Persoon

Peeters, Frans

ID
6199
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6199

Beschrijving

Frans Peeters wordt als architect met een diepchristelijke geloofsovertuiging vooral geassocieerd met zijn oeuvre in de kerkelijke sfeer, in het bijzonder met zijn latere monumentale en strak geometrisch vormgegeven realisaties zoals de parochiekerk Sint-Jan Evangelist te Wilrijk (1933), de Eeuwfeestkapel (1934) van het Klein Seminarie te Hoogstraten, en het noviciaat voor de Witte Paters (1937) te Vrasene. Peeters was nochtans een veelzijdig architect die tijdens zijn korte loopbaan, in en om Antwerpen ook woonhuizen, scholen en winkelinrichtingen ontwierp. Zijn vroege profane werk was traditioneel van opvatting en zeer decoratief. Midden de jaren 1920 sloten zijn gebouwen qua vormentaal en materiaalbehandeling aan bij de eigenzinnige art-decostijl van Jozef (Jef) Huygh met wie hij bevriend was. Een half decennium later was Peeters echter geëvolueerd naar een modernistische vormentaal waarin aanvankelijk nog art-deco-accenten doorklonken.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis Wellens-Vermeiren

Vlaamsekunstlaan 25 (Antwerpen)
Bel-etagewoning in zakelijke art deco, in 1933-1934 gebouwd in opdracht van het echtpaar A. Wellens-Vermeiren naar een ontwerp van de Antwerpse architect Frans Peeters. De woning is opgetrokken op een perceel voor gesloten bebouwing dat in mei 1933 van de stad Antwerpen werd aangekocht en is een van de vroege realisaties in de Tentoonstellingswijk.


Conciërgewoning van het Klein Seminarie

Vrijheid 232 (Hoogstraten)
Halfvrijstaand huis in art deco/nieuwe zakelijkheid van 1932 naar ontwerp van F. Peeters.


Decanale kerk Sint-Jan-Evangelist

Kolonel Slaterplein 1 (Antwerpen)
Driebeukige pseudo-basiliek met vrij massieve toren onder leien spits, naar ontwerp van Frans Peeters, opgericht in 1932-1933, voltooid en ingewijd in 1936.


Eclectisch burgerhuis

Velodroomstraat 68 (Antwerpen)
Deze grote eclectische burgerwoning werd in 1922 getekend door architect Frans Peeters. Peeters was een Antwerps architect, die behalve een hele reeks kerken, ook woonhuizen, scholen en winkelinrichtingen heeft ontworpen.


Eenheidsbebouwing van veertien sociale woningen

Kloosterbaan 21-47 (Arendonk)
Ensemble van veertien sociale woningen, gebouwd in opdracht van de toenmalige Arendonkse Maatschappij voor Goedkope Woningen naar ontwerp van de Antwerpse architect Frans Peeters.


Historisch kasteeldomein De Blauwe Toren

de Manlaan 50 (Jabbeke)
"De Blauwe Toren" is een historisch kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare, begrensd door de Legeweg ten zuiden, de Hogeweg ten noorden, de grens met Sint-Andries ten oosten en ten westen de de Manlaan, eigenlijk de dreef naar het domein vanaf de Gistelsteenweg, die pas in 1960 is verhard en aan de gemeente overgedragen.


Katholieke Normaalschool

Raapstraat 4 (Antwerpen)
Kapel en internaat van de Katholieke Normaalschool. Gebouw in art-decostijl, opgetrokken voor rekening van de Vrije Katholieke Scholen der Dekenijen van Antwerpen, naar een ontwerp door de architect Frans Peeters uit 1927. Dit laatste kwam in twee versies tot stand, een eerste uit september en een tweede uit december, waarmee in mei 1928 een bouwvergunning werd verkregen.


Klein Seminarie

Vrijheid 234 (Hoogstraten)
Katholieke school, heden met lagere en middelbare graad, in 1835 opgericht als aartsbisschoppelijk college met klassieke en moderne humaniora, in 1837 door Monseigneur Sterckx verheven tot Klein Seminarie.


Klooster van de witte paters

Borsbeeksesteenweg 45 (Boechout)
U-vormig voormalig kloostergebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, sinds 1971 Capenberg-Oxaco Center.


Modernistisch appartementsgebouw

Pater De Dekenstraat 30/1 (Antwerpen)
Appartementsgebouw met centrale ingang onder luifel, drie bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van Frans Peeters van 1937.


Modernistisch appartementsgebouw

Britselei 46 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw in opdracht van A. Marchant, naar een ontwerp door de architect Frans Peeters uit 1937-38. Opgetrokken na afbraak van een neoclassicistische rijwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, telt het gebouw zeven bouwlagen onder een plat dak.


Parochiekerk Heilig Hart

Heuvel 16 (Kalmthout)
Moderne gotische bakstenen kerk van 1938-39 naar ontwerp van architect Frans Peeters.


Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Maria

Vredestraat 93 (Antwerpen)
Ommuurd bak- en zandstenen gebouwencomplex in eclectische neorenaissancestijl naar ontwerp van Richard Vaes, van 1903-07 en ontworpen als regionaal ziekenhuis.


Villa

Zwanenlaan 10 (Antwerpen)
Villa met licht verspringende volumes van twee bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van Frans Peeters van 1930.


Woning Leo Scheere

Venneborglaan 48 (Antwerpen)
Modernistische woning van drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een zwart pannen zadeldak met breed centraal dakvenster, getekend door architect Frans Peeters in 1938.


Thema's

Ontwerper van

Ruytenburgstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Peeters [online] https://id.erfgoed.net/personen/6199 (Geraadpleegd op )