Architect Georges-Beloni Verenghen (Parijs, 1881 – Gent (?), 1957), van Parijse afkomst, studeerde in 1902 af aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Van zijn hand kennen we een aantal gebouwen in Gent, doorgaans in een neoclassicistische stijl.
Bron: beschermingsdossier DO002333.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Tentoonstellingslaan 71 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis in art-nouveaustijl volgens bouwaanvraag van 1911 naar ontwerp van architect Georges Verenghen als eigen woning, opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.
Tentoonstellingslaan 69 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis, opgevat als een enkelhuis met bredere venstertravee en smallere deurtravee van drie bouwlagen, volgens bouwaanvraag van 1913 opgericht in opdracht van juffrouw E. Van Schoor naar ontwerp van architect Georges Verenghen, bewoner van het aanpalende pand nummer 71.
Koning Albertlaan 23 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van architect Georges Verenghen in opdracht van Omer Lansweert. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.
Groendreef 206 (Gent)
Fabrieksgebouwen opgericht in 1909 met uitbreidingen onder andere in 1912 en 1924 door architect G. Verenghen (zie bouwaanvragen). Nog bewaarde fabrieksschouw met opschrift "Manila 1909" en witgeschilderd spinnerijgebouw uit dezelfde periode. In 1927 werd het magazijn met puntgevel aan de straatkant opgetrokken.
Koning Albertlaan 128 (Gent)
Herenhuis met afzonderlijke garage achterin de tuin, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van architect G. Verenghen in opdracht van André Callier. Monumentaal rijhuis met een asymmetrische opbouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak met vier dakkapellen onder een gebogen fronton.
Kortrijksepoortstraat 240 (Gent)
De woning Renson dateert van 1912 en is ontworpen door architect Georges-Beloni Verenghen. De gevel in witte baksteen is in de onderste bouwlaag bekleed met een parement in blauwe hardsteen, dat de vorm van de geveldoorbrekingen volgt. Eind 1913 krijgt Van huffel van de juffrouwen Renson de opdracht de inkomruimte en de eetkamer te ontwerpen.
Tentoonstellingslaan 153 (Gent)
Winkelhuis met drie bouwlagen en één travee, naar ontwerp van architect G. Verenghen, van 1908, gebouwd als een slagerij. Begane grond met winkelpui en twee zijdeuren onder I-balken. Bovenverdieping met drielichten en centraal ijzeren balkon op de bel-etage.
Binnenhof 9-13 (Knokke-Heist)
Villa opgetrokken in 1910 naar ontwerp van architect Georges Verenghen, als oorspronkelijk clubhouse van het tweede golfterrein dat in 1912-1914 wordt aangelegd ten zuiden van de Zoutelaan, naar plannen van de gekende Britse golfontwerper H.S. Colt.
Britspad 17 (Knokke-Heist)
Villa "Kinross" in cottagestijl van 1911 naar ontwerp van architect Georges Verenghen. Eenvoudige bepleisterde baksteenbouw op gecementeerde sokkel. Verzorgd pseudo-vakwerk. Gebogen uitsprong op benedenverdieping.
Tentoonstellingslaan 71 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis in art-nouveaustijl volgens bouwaanvraag van 1911 naar ontwerp van architect Georges Verenghen als eigen woning, opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verenghen [online], https://id.erfgoed.net/personen/6339 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.