Persoon

Fonteyn, Jozef

ID
6510
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6510

Beschrijving

Jozef Fonteyn woonde in Tremelo en Aarschot. Zijn bureau was gevestigd in Aarschot, maar hij woonde voornamelijk in Tremelo waar hij zich zal mengen in de gemeentepolitiek. Hij speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog in de streek rond Tremelo en Aarschot, maar ook in Leuven. In Aarschot was hij tijdens de Eerste Wereldoorlog verantwoordelijk voor de schatting van de toegebrachte oorlogsschade. Tussen 1923 en 1954 was hij er ook stadsarchitect. Hij bouwde voornamelijk in een neo-Vlaamserenaissance-stijl. Omstreeks 1950 ontwierp Fonteyn eveneens 42 koppelwoningen in de Tuinwijk Gasthuisbeemden in Aarschot.

  • PEETERS R. 1994: De wederopbouw van Aarschot na Wereldoorlog I, Borgerhout, 158.
  • WOUTERS R. 2004: Tremelokermis 1914 een dorp in lichterlaaie, Kampenhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in historiserende wederopbouwarchitectuur

Diestsestraat 85 (Leuven)
Historiserende wederopbouwarchitectuur daterend van 1922 en ontworpen door architect J. Fonteyn.


Gemeentehuis van Tremelo

Werchtersebaan 1 (Tremelo)
Neotraditioneel gemeentehuis als wederopbouw uit het interbellum naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, gelegen in het centrum van Tremelo.


Gemeentelijke meisjesschool

Kruisstraat 12 (Tremelo)
In 1930 geregistreerde school in regionalistische stijl met éénlaagse bakstenen gebouwen aan weerszijden van het poortgebouw afgesloten met een ijzeren hek op bakstenen voet.


Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditionele villa uit de jaren 1920 naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, als wederopbouw van een laat 19de-eeuwse eclectische villa en met behoud van de laat 19de-eeuwse dienstgebouwen.


Omgeving Amerstraat en Bogaardenstraat

Amerstraat, Bekaflaan, Bogaardenstraat, Gasthuisstraat (Aarschot)
De Bogaardenstraat bevindt zich in het centrum van Aarschot ten noorden van de Demer aan de Hoogbrug en maakt deel uit van de historische verbindingsweg Diest – Lier die in de loop der tijden meermaals van naam veranderde.


Park van het Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditioneel landhuis met bijgebouwen, heropgebouwd circa 1920 na brand eclectische kasteelvilla, waarvan enkel laat 19de-eeuwse dienstgebouwen en tuinpaviljoen behouden bleven; landhuis in bebost landschappelijk park rond een oude turfkuil (samen 4,5 hectare); grote vijver bedekt met waterlelie en gele plomp; aantrekkelijke site met hoge natuurwaarde.


Sint-Elisabethgasthuis

Elisabethlaan 103A-C, Gasthuisstraat 18, 22-24 (Aarschot)
Het omvangrijke complex van het Sint-Elisabethgasthuis gaat terug tot 1655, toen heropgericht door de grauwzusters van Sint-Annadal in Diest. Na de Franse Revolutie werd het omgevormd tot Burgerlijk Gasthuis. Het heterogene gebouwenbestand biedt een boeiend overzicht van opeenvolgende architectuurstromingen: de oudste kern met de kloostergebouwen (1655-1706) in traditionele bak- en zandsteenstijl, een latere uitbreiding (1767) in Louis XV-stijl, het neoclassicistische 'nieuw gasthuis' (1840) van Van Arenbergh en de neogotische kapel (1905) van Langerock. De oude kloostergebouwen, die na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk werden heropgebouwd, getuigen bovendien van de toen vigerende restauratiementaliteit. Daarnaast bevatten ze nog originele interieurelementen, waaronder een compleet bewaarde apotheekinrichting uit 1767.


Tuinwijk Gasthuisbeemden

Anjelierenstraat 1-8, 9, Begoniastraat 1-8, 9-15, Chrysantenplein 1-23, Dahliastraat 1-30, 32-40, Duivenplein 1-9, Elisabethlaan 92-172, Leliestraat 1-30, Pastoor Dergentlaan 49-79, Rozenstraat 2-18, Tulpenstraat 1-6 (Aarschot)
Tuinwijk Gasthuisbeemden kwam tot stand in verschillende bouwfasen vanaf 1923 tot in de jaren 1960, in opdracht van de CV Samenwerkende Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen te Aarschot.


Veldonkhoeve

Hoevestraat 8 (Tremelo)
Neotraditionele L-vormige wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, gelegen op een afstand van de straat op een deels omgracht perceel en met een gekasseid erf.


Winkelhuis

Diestsestraat 16 (Leuven)
Historiserende wederopbouwarchitectuur, ontworpen door architect J. Fonteyn en vergund in 1925. Halsgevel met karakteristiek, op de laatbarok geïnspireerd plattebanddecor.


Thema's

Ontwerper van

Rijschoolstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fonteyn [online], https://id.erfgoed.net/personen/6510 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.