Persoon

Hoge, Gérald

ID
6162
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6162

Beschrijving

Gérald Hoge behaalde in 1936 zijn diploma als architect, waarna hij tal van projecten realiseerde samen met zijn vader Charles Hoge.

Bron:

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 185.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw

Franklin Rooseveltlaan 433-441, Hofstraat 335-343, Muinklaan 47-67 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw, volgens de bouwaanvraag van 1952 bestaande uit zeventien appartementen, twee conciërgewoningen en zestien autobergplaatsen, ontworpen in een conventionele stijl van de vroege jaren vijftig, aansluitend bij het modernisme van het interbellum.


Burgerhuis ontworpen door Ch. en G. Hoge

Handbalstraat 11 (Gent)
Onderkelderd rijhuis, volgens de bouwaanvraag van 1957 gebouwd in opdracht van G. Verplancke, naar ontwerp van Charles en Gerald Hoge. Rood bakstenen gevel in de typische neotraditionalistische stijl van architect Charles Hoge, gekenmerkt door een combinatie van elementen uit de Vlaamse renaissance en de vakwerkbouw.


Café Terminus

Stationsplein 1 (Sint-Niklaas)
Opvallend hoekpand, gebouwd naar ontwerp van de vooraanstaande Gentse architect Charles Hoge in samenwerking met zijn zoon Gérald. De bouwvergunning voor het herbouwen van een herberg werd op 04.04.1941 verleend aan de gebroeders De Baer.


Huis Blancke

Koning Albertstraat 68 (Eeklo)
Rijhuis, volgens kadasterarchief gebouwd in 1950 in opdracht van F. Blancke - De Smet van de erachter gelegen voormalige speculoosbakkerij Lilan in de Molenstraat. Volgens plintsteen naar ontwerp van "Ch.en Ger. Hoge / arch. Gent" en onder leiding van de "gebr. Maenhout aannemers Adegem".


Kantoorgebouw

Jules Lagaelaan 14-15, O.-L.-Vrouwestraat 3 (Roeselare)
Hoekgebouw met vier bouwlagen onder plat dak van 1949 naar ontwerp van Ch. en G. Hoge (Gent).


Stadsvilla

Gentsesteenweg 194 (Kortrijk)
Gentsesteenweg nr. 194. Stadsvilla gedateerd 1940 en gesigneerd HOGE CH. GLD. in gevelsteen van muurtje. Imposante burgerwoning aansluitend bij de anglo-normandische bouwstijl.


Tuinwijk Klein Rusland

Achille De Clercqlaan 1-8, Albert Mechelincklaan 1-16, 17, Dimitri Peniakofflaan 1-3, 4-27, 29-31, 2A, Jozef De Tillouxlaan 1-18, Kardinaal Mercierplein 1-40, 41, Koophandelsplein 1-28, 29, Opgeëistenstraat 1-4, 5-9, Schoolstraat 1-8, 10-24, Strijderslaan 1-16, 17-19, Verminktenlaan 1-16, 18-20, Vrijwilligerslaan 3-14, 16-36 (Zelzate)
Tuinwijk voor industriearbeiders, tussen 1921 en 1928 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Société Coopérative Locale des Habitations à Bon Marché de Selzaete naar ontwerp van Huib Hoste en Louis Van der Swaelmen. Na de Tweede Wereldoorlog aanpassingen door Geo Bontinck, Charles en Gérald Hoge.


Villa

Wodecqstraat 143 (Ronse)
Bovenop de heuvel zogenaamd Clairmont ingeplante grote villa in ruime tuin met mooi vergezicht gebouwd in opdracht van de heer Capelle Henry de Faveaux in 1952 naar ontwerp van architecten Ch. en G. Hoge. Anglo-Normandische cottagestijl met imitatievakwerk.


Villa en wegkapel

Ommegangstraat 1, zonder nummer (Brakel)
Gewitte bakstenen villa van twee bouwlagen, naar verluidt een uitbreiding en aanpassing van 1952-53 naar ontwerp van architecten Charles en Gérald Hoge van een bestaande woning van circa 1925 met bijbehorende wegkapel in tuinhoek aan de straat. Kapel, in 1952-53 verhoogd en aangepast in overeenstemming met de bouwstijl van de bijbehorende villa.


Villa in Anglo-Normandische stijl

Leiepark zonder nummer (Gent)
Imposante villa geïnspireerd op de Anglo-Normandische stijl met omringend beboomd park grenzend aan de Leie, gebouwd in 1936 op de plaats van een gesloopt kasteel van de familie de Hemptinne in opdracht van mevrouw Pierre Joos de ter Beerst - de Hemptinne. De ontwerpplannen dateren van 1935 en zijn van architect Charles Hoge.


Villa in cottagestijl

Ahornenlaan 14 (Antwerpen)
Imposante villa in cottagestijl op de hoek van Ahornenlaan en Vijverlaan, gebouwd in opdracht van André De Wever, naar een ontwerp door de architecten Charles en Gérald Hoge uit 1954.


Villa ontworpen door Gérald Hoge

Bruggenhoek 44 (Zottegem)
Modernistische villa, gebouwd in 1938 naar ontwerp van de Gentse architect Gérald Hoge in opdracht van de Zottegemse textielfabrikant Jacques Cantaert. Het ontwerp van de villa dialogeert met de omliggende, sobere tuinaanleg van de Gentse tuinarchitect Alfons Collumbien.


Villa Vogelzang met tuin

Nijverheidslaan 76 (Waasmunster)
Villa Vogelzang werd in 1913-1914 opgericht als buitenverblijf. De villa werd enigszins aangepast en uitgebreid door de Gentse architect Charles Hoge, mogelijk bijgestaan door zijn zoon Gerald. De in landschappelijke stijl aangelegde villatuin verwijst naar het oorspronkelijke heidelandschap met bebossing.


Vrijstaand herenhuis in tuin

Gentstraat 15 (Meulebeke)
Gentstraat nr. 15. Vrijstaand herenhuis in tuin, in oorsprong gebouwd in 1895 en in 1950 verbouwd in opdracht van Gerard Vande Vijvere naar ontwerp (1948) van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge. Historiek. In 1895 wordt op een onbebouwde "meers" een neoclassicistisch herenhuis met haaks bijgebouw opgericht in opdracht van de weduwe en de kinderen van notaris Emiel Bossuyt uit M


Weverij Robijns, brouwerij de Fontein

Balegemstraat 16 (Oosterzele)
Gedeeltelijk bewaard landelijk industrieel complex. In 1866 werd de bestaande weverij aangepast en vergroot tot een mechanische weverij met stoommachine; naar verluidt in 1887 omgevormd en vergroot tot een bierbrouwerij. Lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel van één bouwlaag onder parallelle zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Verder nog koetshuis, kleinere bedrijfsgebouwen en een vrijstaande, hoge ronde bakstenen schoorsteen, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw.


Woning Remy Van Wauwe

Ter Rivierenlaan 40 (Antwerpen)
Grote burgerwoning in late cottagestijl, de façade combineert een lijstgevel met brede puntgevel, in 1959 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Charles en Gérald Hoge.


Thema's

Ontwerper van

Hagedoornlaan

Patijntjestraat

Vijfseweg (Sint-Eloois-Vijve)