Persoon

Verhelle, Arthur

ID
6358
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6358

Beschrijving

Eclectisch architect die alle stijlregisters, van beaux-arts tot art nouveau, aankon en zich specialiseerde in Brugse gotiek. Hij werd in Brugge opgeleid door L. Delacenserie en vestigde zich daarna in Brussel, waar hij in 1890 de Prijs van Rome behaalde. Het Belgische paviljoen voor de internationale tentoonstelling in Rio de Janeiro in 1922 behoort tot een van zijn zeldzame overheidsopdrachten. Verhelle concentreerde zich op architectuur voor particulieren en bouwde in Brussel en omgeving talrijke vaak imposante huizen, zoals het kasteel van Bois d'Hagard in Overijse. Hij had nauwe banden met het aannemersmilieu en bouwde vaak huizengroepen zoals in Ukkel of in het noordoosten van Brussel (Michel Angelolaan). Hij ontwierp tevens de ateliers van de beeldhouwers Jules Lagae (1893) en Egide Rombaux (1905). In 1906-12 werden meerdere van zijn gevels bekroond in de wedstrijden van Etterbeek, Schaarbeek en Laken. vanaf 1917 werkte hij mee aan de wederopbouw van Roeselare.

Bron: Mihail B., Verhelle, Arthur, in: Van Loo, A. (red.): Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, 592.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein Hagaard

Hagaard 8-12, 30, 30A (Overijse)
Landhuis in cottagestijl naar ontwerp van Arthur Verhelle, met remise en dienstwoning, geregistreerd in 1910, bereikbaar via lange toegangsdreef vertrekkend naast de eind 19de-eeuwse portierswoning en gelegen in een groot landschappelijk park naar ontwerp van landschapsarchitect Jules Buyssens met modelhoeve uit het interbellum.


Eclectisch burgerhuis

Henri Horriestraat 45-49 (Roeselare)
Eclectische burgerwoning van 1921 naar ontwerp van R. Doom (Roeselare) en Arthur Verhelle (Brussel); drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Aansluitend lager poortgebouw van 1946 naar ontwerp van J. Hebbelynck (Gent)ter vervanging van vroegere garage.


Hoekhuis naar ontwerp van Arthur Verhelle

Grote Kaai 16 (Lokeren)
Hoekhuis van twee traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl naar ontwerp van architect A. Verhelle (Brussel), in de deuromlijsting 1906 gedateerd. Directeurswoning van de eertijds naastliggende spinnerij Isabey.


Parochiekerk Sint-Pancratius

Arthur Dezangrélaan 20A (Kraainem)
Georiënteerde zaalkerk met romaanse toren vermoedelijk opklimmend tot de 12de eeuw, 18de-eeuws schip en 16de-eeuws koor met neogotische aanpassingen. Het deels met natuursteen ommuurde kerkhof is gelegen op een hellende site.


Rust Roest

Justitiestraat 71 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van de Brusselse architect Arthur Verhelle uit 1904. Opdrachtgever was de tandarts Charles Priem, echtgenoot van Marie Flebus. Beide uitgeweken Bruggelingen en leeftijdsgenoten, kenden Priem en Verhelle elkaar wellicht nog uit hun jeugdjaren.


Thema's

Ontwerper van

Riddersstraat