Persoon

Verheyden, Jacques

ID
6528
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6528

Beschrijving

Jacobus Verheyden, zoon van Joannes Verheyden en Elisabetha Bodaer, werd gedoopt in Sint-Jacob in Leuven op 2 december 1746. Gehuwd met Marie Mertens (Leuven, 1758-Leuven, 1839). Vader van architect-aannemer Philippe Martin Verheyden, grootvader van architect Philippe Joseph Verheyden.

  • Biografische gegevens verkregen van Hubert Bovens (augustus 2020).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Classicistisch hoekhuis

Kruisstraat 1 (Leuven)
Classicistisch hoekhuis op L-vormige plattegrond dat vermoedelijk als kostershuis gebouwd werd. Omstreeks 1830 werd het pand bewoond door zusters die hier instonden voor de opvang van kleuters; latere uitbreidingen.


Herenhuizen met empiregevels

Vaartstraat 57-59 (Leuven)
Ruim herenhuis in empirestijl, gebouwd tussen 1801 en 1808 naar ontwerp van architect J. Verhey­den, nog vóór 1815 uit­breiding in dezelfde stijl opgetrokken door dezelfde architect.


Neoclassicistische burgerwoning

Goudsbloemstraat 34 (Leuven)
Neoclassicistische burgerwoning die in 1838 door J. Verheyden werd ontworpen als een breedhuis van vier traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder een zadeldak.


Pastorie van Sint-Jacob

Kruisstraat 2 (Leuven)
Classicistisch breedhuis dat in het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken werd in een ruime, ommuurde tuin op de hoek van de Kruis- en de Hertstraat.

Betrokken bij

Parochiekerk Sint-Jacob

Kruisstraat zonder nummer (Leuven)
Parochiekerk en voormalige kapittelkerk uit de 13de tot 18de eeuw. Stabiliteitsproblemen leidden in 1963 tot de sluiting van het kerkgebouw dat sindsdien ingrijpende consolidaties heeft ondergaan.