Persoon

Delafontaine, Gustaaf

ID
6164
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6164

Beschrijving

Zoon van een schrijnwerker-meubelmaker uit Dentergem. Studeerde van 1906 tot 1911 aan Sint-Lukas in Gent en behaalde er de Grote Prijs voor Beeldhouwkunst. Werkte vervolgens op de ateliers van Mathias Zens en Aloïs De Beule in Gent, en startte in 1913 een eigen atelier in Dentergem. Na zijn huwelijk met Edmonde Dosfel in 1922 vestigde Delafontaine zich in Menen. In die periode legde hij zich toe op de restauratie en reconstructie van beelden en kerkmeubelen uit de verwoeste kerken van de frontstreek. Hij is de auteur van talrijke Heilig Hartbeelden en Vredesmonumenten.

SMEETS A. 1960: De beeldhouwkunst in Menen, Vlaanderen 9.51, 182-183 [online], https://www.dbnl.org/tekst/_vla016196001_01/_vla016196001_01_0059.php (geraadpleegd op 5 februari 2021).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats zonder nummer (Moorslede)
Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.


Decanale kerk Sint-Jacobus-de-Meerdere

Kerkplein zonder nummer (Lichtervelde)
Georiënteerde kruisbasiliek te midden van grastuin begrensd door een laag bakstenen muurtje geritmeerd door postamenten, met gebruik van arduin voor plint en topstuk.


Decanale kerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein zonder nummer (Roeselare)
Laatgotische kerk van 1504 met beschermde westtoren, ter vervanging van middeleeuws bedehuis dat in 1488 door troepen van Maximiliaan van Oostenrijk in brand werd gestoken. Tijdens de godsdiensttroebelen van de tweede helft van de 16de eeuw (1566, 1582) gebruikt als verblijfplaats voor doortrekkende legerbenden.


Dokterswoning met apotheek

Hekkestraat 18 (Puurs-Sint-Amands)
Enkelhuis van drie traveeën met verhoogde begane grond in eclectische stijl met art-deco-inslag, naar ontwerp van architect M. Van den Hende van van circa 1932.


Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en gesneuvelde opgeeïsten van de beide wereldoorlogen

Statiestraat zonder nummer (Dentergem)
Op de hoek met Meulebekesteenweg, gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en gesneuvelde opgeeïsten van de beide wereldoorlogen. Oorspronkelijk stond het monument, zie een oude foto, in het centrum van Dentergem, vóór de pastorie, nu het gemeentehuis. De eerste onthulling gebeurt op 12 juni 1927, in 1954 wordt het monument overgebracht naar de huidige plaats. Heden omgeven door een ruim plantsoen, ingeplant in de scherpe hoek die de Statiestraat hier met de Meulebekesteenweg maakt.


Heilig Hartbeeld

Werkenplein zonder nummer (Kortemark)
Werkenplein z.nr. Heilig Hartbeeld opgericht in 1931. Bronzen beeld op veelzijdige zuil van blauwe hardsteen op verbredende sokkel met art-decogetinte bloemenfries en bronzen engelenfiguren. Op de voorzijde van de sokkel, inscripties "HIJ MOET HEERSCHEN" en "A.D. 1931". Bronzen Heilig Hartbeeld, aan de achterzijde gesigneerd G. Delafontaine (Menen) en bronsgieterij Vindevogel (Zwijnaarde


Heilige Martinuskerk

Kerkplein zonder nummer (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint.


Kerkhof

Bavikhovedorp zonder nummer (Harelbeke)
Kerkhof, gelegen rond de in oorsprong romaanse Sint-Amanduskerk die echter verschillende (ver)bouwfases kende waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw.


Onze-Lieve-Vrouwekerk

Stationstraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1936-1938 naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe (Tielt).


Oorlogsmonument

Goethalsplaats zonder nummer (Meulebeke)
Goethalsplaats z.nr. Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten - Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht op de plaats van de 17de-eeuwse herberg "De Swaene" in opdracht van het gemeentebestuur naar ontwerp van G. Delafontaine (Dentergem); plechtig onthuld op 22 juni 1924 door kanunnik Mahieu. Geplaatst bij de vrijheidsboo


Orgel kerk Sint-Bavo

Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke)
Het huidig instrument werd in 1937 gebouwd door J. Anneessens (Menen), en de orgelkast door G. Delafontaine (Menen).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Georiënteerde neogotische kerk van 1865, opgericht onder meer naar aanleiding van de bevolkingsexplosie in de tweede helft van de 19de eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus

Kerkstraat zonder nummer (Dentergem)
Parochiekerk van Dentergem naar ontwerp van de Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison. Georiënteerde neogotische parochiekerk uit 1854-1856, met oudere westtoren, daterend uit 1613. Gelegen in de dorpskern van Dentergem.


Parochiekerk Sint-Jozef

Deken De Saegherplein zonder nummer (Roeselare)
Zuidnoord-georiënteerde kruisbasiliek met gestileerde neoromaanse inslag van 1950-1951 naar ontwerp van Maurice Allaert (Kortrijk).


Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein zonder nummer (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk (zie Werkenplein zonder nummer, kerkhof) is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk is bijkomend als monument beschermd. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Rondom de kerk, omlopend pad in bakstenen op hun kant.


Parochiekerk Sint-Mattheus met kerkhof

Gijzelbrechtegemstraat zonder nummer (Anzegem)
Niet georiënteerd landelijk kerkje gelegen op een heuvelrug ten noorden van de Scheldevallei. Omringend kerkhof op rechthoekige plattegrond afgezet door bakstenen muur. Neogotisch bedehuis opgetrokken tussen 1854 en 1859, naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison.


Pastorie

Lekedorpstraat 87 (Diksmuide)
Pastorie met omringende tuin met onder meer rode beuk, lindes en eik.


Sint-Vincentiuscollege

Gezelleplein 11 (Ieper)
Bisschoppelijk college gesticht in 1834 en oorspronkelijk gehuisvest in het voormalige bisschoppelijk paleis in de Janseniusstraat.


Taalgrenswacht

Blauwesteen 52 (Ronse)
Voorheen zogenaamd "Taalgrenswacht". Villa gebouwd in 1923 in opdracht van Florimond Grammens, later bekend actievoerder rond de taalgrens en de toepassing van de taalwetten. Bijpassende bakstenen omheining van voortuin later voorzien van eenvoudig bakstenen Sint-Lutgardiskapelletje met reliëf van beeldhouwer Delafontaine (Menen).

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw & Sint-Stefanus

Kerkstraat zonder nummer (Dentergem)
In 1755 werd door de parochie Dentergem voor het eerst een orgel aangekocht (een tweedehands-instrument uit Ardooie); verdere gegevens hierover ontbreken. In 1913 werd een totaal nieuw orgel gebouwd door Gebroeders Vereecken, orgelbouwers in Gijzegem.


Orgel kerk Sint-Petrus

Lo (Lo-Reninge)
Het oorspronkelijk orgel was gebouwd door Jacobus van Eynde in 1714. Over de verdere geschiedenis tot aan WO I zijn geen gegevens bekend, behalve een werk door Petrus Albertus Loncke, vermoedelijk te situeren na de werken aan de kerk van 1860-1870. Dit orgel zou vernield zijn in 1914-18; de vraag dient gesteld in welke mate het instrument zelf beschadigd was, aangezien de orgelkast in veiligheid werd gebracht in Parijs (in het kader van de "Mission Dhuicque") en nadien wél kon gerecupereerd worden. In 1937 hebben Jos en Pieter Loncke geopteerd voor de bouw van een volledig nieuw instrument in de daartoe aangepaste oude kast, aangezien het materiaal uit het oude orgel mogelijk nog bestond, maar niet geïdentificeerd kon worden tussen de naar Parijs gevoerde materialen.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs (epoxyhars) met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer (Schoten).


Parochiekerk Sint-Martinus

Liebaardstraat zonder nummer (Waregem)
Parochiekerk van Desselgem, toegewijd aan Sint-Martinus. Neoclassicistische parochiekerk van 1841-1843 met bewaarde 18de-eeuwse westtoren.


Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Beschermd als monument bij K.B. van 20.02.1939 en omgeving beschermd als stadsgezicht als onderdeel van de stadskern van Lo bij M.B. van 23.11.1994.


Sint-Catharinakerk

Heirweg zonder nummer (Roeselare)
Modern bedehuis van 1968 naar ontwerp van J. Delie (Roeselare). Constructie van beton en betonglas; betonskelet aan zij- en koorgevels bekleed met gele baksteen.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Delafontaine [online] https://id.erfgoed.net/personen/6164 (Geraadpleegd op )