Persoon

Marchal, Alphonse

ID
6070
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6070

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gekoppelde burgerhuizen

Paul Van Ostaijenlaan 69-71 (Leuven)
De identieke, volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen zijn gebouwd door schoolhoofd Cl. Mommaerts en René Morren, naar een ontwerp van Alphonse Marchal uit 1937. De eenvoudige bakstenen gevels bezet met cimorné, onderscheiden zich door glas-in-loodramen en smeedwerk in art-decostijl.


Modernistisch burgerhuis

Erasme Ruelensvest 111 (Leuven)
Modernistisch burgerhuis naar een ontwerp van architect Alphonse Marchal uit 1937. Een bouwheer wordt niet vermeld in het dossier. Deze woning vormt omwille van de vormentaal en het materiaalgebruik een kwaliteitsvol ensemble met de eveneens modernistische panden ter hoogte van de nummers 105, 107 en 113.


Modernistisch burgerhuis

Diestsestraat 129 (Leuven)
Modernistisch pand van 1936 met drie bouwlagen + dakverdieping, volgens de inscriptie in de plint naar ontwerp van architect A. Marchal.


Modernistisch burgerhuis

Erasme Ruelensvest 113 (Leuven)
Modernistisch burgerhuis naar een ontwerp van de architect Alphonse Marchal uit 1936. Louis Goossens gaf de opdracht tot het bouwen van deze bel-etagewoning. Deze woning vormt omwille van de vormentaal en het materiaalgebruik een kwaliteitsvol ensemble met de nummers 105, 107 en 111 langsheen de Erasme Ruelensvest.


Modernistisch samenstel

Naamsesteenweg 489-491 (Leuven)
Het samenstel van twee modernistische woningen werd in 1933 ontworpen door architect Alphonse Marchal. Nummer 489 werd opgetrokken in opdracht van Henri Melon. Nummer 491 werd gebouwd in opdracht van Alphonse Rondou, en sluit qua stijl, verhoudingen en materialen naadloos aan bij de 489. Marchal ontwierp beide woningen in een sobere, modernistische stijl met referenties naar de pakketbootstijl.


Modernistische villa

Waversebaan 225 (Leuven)
De modernistische villa werd volgens de bouwaanvraag uit 1936 opgetrokken in opdracht van L. Brichet uit Kessel-Lo. De ontwerper van de woning is architect Alphonse Marchal. De villa wordt gekenmerkt door een plastische vormgeving waarbij in- en uitspringende geveldelen, gebogen gevelelementen refererend naar de pakketbootstijl, een sterke horizontale geleding alsook grote vensterpartijen zowel schatplichtig zijn aan het modernisme als kenmerkend voor het oeuvre van Marchal.


Modernistische villa

Waversebaan 262 (Leuven)
Villa in modernistische stijl, gebouwd in 1936 in opdracht van Armand Maes, schoolhoofd te Oud-Heverlee, naar een ontwerp van architect Alphonse Marchal. De wit bepleisterde villa wordt gekenmerkt door een uitgepuurde, modernistische vormentaal met verschillende referenties naar de pakketbootstijl. De villa heeft een sobere plastische vormgeving met sterke horizontale geleding, gekenmerkt door in- en uitspringende gevelvlakken en afgeronde volumes refererend naar de pakketbootstijl. De woning is kenmerkend voor  het oeuvre van Alphonse Marchal.


Modernistische woning

Waversebaan 181 (Leuven)
De modernistische rijwoning werd opgetrokken in 1939 in opdracht van Pieter Léonard, bediende te Heverlee. Alphonse Marchal, een bekende modernistische architect in het Leuvense, werd aangesteld als architect. De woning wordt gekenmerkt door een plastische vormgeving waarbij in- en uitspringende geveldelen, gebogen gevelelementen refererend naar de pakketbootstijl, een sterke horizontale geleding alsook grote vensterpartijen zowel schatplichtig zijn aan het modernisme als kenmerkend voor het oeuvre van Marchal.


Thema's

Ontwerper van

Diestsestraat

Emile Van Arenberghstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Marchal [online] https://id.erfgoed.net/personen/6070 (Geraadpleegd op )