaltje van 1965, naar ontwerp van Lode Wouters en de achterin gelegen zaalkerk, van 1958 naar ontwerp van Karel Angst.
Groenenborgerlaan 216 (Antwerpen)
Parochiekerk in brutalistische stijl met ten noorden een losstaande klokkentoren, naar ontwerp van architecten Paul Meekels en Lode Wouters uit 1961.
Boomgaardstraat 249-251, Stanleystraat 39-41 (Antwerpen)
Sociaal woonblok op de hoek van Stanleystraat en Boomgaardstraat, naar een ontwerp door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke uit 1921, voltooid in 1924. Het complex maakt deel uit van een groep van zes sociale woonblokken van een gelijkaardig type, die tijdens de eerste helft van de jaren 1920 in eigen beheer door de stad Antwerpen werden opgetrokken.
Augustijnenstraat 2-4, Lange Riddersstraat 1-21, Pastoor Visschersplein 1-10, Sint-Andriesstraat 1-3, Waaistraat 2 (Antwerpen)
Sociaal stadsvernieuwingsproject met appartementen, tussen 1974 en 1982 gerealiseerd door de huisvestingsmaatschappij De Goede Woning naar ontwerp van Lode Wouters, Fons Mostien en Boud Rombouts.
Ahornenlaan 30A (Antwerpen)
Villa op het hoekperceel van Ahornenlaan en Sorbenlaan, gebouwd in opdracht van de arts A. De Ryck, naar een ontwerp door de architect Lode Wouters uit 1967.
Hof van Delftlaan 7 (Antwerpen)
Vrijstaande woning in laat-modernistische stijl gebouwd in opdracht van J. Decock, naar een ontwerp van architect Lode Wouters uit 1963. Bakstenen woning van één à twee bouwlagen.
Joseph Deckerslaan 2A (Antwerpen)
Het wijkcentrum omvat een raadpleging voor zuigelingen, een bibliotheek en een conciërgewoning, in 1970 ontworpen door de architecten Lode Wouters en Fons Mostien.
Boekenberglei 265 (Antwerpen)
Sterk opengewerkte burgerwoning met artiestenstudio in nieuwe zakelijkheid, in 1935 gebouwd voor het echtpaar Spies naar een ontwerp van architect Eduard Van Steenbergen die ook instond voor de inrichting van de keuken en de meubilering van de woonkamer. Aan de oorspronkelijk slechts twee bouwlagen tellende woning werd in 1967 een verdieping toegevoegd naar een ontwerp van de Deurnese architect Lode Wouters.
Smetsstraat 7 (Antwerpen)
Eigen woning in een modernistische stijl waarbij hij gebruik maakt van een betonnen skeletgevel en niveauverschillen, van 1961.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wouters [online], https://id.erfgoed.net/personen/6037 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.