Persoon

Velleman, Petrus Dominicus

ID
6277
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6277

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein voormalig kasteel Steevliet

Heusdenbaan 67 (Melle)
Park waarvan de omvang, afgezien van een strook villakavels aan de Heusdenbaan, nog grosso modo overeenstemt met de begrenzing die het buitengoed in de tweede helft van de 18de eeuw bezat. Van de voormalige gebouwen rest nog de als kapel omgebouwde oranjerie.


Gemeentehuis

Sleidinge-Dorp 54 (Evergem)
Gemeentehuis; oorspronkelijk brouwerij met herenhuis. Bouw van brouwerij en woning naar ontwerp van architect P.D. Velleman in 1825. In 1924 werd het huis ingericht als gemeentehuis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Kasteeldomein van Ronsele

Stoktevijver 43 (Lievegem)
Kasteel gelegen op een dubbel omgracht perceel met een toegang aan Parklaan en Stoktevijver. Brugjes en ijzeren hekken geven toegang tot het kasteel. Onderkelderd kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl van 1920 op rechthoekig grondplan met gecementeerde gevels van twee bouwlagen hoog onder een pseudomansardedak. Op een verbreed gedeelte van de wal nabij de vroegere toegang in Stoktevijver, staat een klein polygonaal bakstenen tuinpaviljoen. In zuidoostelijke hoek van het vroegere park, nu een villatuin, begin 19de-eeuwse ijskelder, begroeid met bomen.


Neoclassicistisch tempeltje

Oosterzelesteenweg zonder nummer (Wetteren)
Neoclassistisch tempeltje afkomstig uit het park van het domein Steevliet te Melle waar het in 1965 door een verbreding van de weg moest verdwijnen. Het bouwwerkje werd ontworpen door de Gentse architect Velleman die van 1821 tot 1836 eigenaar was van het domein Steevliet en het was geconcipieerd als tempeltje toegewijd aan de Romeinse jachtgodin Diana.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Baarledorpstraat 3 (Gent)
De oudste vermelding van de kerk in Baarle klimt op tot 1025, maar na de opheffing van Baarle als zelfstandige gemeente werd een nieuwe kerk gebouwd op de funderingen van een éénbeukig romaans kerkje. De kerk kreeg in 1855 het huidige neogotische uitzicht naar ontwerp van F. Cardon met onder andere de nieuwe westgevel. Vergroend kerkhof ten zuiden van de parochiekerk met een collectie aan 20ste-eeuwse grafstenen.


Parochiekerk Sint-Vedastus

Rijselstraat 52A (Menen)
De Sint-Vedastuskerk is de hoofdkerk van het decanaat van Menen dat in 1803 werd opgericht naar ontwerp van P.-D. Velleman. Vroeg 19de-eeuwse georiënteerde neoclassicistische kerk van het basilicale type, ter vervanging van de in 1801 door storm vernielde gotische hallenkerk. In 1773 werd de toren deels afgebroken en in 1781 opnieuw geconstrueerd op de natuurstenen sokkel die teruggaat tot de kerk van 1453.


Sint-Hermesbasiliek

Kaatsspelplein zonder nummer (Ronse)
De eerste vermelding van een "cella" te Hrodhenake op deze site dateert van 831, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus. De overbrenging van de relieken van Sint-Hermes in 860 vormde de aanzet tot de ontwikkeling van een bedevaartsoord en later in de romaanse periode volgde de bouw van een kapittelkerk. De zeer ruime, romaanse crypte uit de tweede helft van de 11de eeuw bleef bewaard. De huidige kruisbasiliek met westtoren in late Brabantse gotiek werd gebouwd tussen 1425 en 1526. Sinds 1803 parochiekerk en in 2019 gewijd als basiliek.


Stedelijke Begraafplaats

Engelsenlaan zonder nummer (Ronse)
Aangelegd naar ontwerp van architect P.D. Velleman van 1810-1813, vermoedelijk slechts uitgevoerd in 1821, tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebreid naar de Leuzesesteenweg. IJzeren toegangspoort in de Engelsenlaan, zij-ingang in de Leuzesesteenweg.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Velleman [online], https://id.erfgoed.net/personen/6277 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.