Persoon

Dewulf, Joseph

ID
6231
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6231

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Cottage

Tieltstraat 13 (Ruiselede)
Tieltstraat nr. 13. Cottage gelegen in een beboomde en omhaagde tuin, volgens kadaster opgetrokken ca. 1926. Cf. gevelsteen ontworpen door architect "J. DEWULF / BOUWKUNDIGE". Bouwheer is Léon Van Holder, dokter en zoon van August (1861-1952), eveneens dokter. Baksteenbouw van twee bouwlagen op onregelmatige plattegrond onder schild- en zadeldaken met brede dakranden (mechanische pannen).


Dokterswoning uit 1928

Urseldorp 1 (Aalter)
Dokterswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1928 op de plaats van het oude Ghiselhuus, naar ontwerp van architect J. Dewulf en E. Vandenheuvel voor de binnenplans.


Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geheel van meerdere gebouwen gegroepeerd rond enkele binnenplaatsen en aansluitend met de schoolgebouwen (zie Pensionaatstraat nummer 10) en het R.V.T (zie Pensionaatstraat nummer 8) die in oorsprong bij het klooster hoorden.


Landhuis Reedpool

Bruggesteenweg 82 (Ruiselede)
Bruggesteenweg nr. 82. Dieper gelegen landhuis z.g. "<italic>Reedpool</italic>", bevindt zich temidden van een groot domein. Toegankelijk vanaf de Bruggesteenweg via een rechte aardeweg door een smal stuk land, z.g. de "<italic>Striepe</italic>". In 1947 gebouwd i.o.v. jonkheer Guillaume van Pottelsberghe de la Potterie (1902-1994) op het "<italic>Gentse Veld</italic>" en ontworpen door de


Neoclassicistisch herenhuis

Kasteelstraat 7 (Ruiselede)
Monumentaal neoclassicistisch herenhuis, gelegen in een ruime, beboomde tuin. Opgenomen binnen het beschermde dorpsgezicht van Ruiselede, beschermd bij M.B. van 12/02/1999. In 1866 gebouwd in opdracht van Maria-Louisa De Roo. In 1903 registreert het kadaster een broeikas in de tuin die er zeker al vijf jaar staat.


Onderwijzerswoning

Brandstraat 81 (Ruiselede)
Brandstraat nr. 81. Onderwijzerswoning, volgens kadastergegevens daterend van ca. 1936. Vermoedelijk ontworpen door architect Joseph Dewulf (Ruiselede). Vrijstaande woning van twee bouwlagen met omliggende tuin. Opgetrokken in gele baksteen onder tentdak (zwarte, mechanische pannen) gecombineerd met accenten van witte pleister bij de vensters, oplopende erker en brede, omlopende lijsten.


Parochiaal centrum Den Tap

Aalterstraat 10 (Ruiselede)
Aalterstraat nr. 10. Parochiaal centrum z.g. "DEN TAP" cf. opschrift. Voormalige locatie van herberg z.g. "<italic>De Katholieke Kring</italic>". Volgens kadastergegevens oorspronkelijk opgericht ca. 1874. Volgens de literatuur wordt op deze locatie een 'Vrije Knechtenschool' opgericht in 1879. Het onderwijzend personeel bestaat aanvankelijk uit leken. Tussen 1896 en 1937 geven de <italic>


Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat zonder nummer (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom (1797-1884) en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse (1814-1873) uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune (1821-1894).


School

Leopoldstraat 25 (Avelgem)
Gebouwencomplex deels in gebruik door het Sint-Jan-Berchmanscollege, deels door kinderopvang zogenaamd "Viencentje".


Schoolgebouw Instituut Sancta Maria

Pensionaatstraat 10 (Ruiselede)
Ontstaan als onderdeel van het gebouwencomplex van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, te samen met het kloostergebouw zelf en het R.V.T. De kloosterorde wordt opgericht in 1688 als "Verghaederinghe van Gheestelycke Dochters".


Wantebeekkapel

Kruiskerkestraat zonder nummer (Ruiselede)
Onze-Lieve-Vrouwkapel in 1954 opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar. Gebouwd op initiatief van de het klooster en gefinancierd door de Kruiskerkenaren. Architect is Joseph Dewulf uit Ruiselede. Roodbakstenen kapel met klokkentorentje, gebruik van bruine baksteen voor de plint en de omlijsting van de segmentboogvormige deur.