Persoon

Ronse, Alfred

ID
6073
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6073

Beschrijving

Alfred Ronse was bestendig afgevaardigde en vanaf 1919 toegevoegd Hoog Koninklijk Commissaris voor de streek Diksmuide-Gistel. Hij was werkzaam binnen de West-Vlaamse afdeling van de Commissie ter Verfraaiing van het Landelijk Leven.

Architect Theo Raison was zijn rechterhand. Samen publiceerden ze 'Fermes-types et constructions rurales en West-Flandre (1918), 'Landelijke bouwingen. Algemeene raadgevingen. Ontwerp tot het opbouwen van eene kleine hofstede' (1918), 'Ontwerp eener hofstede van middelbare grootte (drieentwintig hectare) voor de polderstreke' (1918) en 'Onwerp eener kleine hofstede (acht hectare) voor de zandstreek' (1918).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Boerenarbeiderswoningen in cottagestijl

Brugse baan 151, 155-157 (Gistel)
Arbeiderswoningen in cottagestijl uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen door Alfred Ronse (1876-1962), ten oosten van het kasteelpark 'De la Waere'.


Kasteelsite Château de la Waere

Brugse baan 143-145, zonder nummer (Gistel)
Kasteelsite "Château de la Waere" met park en restant van moestuin, kasteel, conciërgerie, koetshuis, nutsgebouwen.


Kazandmolen

Mandellaan 546 (Roeselare)
De Kazandmolen is een stenen bovenkruier die deels als stellingmolen en deels als bergmolen is geconcipieerd. Momenteel fungeert de windmolen als korenmolen maar initieel had de molen de dubbele functie van olie- en korenmolen.


Sint-Janshuismolen

Kruisvest zonder nummer (Brugge)
De Sint-Janshuismolen is een houten staakmolen met twee zolders op een open voet, die in 1770 door het Brugse bakkersambacht werd opgericht voor het malen van graan.


Sociale huisvesting van 1923

Mosselstraat 40-46 (Gistel)
Twee keer twee ruraal geïnspireerde koppelwoningen, gebouwd door de Gistelse sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Haard is Goud Waard in 1922-1923, waarschijnlijk naar ontwerp van Oscar Dekeyser. Tussen 2003 en 2009 werd één tweewoonst gesloopt (nummer 40-42).


Windmolen 't Merelaantje

Holle Eikstraat 34 (Londerzeel)
't Merelaantje is een kleinschalige 20ste-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen op een torenkot. In 1930-1931 werd de molen in Gistel op het kasteeldomein Ter Waere gebouwd in opdracht van Alfred Ronse door molenbouwer Charles Peel. In 1973 werd de molen verplaatst naar de huidige locatie.


Windmolen Ronsemolen

Brugse baan zonder nummer (Gistel)
De zogenaamde Ronsemolen of Meerlaanmolen situeert zich ten noorden van het park van het kasteel Ter Waere en op het einde van de dreef ten westen van het kasteel. De molen, door Alfred Ronse in 1933 opgericht, is een unieke standaardmolen op een uitzonderlijk hoog torenkot, die fungeerde als graan-, pel- en elektriciteitsmolen.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ronse [online] https://id.erfgoed.net/personen/6073 (Geraadpleegd op )