Persoon

Campioni, Albert

ID
649
URI
https://id.erfgoed.net/personen/649

Beschrijving

Albert Campioni is een Borgerhoutse architect, vooral werkzaam tijdens het interbellum in Borgerhout en Antwerpen. Hij ontwierp een reeks art deco appartementsgebouwen en stond in voor de restauratie van de Parochiekerk Heilige Familie en Sint-Corneel in Borgerhout.

In het Antwerpse stadsarchief vinden we bouwdossiers van hem terug van 1922 tot 1951, het jaar voor zijn overlijden. Daarbij is zijn verbondenheid met de Joodse gemeenschap te vermelden, zoals blijkt uit het bouwdossier voor een synagoge in de Van Diepenbeeckstraat en een diamantslijperij in de Vestingstraat.

Campioni werd begraven op het Schoonselhof.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw met diamantslijperij

Vestingstraat 54-56 (Antwerpen)
Dit appartementsgebouw met winkel, diamantslijperij en burelen in de achterbouw, werd rond 1928 gerealiseerd voor M. Mendelson, wonende in de Van Ertbornstraat, en ook eigenaar van het gelijkaardige pand op nummer 62.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Turnhoutsebaan 327 (Antwerpen)
De gevels van deze woning hebben een bruin bakstenen parement met rijkelijk gebruik van contrasterende witte natuursteen, ontworpen in 1935 door architect Albert Campioni.


Modernistisch appartementsgebouw

Belgiëlei 108, Lange Leemstraat 184 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw op de hoek van Lange Leemstraat en Belgiëlei, naar een ontwerp door de architect Albert Campioni uit 1934. Opdrachtgevers waren Jac. Van Dam en L. Goldmuntz, vennoten in de firma Goldmuntz-Van Dam uit Borgerhout, vermoedelijk actief in de diamantnijverheid. Gesloopt.


Parochiekerk Heilige Familie en Sint-Corneel

Koxplein (Antwerpen)
Neogotische kerk met devotiekapel, kerkmeestershuis en pastorie, naar ontwerp van architect Frans Mertens, van 1906-1910.


Thema's

Ontwerper van

Frans de l'Arbrelaan

Van Leriusstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Campioni [online], https://id.erfgoed.net/personen/649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.