Persoon

De Roubaix, Josephus Aloysius

ID: 6443   URI: https://id.erfgoed.net/personen/6443

Beschrijving

Op 23 oktober 1867 werd E.H. Josephus Aloysius De Roubaix aangesteld als nieuwe geestelijke bestuurder van het meisjes-, jongensweeshuis en krankzinnigengesticht, geleid door de Broeders Hiëronymieten te Sint-Niklaas. Hij vestigde zich in het huis Seghers aan de Nieuwstraat waar eerder het pensionaat Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen was in ondergebracht. In 1893 werd hij opgevolgd door Leo Vernimmen als geestelijk bestuurder. Volgens gegevens uit het archief van de Broeders Hiëronymieten zou Josephus Aloysius De Roubaix aan Sint-Lucas te Gent gestudeerd hebben. Naast het ontwerp van de neogotische kloosterkerk van de Broeders Hiëronymieten te Sint-Niklaas van 1870-1872, zou hij ook de neoromaanse kerk van het Pensionaat Sint-Jozef te Borgloon, de kapel van het Gesticht H. Hart in de Nieuwstraat te Stekene, en de kapel van het “Nieuw Geestelijk Hof” te Beveren ontworpen hebben.

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Meisjesschool Sint-Carolus

Hospitaalstraat 2 (Sint-Niklaas)
Hoofdgebouw met strakke neoclassicistische lijstgevel van twintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op de twaalfde travee gemarkeerd door een risaliet met poort, beeldnis met patroonheilige en bekronend driehoekig fronton.


Klooster en school der broeders Hiëronymieten

Kroonmolenstraat 4, Nieuwstraat 75, 91 (Sint-Niklaas)
Vernoemenswaardige gebouwen in chronologische volgorde: oorspronkelijk woonhuis der broeders, voormalige feest- en slaapzalen, kerk, kapel der broeders, voorgevel van het voormalig pensionaat, voorgevel van de "Middelbare Landbouwschool" in de Kroonmolenstraat, hoofdgebouw aan de straatzijde.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Polders

Parkstraat zonder nummer (Beveren)
Kapel in neogotische stijl opgetrokken in 1862 naar ontwerp van Eerwaarde Heer J.A. De Roubaix (directeur van het jongensweeshuis in Sint-Niklaas).