Persoon

Verbeke, J.

ID
6294
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6294

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Langerei 48 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel met dubbelhuisopstand en 17de-eeuws uitzicht.


Gerechtshof

Burgemeester Nolfstraat 10A (Kortrijk)
Burgemeester Nolfstraat nr. 10 A/ Edmond De Praterestraat/ Peter Benoitstraat/ Hendrik Beyaertstraat. GERECHTSHOF van 1958 naar ontwerp van ingenieur-architect J. Verbeke en architect E. De Schrijver in samenwerking met beeldhouwers A. Courtens en A. De Wispelaere ter vervanging van justitiepaleis van 1875, volledig uitgebrand in 1946. Neoclassicistische stijl met accent op monumentalite


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Maartensplein zonder nummer (Brugge)
Gelegen ten oosten van het plein, ten noorden deels afgebakend door de Hoornstraat, deels door de voormalige kerktuin, ten oosten door de kerkhoftuin en de "Oranjerie Sint-Walburga", de voormalige brouwerij van het jezuïetencomplex, en ten zuiden door de schoolvleugel van het "Lyceum Hemelsdaele". Georiënteerde jezuïetenkerk van het basilicale type maar zonder transept. Fraai doch sober voorbeeld van typische contrareformatorische barokkerk uit de Zuidelijke Nederlanden van de 17de eeuw.


Sint-Janshospitaal

Mariastraat 38, 44 (Brugge)
Hospitaaldomein palend ten oosten aan de Maria- en Heilige-Geeststraat, ten zuidoosten aan de Reie, ten zuiden aan het Zonnekemeers, ten westen aan de Oostmeers, ten noorden aan de Goezeputstraat. Opgericht in de 12de eeuw op laaggelegen graslanden, tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, naast de Mariapoort en net binnen de omwalling van 1127-1128.


Sint-Janshospitaal - Middeleeuwse ziekenzalen

Mariastraat 44 (Brugge)
Drie parallelle hallenzalen in Romaanse en gotische stijl onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, leipannen), ten zuiden palend aan de Reie. Opgetrokken uit veld-, tuf- en baksteen, gebruik van Doornikse steen voor zuilen, scheibogen, lijstwerk, bolkozijnen en van Euvillesteen voor de restauraties.


Stadswoningen

Vlamingstraat 65-71 (Brugge)
Huizenblok tussen Pieter Pourbusstraat en Pottenmakersrei bestaande uit vier diephuizen van respectievelijk twee + drie traveeën en twee bouwlagen.


Tradtioneel diephuis

Maalderijstraat 2 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis van vier traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen uit de tweede helft van de 16de eeuw, waarvan de puntgevel in 1931 werd vervangen door een vierde bouwlaag.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Verbeke [online] https://id.erfgoed.net/personen/6294 (Geraadpleegd op )