Persoon

Bouwens, Edouard

ID: 6448   URI: https://id.erfgoed.net/personen/6448

Beschrijving

Stadsarchitect van Dendermonde. Zoon van François Jean Bouwens, stadsarchitect van Mechelen.

  • Info Marcel Windey (2016).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dekenij Sint-Ludgerusparochie

Heilig Hartplein 9 (Zele)
Achterin gelegen alleenstaand hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak met dakkapellen, daterend van 1737. Oostelijke uitbreiding van drie traveeën, daterend van 1875. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen van circa 1875, en een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument op 19 augustus 1945 ingehuldigd.


Dodenhuis van het burgerlijke hospitaal

Hospitaalstraat 24 (Hamme)
Het vroegere dodenhuisje is een klein georiënteerd gebouwtje ingeplant in de westhoek op de parking voor de kliniek. Het werd opgericht bij de stichting van de materniteit, naar plannen van architect Henri Joos van 1938 of naar ontwerp van architect Emiel Van Couwenberghe van 1949.


Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


Gemeentehuis Hamme

Marktplein 1 (Hamme)
Empiregetint gebouw uit 1833. Het omvatte oorspronkelijk de waag, twee cellen, een herberg en de gemeentelijke administratie. Op het einde van de 19de eeuw werd het gemeentehuis links uitgebreid met een vleugel voor het vredegerecht.


Gemeentehuis Lebbeke

Grote Plaats 1 (Lebbeke)
Imposant symmetrisch opgetrokken neoclassicistisch gebouw naar ontwerp van architect Eduard Bouwens, ingeplant aan de zuidzijde van het in 1870 nieuw aangelegde dorpsplein en geflankeerd door identieke herbergen.


Gemeentehuis Lede

Markt 1 (Lede)
Neogotisch gebouw van 1895, naar ontwerp van architect Jean-Eduard Bouwens. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, zeven traveeën onder zadeldak met twee dakkapellen met trapgevels. Hoger middenrisaliet uitlopend op een vierkante toren onder torenspits.


Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Voormalig gemeentehuis, nu dienstencentrum. In totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870.


Gemeentehuis van Overmere

Burg. de Lausnaystraat 12 (Berlare)
Voormalig gemeentehuis, in gebruik van 1882 tot 1960. Na de verbouwing van het "Groot Huys" tot gemeentehuis, circa 1960 verkocht en naar verluidt herbestemd als bankgebouw, later als woning.


Gemeentelijke begraafplaats

Laurierstraat zonder nummer (Lebbeke)
Nieuwe begraafplaats aangelegd naar ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Edouard Bouwens in 1889. Aan de westzijde vormt het 18de–eeuwse toegangshek en ijzeren afsluiting op lage muurtjes de begrenzing. Brede centrale hoofdlaan leidend naar een calvarieberg met imposant kerkhofkruis. Imposant monument van 1890 naar ontwerp van voornoemde architect.


Gemeentelijke jongensschool en schoolhuis

Dries 73 (Buggenhout)
De huidige gemeenteschool met beeldbepalend op de zuidwesthoek van de Dries ingeplant schoolhuis werd volgens een arduinen gedenkplaat links van de deur op het schoolhuis ingehuldigd op 2 juni 1878 onder burgemeester Pieter Johan Cruyplant, schepenen Pieter Johan Vanachter; Pieter Jul Vantricht, bouwkundige Eduard Bouwens en aannemer Joseph Daelemans.


Gemeenteschool

Zogge 18 (Hamme)
In 1877 besliste de gemeenteraad te Hamme-Zogge een nieuwe gemeenteschool te bouwen. Deze lagere school omvatte aanvankelijk drie klaslokalen zonder bovenverdieping, vergezeld van een onderwijzerswoning met bovenverdieping gebouwd in 1879.


Koninklijke Academie

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Naar het voorbeeld van de grote steden werd ook in Dendermonde een tekenschool opgericht in 1800 op initiatief van vijf burgers, schilders, architecten, gemeenteraadsleden. Ze stond onder toezicht van de stad en werd gehuisvest in het geseculariseerde klooster van de paters karmelieten-discalsen op de plaats van het huidige Justitiepaleis.


Lakenhal en stadhuis van Dendermonde

Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. Gelegen aan de oever van de Dender en de oostzijde van de Grote Markt. De oudste vermelding van de Lakenhal, op de plaats van het huidige Vleeshuis, dateert van 1293-1294.


Onderwijzerswoning

Zogge 20 (Hamme)
Onderwijzerswoning van de gemeenteschool van Hamme-Zogge, in 1879 samen gebouwd met de rechts aanpalende schoollokalen en naar ontwerp van architect E. Bouwens.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats zonder nummer (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.


Parochiekerk Sint-Aldegonde met ommuurd kerkhof

Mespelarestraat zonder nummer (Dendermonde)
Gelegen aan de noordzijde van het dorpspleintje middenin een ovaal omringend kerkhof. De éénbeukige kruiskerk gaat terug op een romaans zaalkerkje waarvan de oudste delen (beuk en koortje) zouden opklimmen tot het laatste kwart van de 12de eeuw.


Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen

Brusselsestraat zonder nummer (Dendermonde)
Imposante, deels 18de-eeuwse en 14de- en 15de-eeuwse parochiekerk, ingeplant op de hoek met het huidige Heldenplein. De neobarokke voorgevel ziet uit op de Brusselsestraat, de stoep is afgesloten met een laag ijzeren hek links en rechts van het toegangsportaal.


Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
Enig overgebleven Oost-Vlaamse (mannen)abdij, in 1837 heropgericht als de abdij van Affligem te Dendermonde. Het abdijdomein met de voormalige abdijschool die nu door het provinciaal onderwijs gebruikt wordt, is gelegen binnen het bouwblok gevormd door de Vlasmarkt, Dijkstraat en Oude Vest.


Stedelijke begraafplaats

Kerkhofweg zonder nummer (Dendermonde)
De stedelijke begraafplaats van Dendermonde werd tussen 1881 en 1883 aangelegd op een zanderige heuvel (Konijnenberg) aan de grens met Appels, aan de huidige Kerkhofweg.


Vleeshuis

Grote Markt 32 (Dendermonde)
Thans Vleeshuismuseum. Eén van de oudste historische gebouwen, oorspronkelijk vlees- en lakenhal, schepenhuis, vierschaar, gevangenis, later lokaal van de Sint-Jorisgilde en van de rederijkerskamer de Leeuwerkenaars.


Thema's