Persoon

Callebert, Albert

ID
618
URI
https://id.erfgoed.net/personen/618

Beschrijving

Architect die vooral actief was in Roeselare tijdens het interbellum.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Hugo Verrieststraat 9 (Roeselare)
Woonhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van Albert Callebert van 1911 in opdracht van beeldhouwer Jules Lagae. Lijstgevel van witte baksteen verfraaid met gele baksteen, arduin en gietijzeren elementen.


Burgerhuis

Ardooisesteenweg 36 (Roeselare)
Huis van vijf traveeën, twee bouwlagen en mezzanino onder pannen zadeldak. Lijstgevel op hoge arduinen plint in 1924 bepleisterd naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare).


Burgerhuis met magazijn

Stationsdreef 77-79 (Roeselare)
Breedhuis met magazijn en aanhorigheden naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare), van 1911.


Cichoreifabriek Van Tieghem-Dupont

Mariastraat 18-20 (Roeselare)
Gebouwen van de vroegere cichoreifabriek Van Tieghem.


Eclectisch burgerhuis

Ooststraat 19 (Roeselare)
Voormalig woonhuis, voorgevel met enkelhuisopstand vernieuwd in eclectische stijl van 1913 naar ontwerp van Albert Callebert. Gevelparement van bossage en gebruik van arduin voor de waterlijst, erker en vensteromlijstingen. Linker travee benadrukt door erker, rechter travee met schouderboogvormig venster in omlijsting met hanenkam en negblokken. Gemarkeerde overkragende kroonlijst met segmentboogvormig verloop boven erkertravee.


Eclectisch burgerhuis ontworpen door A. Callebert

Hugo Verrieststraat 26 (Roeselare)
Eclectisch enkelhuis naar ontwerp van architect A. Callebert (Roeselare) van 1903. Drie traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van mansardedak en schilddak met vorstkam boven de rechter venstertravee.


Eclectisch herenhuis

Ooststraat 76 (Roeselare)
Eclectisch dubbelhuis van 1902 naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare).


Eenheidsbebouwing van sociale woningen

Jozef De Meesterstraat 7-9, 13-19 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing, oorspronkelijk bestaande uit rijhuizen naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare) in opdracht van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel".


Herberg met aanpalende woningen

Spanjestraat 203-211 (Roeselare)
Hoekcomplex van voormalige herberg en oorspronkelijk zes, vandaag vier woonhuizen van 1923 naar ontwerp van Albert Callebert.


Hoekhuis naar ontwerp van Albert Callebert

Ooststraat 107 (Roeselare)
Voormalige juwelierszaak Vandeputte-Duyvewaardt van 1903 naar ontwerp van Albert Callebert. Hoekpand van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen halsgevel verlevendigd met natuursteen. Gevelopbouw en -versiering aanknopend bij de neo-Vlaamserenaissance-stijl van de eeuwwisseling door onder meer materiaalgebruik, huis- en geveltype, en rechthoekige muuropeningen.


Hoekpand ontworpen door Alfons Van Coillie

Sint-Michielsstraat 23 (Roeselare)
Woonhuis met gevel van 1925 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).


Houtmagazijn van pianofabrikanten Derdeyn

Koning Albert I-laan 19 (Roeselare)
Voormalig, lager gelegen houtmagazijn van pianofabrikanten gebroeders Derdeyn, daarna achtereenvolgens bliksemafleider-, schietspoelen- en bedspreifabriek, heden groothandel zogenaamd "Electro-Mandel", naar ontwerp van Albert Callebert van 1897, oorspronkelijk toegankelijk via Veldstraat.


Klooster en retraitehuis paters redemptoristen

Delaerestraat 33, 37, 41, Leenstraat 35-37, Sint-Alfonsusstraat 42 (Roeselare)
In 1868 vestigden de paters redemptoristen zich te Roeselare. Deze "Congregatie van de Allerheiligste Verlosser/Congregatio Sanctissimi Redemptoris", was in 1732 gesticht met als hoofddoel de bijzondere pastorale zorg voor de in de gewone zielzorg verwaarloosde bevolkingsgroepen.


Magazijnen

Gieterijstraat 18-22 (Roeselare)
Magazijnen, gekenmerkt door rondbogige muuropeningen met waterlijst van gesinterde baksteen. Nummer 22 naar ontwerp van Albert Callebert van 1905, nummers 18-20 reeds bestaande in respectievelijk 1889 en 1914 en gewijzigd in 1924.


Sint Pieterscollege

Weststraat 113-117 (Blankenberge)
In 1869, bouw van een klooster en schoolcomplex door de Zusters van de Heilige Jozef (Brugge). Zogenaamd "Priestergebouw" van 1897 naar ontwerp van de Roeselaarse architect Albert Callebert. Vrij lang klassengebouw van circa 1934 met nieuw zakelijke inslag, gesigneerd Raphaël Speybroeck (Blankenberge).


Sociale woonwijk Mandelkwartier

Beversesteenweg 80-86, 140-158, Eksaardestraat 1-76, 78-94, Hammestraat 1-101, Herentalslaan 1-40, 41-49, Mandeldreef 1-82, 84, Mandellaan 50-140, Meulebekestraat 2-6, 7-52, Munitieplein, Munitiestraat 2-4, 5-20, 21-31, Toekomststraat 1-5, 6-23, 25-31 (Roeselare)
Arbeiderswijk met ruim 300 woningen waaronder enkele rijkswachterswoningen, gebouwd tijdens het interbellum door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel naar ontwerp van de Roeselaarse architecten Ernest Apers, Albert Callebert, René Doom, Valère Duyvewaardt, Franz Seroen en Alfons Van Coillie.


Stadswoning neo-Vlaamse-renaissancestijl

Delaerestraat 1-3 (Roeselare)
Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, schubben, mechanische pannen) met twee oeils-de-boeuf. In 1908 uitgebreid met twee traveeën links.


Villa Campagne

Veldstraat 29 (Roeselare)
Villa in cottagestijl naar ontwerp van Albert Callebert van 1900.


Villa met bijgebouwen

Veldstraat 25 (Roeselare)
Oorspronkelijk twee haakse volumes.


Villa ontworpen door Valère Duyvewaardt

Veldstraat 27 (Roeselare)
Villa van één bouwlaag en zes traveeën in cottagestijl. Rechter deel van vijf traveeën gebouwd in 1910 naar ontwerp van Valère Duyvewaardt.


Wegkapel ontworpen door Albert Callebert

Groenestraat 46 (Roeselare)
Wegkapelletje van 1890 naar ontwerp van Albert Callebert en in opdracht van Oostendse handelaar. IJzeren toegangshek tussen twee postamenten. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat).


Werkplaats van Blekerij De Vaart

Trakelweg 51 (Roeselare)
Voormalige werkplaats van maatschappij Blekerij De Vaart naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare) van 1927. Dieperin gelegen gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen.


Weverij

Bollenstraat 21A-C (Roeselare)
Vroegere lijnwaadweverij van de Naamloze Maatschappij Flipts en Dobbels, naar ontwerp van Albert Callebert van 1910: heropbouw en uitbreiding van de bakstenen gebouwen tijdens het interbellum. Kabelgang van één travee en twee bouwlagen onder plat dak, verhoogd omstreeks 1931 naar ontwerp van P. Van Moerkerke bij het aansluitende magazijn van vijf op twee traveeën van drie bouwlagen onder plat dak. Opslagplaatsen aan de straatzijde.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Callebert [online], https://id.erfgoed.net/personen/618 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.