Persoon

Velleman, P.D.

ID: 6277   URI: https://id.erfgoed.net/personen/6277

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis

Sleidinge-Dorp 54 (Evergem)
Gemeentehuis. Oorspronkelijk brouwerij met herenhuis. Brouwerij Van Damme-Velleman werd opgericht door burgemeester J.C. Van Damme in 1824. Bouw van brouwerij en woning naar ontwerp van architect P.D. Velleman in 1825.


Kasteel Steevliet

Heusdenbaan 67 (Melle)
Ingeplant in een park waarvan de omvang, afgezien van een strook villakavels aan Heusdenbaan, nog grosso modo overeenstemt met de begrenzing die het buitengoed in de tweede helft van de 18de eeuw bezat.


Kasteel van Ronsele

Stoktevijver 43 (Lievegem)
Onderkelderd kasteel in neo-Lodewijk-XVI-stijl van 1920 op rechthoekig grondplan met gecementeerde gevels van twee bouwlagen hoog onder een pseudo-mansardedak.


Neoclassicistisch prieeltje

Oosterzelesteenweg zonder nummer (Wetteren)
Neoclassistisch prieeltje gelegen bij de op- en afrit van de E40 in Wetteren. Afkomstig uit het park van het domein Steevliet te Melle (Heusdenbaan) waar het in 1965 door een verbreding van de weg moest verdwijnen.


Parochiekerk Sint-Hermes

Kaatsspelplein zonder nummer (Ronse)
Eerste vermelding in 831 van een "cella" te Hrodhenake, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus, door de traditie vereenzelvigd met de site van de huidige Sint-Hermeskerk.


Parochiekerk Sint-Martinus

Baarledorpstraat zonder nummer (Gent)
Oudste vermelding van de kerk van Baarle in 1025. Bouw van een nieuwe kerk na de opheffing van Baarle als zelfstandige gemeente.


Parochiekerk Sint-Vedastus

Rijselstraat 52A (Menen)
* Rijselstraat nr. +52. Decanale kerk Sint-Vedastus De Sint-Vedastuskerk is de hoofdkerk van het decanaat van Menen dat in 1803 werd opgericht. Kerk beschermd als monument bij M.B. van 12 januari 1987. Vroeg 19de-eeuwse georiƫnteerde neoclassicistische kerk van het basilicale type, ter vervanging van de in 1801 door storm vernielde gotische hallenkerk. Ten zuiden van de kerk parking.


Stedelijke Begraafplaats

Engelsenlaan zonder nummer (Ronse)
Aangelegd naar ontwerp van architect P.D. Velleman van 1810-13, vermoedelijk slechts uitgevoerd in 1821, tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebreid naar de Leuzesesteenweg. IJzeren toegangspoort in de Engelsenlaan, zij-ingang in de Leuzesesteenweg.