Persoon

Sterck, Clement

ID: 6128   URI: https://id.erfgoed.net/personen/6128

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerswoning Van den Bossche

Lijneveldstraat 5 (Buggenhout)
Het brouwershuis van de voormalige brouwerij Van den Bossche, een herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, is ingeplant achter een voortuintje en gesmeed ijzeren hek.


Burgerhuis naar ontwerp van Clement Sterck

Stationsstraat 43 (Sint-Niklaas)
Oorspronkelijk behouden burgerhuis van vier traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Clement Sterck (Dendermonde) van 1886.


Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


Gemeentehuis Denderbelle

Klein Gent 2 (Lebbeke)
Het gemeentehuis is opgericht in 1902 naar ontwerp van bouwkundige Clement Sterck en beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12.12.2002. .Het sluit stilistisch aan bij het historiserend officieel gebouwentype in neostijl dat sinds de tweede helft van de 19de eeuw in vele centra op het platteland verscheen. De voorgevel is opgetrokken uit bak- en natuursteen in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


Gemeentehuis Opdorp

Dries 70 (Buggenhout)
Gelegen aan de zuidzijde van de Dries. Het gemeentehuis werd opgetrokken in een eclectische bak- en zandsteenarchitectuur met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-kenmerken, naar ontwerp van architect Clemens Sterck.


Gemeentelijke jongensschool en schoolhuis

Broekstraat 33-35 (Buggenhout)
Vrije kleuter- en lagere school, voorheen gemeentelijke jongensschool (zie gevelopschrift). Aankoop door de gemeente van een stuk grond voor de bouw van een jongensschool in 1894. Bouwmeester was Clement Sterck uit Dendermonde, aannemer eerst P.J. Cnop, bij heraanbesteding P. Mertens.


Gemeenteschool

Brielstraat 29 (Buggenhout)
Voormalig gemeenteschooltje, thans kunstatelier, volgens het kadasterarchief opgericht in 1908, volgens literatuur aanbesteed op 12.02.1907, aannemer Frans Bosteels (Buggenhout), volgens plan van 24.10.1906 van architect Clement Sterck (Dendermonde).


Herenhuis ontworpen door Clement Sterck

Leo Duboisstraat 22 (Lebbeke)
Imposante rijwoning in neoclassicistische stijl van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, naar ontwerp uit 1888 van architect Clement Sterck van Dendermonde. .


Klooster, kapel en school van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, die in 1824 werd verworven door dokter Ferdinand Van Bavegem. Hij verkocht ze in 1849 aan de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo te Eeklo.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp zonder nummer (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.

Uitvoerder van

Klooster, kapel en school van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, die in 1824 werd verworven door dokter Ferdinand Van Bavegem. Hij verkocht ze in 1849 aan de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo te Eeklo.


Thema's