Persoon

Vanden Eynde, Alfons

ID: 6079   URI: https://id.erfgoed.net/personen/6079

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Vanden Eynde

Henri Regastraat 25 (Leuven)
Eigen woning van architect Vanden Eynden, in 1911 opgetrokken en opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain.


Burgerhuis

Bondgenotenlaan 109 (Leuven)
Heropgebouwd burgerhuis naar ontwerp van architect A. Vanden Eijnde, met neoclassicistisch getint natuurstenen gevelfront boven een hardstenen sokkel, gedateerd 1920.


Burgerhuis

Diestsestraat 81 (Leuven)
Opgetrokken naar ontwerp van architect A. Vanden Eynde uit 1915, vertoont dit wederopbouwpand een neoclassicistisch getinte opstand in combinatie met een eigentijdse vormgeving.


Burgerhuis De Gulden Ram

Parijsstraat 84, 84A, Pater Damiaanplein 16 (Leuven)
Ensemble dat in de tweede helft van de 18de eeuw als één geheel werd opgetrokken, in 1813/1825 nog als dusdanig op het kadasterplan figureerde, en 1921 al opgesplitst was in een breedhuis en een hoekhuis.


Burgerhuis Den Peylkoker

Oude Markt 48 (Leuven)
Breedhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, en voorzien van een klokgevel, uit 1918 naar ontwerp van A. Vanden Eynde.


Burgerhuis en bankgebouw in neotraditionele stijl

Overstraat 41 (Diest)
Complex van burgerhuis en achterliggend bankgebouw in neotraditionele stijl, gebouwd in 1914-1915 naar het ontwerp van de Leuvense architect Alfons Vanden Eynde. De statige voordeur geeft toegang tot een gemeenschappelijke gang voor het woonhuis en de L-vormige achterbouw, een bankgebouw van de Volksbank, geopend in augustus 1916.


Burgerhuis naar ontwerp van A. Vanden Eynde

Tervuursevest 264 (Leuven)
In 1922 opgetrokken breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, lijstgevel van rode baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en witte natuursteen.


Burgerhuis naar ontwerp van A. Vanden Eynde

Oude Markt 38 (Leuven)
Breedhuis dat in 1921 naar ontwerp van A. Vanden Eynde werd gebouwd en na oorlogsschade in 1948 werd hersteld onder leiding van A. Devos.


Burgerhuizen in wederopbouwarchitectuur

Vital Decosterstraat 2-3, 4, 12, 16 (Leuven)
Rijwoningen van drie tot vier bouwlagen onder mansardedak, met bak- of witstenen lijstgevels al dan niet met verwerking van blauwe hardsteen, voorbeelden van typerende wederopbouwarchitectuur na Wereldoorlog I.


Handelspand met woonst

Krakenstraat 12 (Leuven)
Breedhuis dat door A. Vanden Eynde in 1922 werd ontworpen als een handelspand met woonst.


Handelspand naar ontwerp van A. Vanden Eynde

Parijsstraat 8 (Leuven)
Handelspand van één travee en drie bouwlagen onder een kunstleien mansardedak, in 1922 gebouwd naar de plannen van A. Vanden Eynde.


Handelspand, hoekpand Drie Engelenberg

Oude Markt 46 (Leuven)
Handelspand dat in 1920 naar ontwerp van A. Vanden Eynde werd opgetrokken in baksteen en witte natuursteen, en dat opgevat werd als een hoekhuis met twee traveeën aan de Oude Markt.


Heropgebouwde winkel- woonhuizen

Leopold Vanderkelenstraat 12-14, 23 (Leuven)
Heropgebouwde winkel- woonpanden die stilistisch in mindere of meerdere mate geënt zijn op de 17de- begin 18de-eeuwse baroktendensen, vermengd met andere stijlkenmerken.


Hoekpand Vital Decosterstraat

Bondgenotenlaan 33, Vital Decosterstraat 10A (Leuven)
Naar ontwerp van architect A. Vanden Eynde opgetrokken afgeschuind hoekpand met de Vital Decosterstraat, gedateerd 1921. Wederopbouwarchitectuur met neotraditionele vormgeving in combinatie met eigentijdse elementen.


Volksbank van Leuven

Muntstraat 3 (Leuven)
De Volksbank is een opmerkelijk neogotisch pand met dubbelhuisopstand op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en vier ongelijke traveeën onder een zadeldak. Het ontwerp van 1912 is van de hand van architect J.F. Piscador in samenwerking met beeldhouwer F. Vermeylen.


Wederopbouwburgerhuizen

Bondgenotenlaan 133-135, 133C, 135A (Leuven)
Wederopbouwpanden, opgetrokken als enkelhuizen: voor nummer 133-133C tekende architect A. Vanden Eynde in 1920 de plannen, nummer 135-135A werd volgens de bouwvergunning van 1924 ontworpen door architect G. Decock.

Betrokken bij

Volksbank van Leuven

Muntstraat 3 (Leuven)
De Volksbank is een opmerkelijk neogotisch pand met dubbelhuisopstand op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en vier ongelijke traveeën onder een zadeldak. Het ontwerp van 1912 is van de hand van architect J.F. Piscador in samenwerking met beeldhouwer F. Vermeylen.


Thema's

Ontwerper van

Brusselsestraat

Dagobertstraat

Diestsestraat

Koning Leopold I-straat

Tiensestraat

Tiensevest