Persoon

Verbuecken, Henri

ID
6313
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6313

Beschrijving

Verbuecken is vooral gekend als decorateur. Hij is gekend vanuit zijn samenwerking met E. Thielens bij de gebouwen voor de dierentuin. Zijn architectuur beperkt zich tot twee gebouwen waarin de nadruk uiteraard ligt op het decoratieve aspect van de gevels.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arenbergschouwburg

Arenbergstraat 28 (Antwerpen)
Schouwburg in classicerende art-decostijl, in zijn huidige vorm gebouwd naar een ontwerp door de architecten Joseph Hertogs en Gerard De Ridder uit 1928, voltooid in 1929. Opdrachtgever was de Cercle Royal Artistique, Littéraire en Scientifique d’Anvers of Koninklijk Kunstverbond, die hier al sinds 1852 gevestigd was.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Fabriekstraat 2, Wijnstraat 28 (Ronse)
Opvallende rijwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens bouwvergunning van 1885 gebouwd door industrieel R. De Rodere, confer gevelsteen "Anno 1885".


Burgerhuis in neorenaissancestijl

Ernest Van Dijckkaai 8 (Antwerpen)
Burgerhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van scheepsmakelaar Gustave Albrecht, naar ontwerp door Joseph Hertogs uit 1896.


De Gouden Ram

Suikerrui 22 (Antwerpen)
Dubbelhuis met traditionele kern en barokpoort, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. In 1833 liet theehandelaar Johannes Hendrik Seije Cupérus de vensters aanpassen, zijn zoon en opvolger Nicolaas Joannes Cupérus gaf in 1902 aan Michel De Braey opdracht voor het toevoegen van het eclectische geveldecor en het mansardedak.


Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

Van Diepenbeeckstraat 4-8 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, in 1903 ontworpen en voor eigen rekening gebouwd door 'peintre-décorateur' Henri Verbuecken.


Hotel Bamdas-Tolkowsky

Lamorinièrestraat 238-240 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van het diamantairsechtpaar Bamdas-Tolkowsky, naar een ontwerp door de architect Joseph de Langhe uit 1910. Henri Verbuecken voerde de interieurdecoratie uit van het hotel, dat in 1913 werd voltooid.


Koetshuis in art-nouveaustijl

Harmoniestraat 24 (Antwerpen)
Koetshuis en stallingen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1902, met mozaïeken van de decorateur Henri Verbuecken.


Kunstenaarswoning en -atelier Arthur Pierre

Haringrodestraat 113-115 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning (Haringrodestraat 115) en -atelier (Haringrodestraat 113), in 1903 gebouwd in opdracht van de beeldhouwer Arthur Pierre. Henri Verbuecken tekende het ontwerp van de woning, Pierre zelf het ontwerp van het atelier. Een bouwdossier werd niet teruggevonden.

Uitvoerder van

Architectenwoning Jos. Bascourt

Sint-Vincentiusstraat 16 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Jos. Bascourt, naar een ontwerp uit 1902, en voltooid in 1904. Het pand werd symmetrisch geflankeerd door twee meer conventionele, neoclassicistische burgerhuizen, die Bascourt later in 1902 in opdracht van Franz Cox had ontworpen. Gesloopt in mei 1986.


Koetshuis in art-nouveaustijl

Harmoniestraat 24 (Antwerpen)
Koetshuis en stallingen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1902, met mozaïeken van de decorateur Henri Verbuecken.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Verbuecken [online], https://id.erfgoed.net/personen/6313 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.