Persoon

Galoppin, Emile Edmond

ID
6210
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6210

Beschrijving

Tuinarchitect, lesgever aan de rijkstuinbouwschool van Vilvoorde in de periode 1870-1902. In opdracht van koning Leopold II ontwierp hij diverse parken en squares in Brussel; hij maakte hiervoor gebruik van de Engelse landschapsstijl in reactie op de formele Franse tuinaanleg met classicistisch karakter.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

De Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


Kasteel Grenier

Molenstraat 69-77 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.


Kasteel Groenenberg

Groenenberg 25, Konijnestraat 172, 172A-B (Sint-Pieters-Leeuw, Lennik)
Eclectisch kasteel gebouwd in 1895 en uitgebreid in 1935 naar ontwerp van Victor Evrard, hoeve uit 1891 en uitgebreid rond 1900, stallen, moestuin met serre, een lustpaviljoentje en boswachterswoning, gelegen in een mooi park aangelegd in 1906.


Kasteeldomein Bulskampveld

Bulscampveld 9 (Beernem)
Kasteel sinds juni 2006 in gebruik als bezoekerscentrum. Het geeft onderdak aan een natuur- en milieu-educatief centrum en een toeristisch onthaalpunt voor het Houtland.


Kasteelpark van Veulen

Kasteelstraat zonder nummer (Heers)
Kasteeldomein van circa 10 hectare met landschappelijk park, vertrekkend van een vermoedelijk deels gerealiseerd 18de-eeuws ontwerp voor een 'jardin anglo-chinois', later aangepast in vroeg-landschappelijke stijl en uitgebreid naar plannen van landschapsarchitect Galoppin.


Landhuis Pharazijnshof

Kapelsestraat 37 (Kapellen)
Grote villa in cottagestijl van circa 1900 naar ontwerp van architect M. De Braey. De noordvleugel met toren is een latere toevoeging. Recente schoolgebouwen aan westzijde.


Park van het Kasteel Groenenberg

Groenenberg 25 (Lennik), Konijnestraat 170-172 (Sint-Pieters-Leeuw)
Kasteel in eclectische stijl met neotraditionele inslag van circa 1890 met kasteelhoeve en boswachterswoning in kasteelpark van 45 hectare met vijver, omstreeks 1900 aangelegd in late landschappelijke stijl, gedeeltelijk naar ontwerp van Emile Galoppin; gedurende 35 jaar onbewoond en verlaten; gerestaureerd in 1981-1990 en voor het publiek opengesteld.


Villa Galoppin met tuin

Sellaerstraat 7 (Steenokkerzeel)
Villa uit 1910, gebouwd voor de befaamde tuin- en landschaps­architect Emile-Edmond Galoppin (1851-1919), in een informele tuin van 14 are.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Galoppin [online] https://id.erfgoed.net/personen/6210 (Geraadpleegd op )