Persoon

Delafontaine, Gustaaf

ID
6164
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6164

Beschrijving

Zoon van een schrijnwerker-meubelmaker uit Dentergem. Studeerde van 1906 tot 1911 aan Sint-Lukas in Gent en behaalde er de Grote Prijs voor Beeldhouwkunst. Werkte vervolgens op de ateliers van Mathias Zens en Aloïs De Beule in Gent, en startte in 1913 een eigen atelier in Dentergem. Na zijn huwelijk met Edmonde Dosfel in 1922 vestigde Delafontaine zich in Menen. In die periode legde hij zich toe op de restauratie en reconstructie van beelden en kerkmeubelen uit de verwoeste kerken van de frontstreek. Hij is de auteur van talrijke Heilig Hartbeelden en Vredesmonumenten.

SMEETS A. 1960: De beeldhouwkunst in Menen, Vlaanderen 9.51, 182-183 [online], https://www.dbnl.org/tekst/_vla016196001_01/_vla016196001_01_0059.php (geraadpleegd op 5 februari 2021).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats (Moorslede)
Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.


Decanale kerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein (Roeselare)
Laatgotische kerk van 1504 met beschermde westtoren, ter vervanging van middeleeuws bedehuis dat in 1488 door troepen van Maximiliaan van Oostenrijk in brand werd gestoken. Tijdens de godsdiensttroebelen van de tweede helft van de 16de eeuw (1566, 1582) gebruikt als verblijfplaats voor doortrekkende legerbenden.


Dokterswoning met apotheek

Hekkestraat 18 (Puurs-Sint-Amands)
Enkelhuis van drie traveeën met verhoogde begane grond in eclectische stijl met art-deco-inslag, naar ontwerp van architect M. Van den Hende van van circa 1932.


Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en gesneuvelde opgeeïsten van de beide wereldoorlogen

Statiestraat (Dentergem)
Op de hoek met Meulebekesteenweg, gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en gesneuvelde opgeeïsten van de beide wereldoorlogen. De eerste onthulling gebeurt op 12 juni 1927, in 1954 wordt het monument overgebracht naar de huidige plaats. Arduinen beeldengroep met beeld van de Salvator Mundi op een arduinen sokkel, zie opschrift uitgevoerd door "G. DELAFONTAINE, MEENEN".


Heilig Hartbeeld

Werkenplein (Kortemark)
Heilig Hartbeeld opgericht in 1931. Bronzen beeld op veelzijdige zuil van blauwe hardsteen op verbredende sokkel met art-decogetinte bloemenfries en bronzen engelenfiguren. Op de voorzijde van de sokkel, inscripties "HIJ MOET HEERSCHEN" en "A.D. 1931". Bronzen Heilig Hartbeeld, aan de achterzijde gesigneerd Gustaaf Delafontaine (Menen) en bronsgieterij Vindevogel (Zwijnaarde).


Heilige Martinuskerk

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.


Kerkhof

Bavikhovedorp (Harelbeke)
Kerkhof, gelegen rond de in oorsprong romaanse Sint-Amanduskerk die echter verschillende (ver)bouwfases kende waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw.


Oorlogsmonument

Goethalsplaats (Meulebeke)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten - Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht op de plaats van de 17de-eeuwse herberg "De Swaene" in opdracht van het gemeentebestuur naar ontwerp van G. Delafontaine (Dentergem); plechtig onthuld op 22 juni 1924 door kanunnik Mahieu. 


Orgel kerk Sint-Bavo

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Het huidig instrument werd in 1937 gebouwd door J. Anneessens (Menen), en de orgelkast door G. Delafontaine (Menen). Een totale ombouw greep plaats in 1998, door J. Bruggeman (Marke).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Stationstraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1936-1938 naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe (Tielt).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Georiënteerde neogotische kerk van 1865, opgericht onder meer naar aanleiding van de bevolkingsexplosie in de tweede helft van de 19de eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus

Kerkstraat (Dentergem)
Parochiekerk van Dentergem naar ontwerp van de Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison. Georiënteerde neogotische parochiekerk uit 1854-1856, met oudere westtoren, daterend uit 1613. Gelegen in de dorpskern van Dentergem.


Parochiekerk Sint-Jozef

Deken De Saegherplein (Roeselare)
Zuidnoord-georiënteerde kruisbasiliek met gestileerde neoromaanse inslag van 1950-1951 naar ontwerp van Maurice Allaert.


Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


Parochiekerk Sint-Mattheus met kerkhof

Gijzelbrechtegemstraat (Anzegem)
Niet georiënteerd landelijk kerkje gelegen op een heuvelrug ten noorden van de Scheldevallei. Omringend kerkhof op rechthoekige plattegrond afgezet door bakstenen muur. Neogotisch bedehuis opgetrokken tussen 1854 en 1859, naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison.


Pastorie, Heilig Hartbeeld en tuin

Lekedorpstraat 87 (Diksmuide)
Pastorie met omringende tuin met onder meer rode beuk, lindes en eik, gelegen op een historische omwalde site. Ten zuiden, toegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers. Aan de straatzijde, Heilig Hartbeeld van de hand van G. Delafontaine, opgericht in 1953 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Heilig Hartebond.


Sint-Vincentiuscollege

Gezelleplein 11 (Ieper)
Bisschoppelijk college gesticht in 1834 en oorspronkelijk gehuisvest in het voormalige bisschoppelijk paleis in de Janseniusstraat.


Taalgrenswacht

Blauwesteen 52 (Ronse)
Voorheen zogenaamd "Taalgrenswacht". Villa gebouwd in 1923 in opdracht van Florimond Grammens, later bekend actievoerder rond de taalgrens en de toepassing van de taalwetten. Bijpassende bakstenen omheining van voortuin later voorzien van eenvoudig bakstenen Sint-Lutgardiskapelletje met reliëf van beeldhouwer Delafontaine (Menen).

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw & Sint-Stefanus

Kerkstraat (Dentergem)
In 1755 werd door de parochie Dentergem voor het eerst een orgel aangekocht (een tweedehands-instrument uit Ardooie); verdere gegevens hierover ontbreken. In 1913 werd een totaal nieuw orgel gebouwd door Gebroeders Vereecken, orgelbouwers in Gijzegem.


Orgel kerk Sint-Petrus

Noordstraat 1a (Lo-Reninge)
Het oorspronkelijk orgel was gebouwd door Jacobus van Eynde in 1714. Over de verdere geschiedenis tot aan de Eerste Wereldoorlog zijn geen gegevens bekend, behalve een werk door Petrus Albertus Loncke, vermoedelijk te situeren na de werken aan de kerk van 1860-1870. Dit orgel zou vernield zijn in 1914-18; de vraag dient gesteld in welke mate het instrument zelf beschadigd was, aangezien de orgelkast in veiligheid werd gebracht in Parijs en nadien wél kon gerecupereerd worden. In 1937 hebben Jos en Pieter Loncke geopteerd voor de bouw van een volledig nieuw instrument in de daartoe aangepaste oude kast.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.


Parochiekerk Sint-Martinus

Liebaardstraat (Waregem)
Parochiekerk van Desselgem, toegewijd aan Sint-Martinus. Neoclassicistische parochiekerk van 1841-1843 met bewaarde 18de-eeuwse westtoren.


Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.


Sint-Catharinakerk

Heirweg 155 (Roeselare)
Modern bedehuis van 1968 naar ontwerp van J. Delie (Roeselare). Constructie van beton en betonglas; betonskelet aan zij- en koorgevels bekleed met gele baksteen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Delafontaine [online], https://id.erfgoed.net/personen/6164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.