Persoon

Bouwens, Edouard

ID
6448
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6448

Beschrijving

Stadsarchitect van Dendermonde. Zoon van François Jean Bouwens, stadsarchitect van Mechelen.

  • Info Marcel Windey (2016).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dekenij Sint-Ludgerusparochie met tuin

Heilig Hartplein 9 (Zele)
Achterin gelegen alleenstaand hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak met dakkapellen, daterend van 1737. Oostelijke uitbreiding van drie traveeën, daterend van 1875. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen van circa 1875, en een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument op 19 augustus 1945 ingehuldigd.


Dodenhuis van het burgerlijke hospitaal

Hospitaalstraat 24 (Hamme)
Het vroegere dodenhuisje is een klein georiënteerd gebouwtje ingeplant in de westhoek op de parking voor de kliniek. Het werd opgericht bij de stichting van de materniteit, naar plannen van architect Henri Joos van 1938 of naar ontwerp van architect Emiel Van Couwenberghe van 1949.


Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


Gemeentehuis Hamme

Marktplein 1 (Hamme)
Empiregetint gebouw uit 1833. Het omvatte oorspronkelijk de waag, twee cellen, een herberg en de gemeentelijke administratie. Op het einde van de 19de eeuw werd het gemeentehuis links uitgebreid met een vleugel voor het vredegerecht. L-vormig hoekgebouw van twee bouwlagen en respectievelijk vijf en twaalf traveeën onder schilddaken met gepleisterde en geschilderde gevels op een hardstenen plint.


Gemeentehuis Lebbeke

Grote Plaats 1 (Lebbeke)
Imposant symmetrisch opgetrokken neoclassicistisch gebouw naar ontwerp van architect Eduard Bouwens, ingeplant aan de zuidzijde van het in 1870 nieuw aangelegde dorpsplein en geflankeerd door identieke herbergen.


Gemeentehuis Lede

Markt 1 (Lede)
Neogotisch gebouw van 1895, naar ontwerp van architect Jean-Eduard Bouwens. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, zeven traveeën onder zadeldak met twee dakkapellen met trapgevels. Hoger middenrisaliet uitlopend op een vierkante toren onder torenspits.


Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Gemeentehuis van totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap.


Gemeentehuis van Overmere

Burg. de Lausnaystraat 12 (Berlare)
Eclectisch gebouw uit 1885 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee houten dakkapellen en gevat tussen zijtrapgevels, naar ontwerp van architect Edouard Bouwens, stadsarchitect van Dendermonde.


Gemeentelijke begraafplaats

Laurierstraat (Lebbeke)
Nieuwe begraafplaats aangelegd naar ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Edouard Bouwens in 1889. Aan de westzijde vormt het 18de–eeuwse toegangshek en ijzeren afsluiting op lage muurtjes de begrenzing. Brede centrale hoofdlaan leidend naar een calvarieberg met imposant kerkhofkruis. Imposant monument van 1890 naar ontwerp van voornoemde architect.


Gemeentelijke jongensschool en schoolhuis

Dries 73 (Buggenhout)
De huidige gemeenteschool met beeldbepalend op de zuidwesthoek van de Dries ingeplant schoolhuis werd ingehuldigd op 2 juni 1878. Het schoolhuis is een typisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, nu onder een leien schilddak, vooraan gemarkeerd door een pseudodriehoekig fronton boven de middentravee. Het schoolgebouw telt elf traveeën en slechts één bouwlaag onder rood pannen zadeldak en werd opgetrokken uit dezelfde oranjerode en gele baksteen.


Gemeenteschool

Zogge 18 (Hamme)
In 1877 besliste de gemeenteraad te Hamme-Zogge een nieuwe gemeenteschool te bouwen. Deze lagere school omvatte aanvankelijk drie klaslokalen zonder bovenverdieping, vergezeld van een onderwijzerswoning met bovenverdieping gebouwd in 1879.


Koninklijke Academie

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Sinds 1883 beschikt de academie over eigen lokalen in de Dijkstraat. De plannen waren van stadsarchitect Edouard Bouwens en omvatten een imposante neoclassicistische voorbouw en bakstenen vleugels gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats achteraan. In 1914 werden, bij de zware bombardementen van de stad, de academiegebouwen deels vernield. Stadsarchitect Fernand de Ruddere ontwierp in 1924 een imposante voorbouw in een opvallende art-decostijl met invloed van de functionalistische richting en de romantisch-decoratieve tendens met reminiscenties aan de Egyptische kunst en integreerde en renoveerde de niet vernielde vleugels van de vroegere academiegebouwen van 1883.


Lakenhal en stadhuis van Dendermonde

Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. De plattegrond ontvouwt een vrijstaand, vierkant complex met vier vleugels geschikt rondom een smalle rechthoekige binnenplaats; de westelijke vleugel bevat de oude lakenhal, het belfort en stadhuis, in kern daterend uit de 14de eeuw; de andere vleugels werden in 1924 opgetrokken ter vervanging van de 19de-eeuwse vleugels.


Onderwijzerswoning

Zogge 20 (Hamme)
Onderwijzerswoning van de gemeenteschool van Hamme-Zogge, in 1879 samen gebouwd met de rechts aanpalende schoollokalen en naar ontwerp van architect E. Bouwens.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.


Parochiekerk Sint-Aldegonde met ommuurd kerkhof

Mespelarestraat (Dendermonde)
Parochiekerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpspleintje. De éénbeukige kruiskerk gaat terug op een romaans zaalkerkje waarvan de oudste delen, beuk en koortje, zouden opklimmen tot het laatste kwart van de 12de eeuw. Als aanvankelijke parochiale begraafplaats, naar middeleeuwse traditie op een areaal rondom de kerk aangelegd, behield het kerkhof de ovale vorm die bij dorpskerken gebruikelijk was. Het kerkhof is begrensd door een lage bak- en natuurstenen muur.


Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen

Brusselsestraat (Dendermonde)
Imposante, deels 18de-eeuwse en 14de- en 15de-eeuwse parochiekerk. De neobarokke voorgevel ziet uit op de Brusselsestraat, de stoep is afgesloten met een laag ijzeren hek links en rechts van het toegangsportaal. De kerk ontvouwt een driebeukig schip van vijf traveeën met aansluitend koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante massieve gotische toren met aangebouwde sacristie en het vroegere rechthoekig koor met rechte sluiting; zeszijdig traptorentje tegen de noordelijke torenmuur.


Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.


Stedelijke begraafplaats

Kerkhofweg 17 (Dendermonde)
De stedelijke begraafplaats van Dendermonde werd in neogotische stijl ontworpen door stadsarchitect Edouard Bouwens, die het voorzag van een afsluitmuur met een monumentale ingangspoort en een kleine woning voor de grafdelver. Het project was in 1883 voltooid. Pas in 1884 werd in het midden van de begraafplaats een grote grafkapel opgericht, met eronder vijftien grafkelders met plaats voor drie tot zes lichamen.


Vleeshuis

Grote Markt 32 (Dendermonde)
Eén van de oudste historische gebouwen, oorspronkelijk vlees- en lakenhal, schepenhuis, vierschaar, gevangenis. Hoekgebouw in 1460-1462 opgericht in gotische stijl op een onregelmatige vierhoekige plattegrond met op de zuidwestelijke hoek een achtzijdige traptoren. De marktgevel en de zijgevel werden door bouwmeester Jan Gueteghem bekleed met witte kalkzandsteen; voor de achtergevel gebruikte hij Mespelaarse baksteen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bouwens [online], https://id.erfgoed.net/personen/6448 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.